Отново прогнозират цена от 2 лева за килограм хляб

Годината е тежка, очаква се и 2013 година да е такава
Обновена: 22 окт 2012 14:50 | 22 окт 2012 11:58, Петя Славова
121
Отново прогнозират цена от 2 лева за килограм хляб
Снимка: архив, Булфото

Поредните прогнози за цена на хляба от 2 лева за килограм се появиха в публичното пространство през последните дни. Зърнопроизводителите обясниха тези очаквания с лошите климатични условия. Заради сушата под въпрос е реколтата от есенниците, потвърди в ефира на БНТ Ангел Вукодинов, придседател на Асоциация на зърнопроизводителите в България.

Вукодинов коментира още, че държавата не е изпълнила няколко искания, обещани през последните две години. Едно от тях например е ангажиментът за намаляването на акцизите за горивата за земеделски нужди.

"През тази година и директните плащания за единица площ намаляха от 10 на 3 лева. В Бюджет 2013 година директни плащания за зърнопроизводителите съвсем липсват", коментира още Вукодинов.

Той потвърди, че в други държави има добре развит застрахователен пазар и земеделците могат да се защитят от неблагоприятни условия, а не да разчитат само на помощи от държавата. Според председателя на зърнопроизводителите обаче у нас няма застраховател, който да предоставя застраховка срещу суша.

Вукодинов обвини правителството в специално отношение към търговците на зърно, за сметка на производителите. "Имаме информация, че в Европейската комисия е изпратено искане за дерогация и намаляване на ДДС при търговия със зърно. В същото време земеделските производители купуват всичко с ДДС", допълни Вукодинов.

За зам.-председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Едуард Стойчев е нереалистично цената на хляба да достигне цена от 2 лева. Той обясни, че трябва да стане съвпадение от много фактори - реколтата да е много лоша в региона, да се наложи внос от трети страни (извън ЕС) и то от голямо разстояние, за да стигне до такива високи цени.

Стойчев посочи още, че около 60-70% от пшеницата, произведена в България, се изнася. "Така че и при много лоша реколта, зърненият баланс сигурно ще бъде гарантиран", допълни още той.

Зърнопроизводителите поискаха помощ от държавата в петък

Държавата ни изоставя в тежък момент, оплакаха се зърнопроизводителите в специална декларация, изпратена до премира Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева в петък (19 октомври). Копие от декларацията е изпратена и до Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

Още за цената на хляба чететe в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Иде Виденова зима щом ляба ще поскъпва.
41
3
 
39
 
! Отговори
nzim преди 11 години
Не е нормално това.Нали казаха, че тази година реколтата е много и то качествена?! Какво стана? Аз ли не разбирам или какво?
40
1
 
9
 
! Отговори
монк преди 11 години
в момента няма по-печеливш бизнес от техния!
39
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дянков им резна субсидиите и веднага ревнаха , йок есента била сушава.Ненаяли се зърнени олигарси.Овчаря и краваря намат ли нужда от подкрепа или онзи който превива гръб на картофената нива?
38
1
 
6
 
! Отговори
преместителя преди 11 години
Преместих си го в другия крачол другаре червени фашисте!
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам, палячовци, къде си купувате хляба и какви са тия цени 1,20 - 1,30 дето ми цитирате - това в бутиците в мола ли е? Защото 600 гр. хляб във всеки супермаркет е 59 до 69 ст., от магазина - 70-80.
36
0
 
5
 
! Отговори
хлеботачо чорбаджийс преди 11 години
Никой не е по-голям от хляба - дори и комунистите
35
3
 
15
 
! Отговори
Аврамов преди 11 години
Я виж, каква техника имат и какви субсидии получават тези зърнопроизводители. В какъв лукс живеят и ферарита карат за да искат държавата да и помага!!!
34
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като се смачкат мутрите може и да дойдат по-добри времена! С тях - никога няма да дойдат!
33
1
 
17
 
! Отговори
666 преди 11 години
Няма ли да спрете да ни обработвате.И миналата година плачехте, че от студа са измръзнали 80% от посевите и накрая това лято отчетохте рекордни добиви!
32
1
 
8
 
! Отговори
Оп-са преди 11 години
Килограм хляб в София отдавна е 2 лева / КИЛОГРАМ! Но за да имат етикетна цена от под 1лв/бройката, вече има разфасовки и по 300-400грама!
31
6
 
2
 
! Отговори
до възмутен преди 11 години
kato ti e pisnalo hodi se obesi na nqkoe darvo
30
3
 
10
 
! Отговори
отявлен гърбараст преди 11 години
ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ !!!
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А стига с тия "прогнози", а?След като 650-700 гр. е 1.20-1.30 - за какво да "прогнозираме"?
28
11
 
20
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Абе стига сте дрънкали едно и също! Стига с тези комунисти и тем подобни! Взе вече да ми писва от вас! Тук става въпрос за некадърно управление, за умишлено водене на държавата към фалит, за умишлено разграбване на държавата безотчетно без грам лев за нито една прослойка в обществото, за умишлено рекетиране на обществото във вид на увеличени такси, цени, глоби, данъци, осигуровки.....без грам работа от страна на държавата за справяне с кризата! Престанете вече! Няма ли кой да каже ЦАРЯТ Е ГОЛ!
27
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При ГЕРБ всички цени удрят тавана!
26
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Правилно! Мутрите от ГЕРБ да пратят баретите да регулират цените:))
25
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българинът забогатява с всеки изминал ден именно заради мъдрото управление на ГЕРБ!ГЕРБ гради България!
24
1
 
13
 
! Отговори
tihomir преди 11 години
vsqka godina po tyi vreme edni i sa6ti gluposti se pi6at...
23
12
 
23
 
! Отговори
работник преди 11 години
Аз живея в гр. Добрич и всеки ден гледам т.н. зърнопроизводители. Това са бивши комунисти-социалисти , които парадират със скъпи коли и млади държанки . От такива нищо неможеш да очакваш. Добре, че ГЕРБ са на власт да им подрязва крилата. Иначе е умирачка.

Спонсорирани публикации