Отново прогнозират цена от 2 лева за килограм хляб

Годината е тежка, очаква се и 2013 година да е такава
Обновена: 22 окт 2012 14:50 | 22 окт 2012 11:58, Петя Славова
121
Отново прогнозират цена от 2 лева за килограм хляб
Снимка: архив, Булфото

Поредните прогнози за цена на хляба от 2 лева за килограм се появиха в публичното пространство през последните дни. Зърнопроизводителите обясниха тези очаквания с лошите климатични условия. Заради сушата под въпрос е реколтата от есенниците, потвърди в ефира на БНТ Ангел Вукодинов, придседател на Асоциация на зърнопроизводителите в България.

Вукодинов коментира още, че държавата не е изпълнила няколко искания, обещани през последните две години. Едно от тях например е ангажиментът за намаляването на акцизите за горивата за земеделски нужди.

"През тази година и директните плащания за единица площ намаляха от 10 на 3 лева. В Бюджет 2013 година директни плащания за зърнопроизводителите съвсем липсват", коментира още Вукодинов.

Той потвърди, че в други държави има добре развит застрахователен пазар и земеделците могат да се защитят от неблагоприятни условия, а не да разчитат само на помощи от държавата. Според председателя на зърнопроизводителите обаче у нас няма застраховател, който да предоставя застраховка срещу суша.

Вукодинов обвини правителството в специално отношение към търговците на зърно, за сметка на производителите. "Имаме информация, че в Европейската комисия е изпратено искане за дерогация и намаляване на ДДС при търговия със зърно. В същото време земеделските производители купуват всичко с ДДС", допълни Вукодинов.

За зам.-председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Едуард Стойчев е нереалистично цената на хляба да достигне цена от 2 лева. Той обясни, че трябва да стане съвпадение от много фактори - реколтата да е много лоша в региона, да се наложи внос от трети страни (извън ЕС) и то от голямо разстояние, за да стигне до такива високи цени.

Стойчев посочи още, че около 60-70% от пшеницата, произведена в България, се изнася. "Така че и при много лоша реколта, зърненият баланс сигурно ще бъде гарантиран", допълни още той.

Зърнопроизводителите поискаха помощ от държавата в петък

Държавата ни изоставя в тежък момент, оплакаха се зърнопроизводителите в специална декларация, изпратена до премира Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева в петък (19 октомври). Копие от декларацията е изпратена и до Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

Още за цената на хляба чететe в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
2
 
4
 
! Отговори
7 преди 11 години
Малко е 2лв.Поне 5-6лв. трябва да стане, но пак раята покорни, свикнали да ги гъзят векове наред и да скотуват в собствената си простотия и малодушие ще си траят отново за пореден път и всеки ще се оправя кой как може,ако може, ако не да умира в мизерия.Съгласен съм с планът "Ран-ът".Тая гнусна,некадърна,мързелива,крадлива,наведена,злобна и завистлива,комплексарска сбирщина от лош матриал е добре и за нея самата и за света да изчезне от картата.Тук трябва да се засели от нормални народи.
101
0
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
ZA IZBESVANE NE ZNAM ,NO ZA SAKRA6TENIE NA DEPUTATITE DVOINO E VREME KRIZA E NA MALKA BALGARIQ I STIGAT 80DEPUTATI . STIGA LAPA4KA NA GARBA NA BEDNITE
100
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А горящ парламент и *** депутати не прогнозират ли ?Румен Петков бил казал, че ако има референдум да се избеси парламента 99% щели да гласуват с "Да". Чудно ми е това не ги ли притеснява и защо господата и дамите народни представители ?
99
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Време е да се върнат земите на хората след като бяха ограбени и присвоени за ПОРЕДЕН път. И този път виновниците да се накажат
98
1
 
7
 
! Отговори
XARY POTAR преди 11 години
DOLU DON BOKO I *** VAN OT BALGARIQ
97
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
80 %от субсидииите за земеделие отиват при едрите зърнопроизводители, а 70 % от тях са от групировката ***, ортаци на Боко. След това субсидираното зърно, царевица и слънчоглед се изнасят в чужбина. За това и зурлестия министър постонно "промотира" предварително уговорени увеличения на цените на основните стоки, понеже предварително са договорени с "едрите" от даден бранш, за което, разбира се, те са "благодарни" на милиардера Дон Боко.
96
1
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
108 izob6too ne jivee6 v Belgiq ne laji Ali i LIdl e 69 centa za 800grama ati si mo6ennik iot kompa moje dase vidi
95
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А кога ще започнат да говорят за качеството на Хляба ,че на вторият ден като си го купиш мухлясва нищо че има още един ден трайност.......
94
1
 
22
 
! Отговори
търговец на хляб преди 11 години
Всички статии и цялата кампания за скъпия хляб е платена от едрите зърнопроизводители т.н. назначени" капиталисти" от БСП. Доказателството е следното. Спомнятели си миналата година по това време какви бяха прогнозите за тази година.Гладна зима и лоша реколта. Какво стана - най-добрата реколта е тази година. Всичко е пропаганда. Да ама не. Балъците свършиха.
93
0
 
2
 
! Отговори
do 106 преди 11 години
I az jiveia v Belgia i takav evtin hliab niama, ne znam kade pazaruvash...500gr e kam 1?30 ot tezi opakovanite industrialnite a istinskia hubav "artisanalen " hliab e ot 2? nagore :)
92
3
 
3
 
! Отговори
ANONIMEN преди 11 години
NA6ITE TUK PRA6TAT XRANI ZA RODNINITE SI V BALGARIQ VSQKA SEDMICA I PAK E PO EVTINO NA 3000KM PRA6TAT SALAM KA6KAVAL MESO ZA BLIZKITE SI I PAK E PO EVTINO KADE OTIVAME BRATQ BALGARI
91
3
 
4
 
! Отговори
ANONIMEN преди 11 години
PITAM ZA6TO V BELGIQ XLQBA STRUVA 69CENTA 10G OTKAK JIVEQ TUK NQMA SU6A NQMA KI6A.TO NQMA JITO .KAK GO PRAVQT TOQ NOMER MOLQ NQKOI DA MI OBQSNI.DOSE6TAM SE NQMA MAFIQ I KOMUNISTI TOVA E DRUGARI ISTINATA
90
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цените само растат....Добре, разбираме производителите, за които годината се оказала тежка.Но защо в добрите години цените не падат?При нас има само вдигане и почти никога падане
89
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бе направето го направо 4 лева че е по-кръгло число отрепаци нещастни. Да ви го лашкам между филиите отзад кожодери спекулантио и мерзафци гадни!
88
0
 
13
 
! Отговори
ЗАПОЗНАТ преди 11 години
ТАС ГОДИНА ОД 23 ГОДИНИ Е НАЙ КАЧЕСТВЕНА И НАЙ МНОГО РЕКОЛТА НА ПШЕНИЦА И ЕЧЕМИК ДОБРАТА РЕКОЛТАСЕ ИЗНЕСЕ НА КОРАБИ И СЪНЧОГЛЕДА ИСЕ ПРОДАДЕ В ЧУЖБИНА
87
2
 
6
 
! Отговори
само БСП преди 11 години
Станишев обещава всичко евтино!
86
5
 
4
 
! Отговори
!!! преди 11 години
Бойко е виновен за сушата. На *** пак революции им се привиждат. Или по-скоро им се иска. Ама няма. И в склада няма.
85
0
 
19
 
! Отговори
Селянка преди 11 години
Производителите на жито лъжат,прекупвачите лъжат,тонове контрабанда се изнасят ,мелниците лъжат и накрая хлебо производителите ни тровят с химия и малкото останало брашно за нас наречено хляб,но в тази история най големите виновници са управляващите защото няма никакъв контрол.
84
0
 
2
 
! Отговори
do 94 преди 11 години
Radvam se che niakoi shvana referenziata mi, strahuvah se che s niskata kultura na komentatorite v tozi site nikoi niama da razbere. Ti iavno chetesh i si nad srednoto nivo :)
83
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До МАНИ,МАНИАко знаеш колко си прав.Натуралната размяна при търговията между държавите в ЕС/а защо само между тях/,ще обезсили огромната власт на еврейските капитали,които завладяват света.Тогава ще има НЕКА СИ ГИ ДЪРЖАТ В БАНКИТЕ.Това можеби е пътят за справяне с войната която световната финансова олигархия е обявила на народите и действува за тяхното заробване.Ама къде толкова акъл и смелост у нашите.

Спонсорирани публикации