Отново прогнозират цена от 2 лева за килограм хляб

Годината е тежка, очаква се и 2013 година да е такава
Обновена: 22 окт 2012 14:50 | 22 окт 2012 11:58, Петя Славова
121
Отново прогнозират цена от 2 лева за килограм хляб
Снимка: архив, Булфото

Поредните прогнози за цена на хляба от 2 лева за килограм се появиха в публичното пространство през последните дни. Зърнопроизводителите обясниха тези очаквания с лошите климатични условия. Заради сушата под въпрос е реколтата от есенниците, потвърди в ефира на БНТ Ангел Вукодинов, придседател на Асоциация на зърнопроизводителите в България.

Вукодинов коментира още, че държавата не е изпълнила няколко искания, обещани през последните две години. Едно от тях например е ангажиментът за намаляването на акцизите за горивата за земеделски нужди.

"През тази година и директните плащания за единица площ намаляха от 10 на 3 лева. В Бюджет 2013 година директни плащания за зърнопроизводителите съвсем липсват", коментира още Вукодинов.

Той потвърди, че в други държави има добре развит застрахователен пазар и земеделците могат да се защитят от неблагоприятни условия, а не да разчитат само на помощи от държавата. Според председателя на зърнопроизводителите обаче у нас няма застраховател, който да предоставя застраховка срещу суша.

Вукодинов обвини правителството в специално отношение към търговците на зърно, за сметка на производителите. "Имаме информация, че в Европейската комисия е изпратено искане за дерогация и намаляване на ДДС при търговия със зърно. В същото време земеделските производители купуват всичко с ДДС", допълни Вукодинов.

За зам.-председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Едуард Стойчев е нереалистично цената на хляба да достигне цена от 2 лева. Той обясни, че трябва да стане съвпадение от много фактори - реколтата да е много лоша в региона, да се наложи внос от трети страни (извън ЕС) и то от голямо разстояние, за да стигне до такива високи цени.

Стойчев посочи още, че около 60-70% от пшеницата, произведена в България, се изнася. "Така че и при много лоша реколта, зърненият баланс сигурно ще бъде гарантиран", допълни още той.

Зърнопроизводителите поискаха помощ от държавата в петък

Държавата ни изоставя в тежък момент, оплакаха се зърнопроизводителите в специална декларация, изпратена до премира Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева в петък (19 октомври). Копие от декларацията е изпратена и до Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

Още за цената на хляба чететe в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
3
 
! Отговори
Marie-Antoinette преди 11 години
Qu'ils mangent de la brioche!
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Бойко Борисов Не е втория,а третия милиард.
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако има държавна власт,ако има правителство,парламент и др.МЕСОЯДНИ,без да се съобразяваме с изискванията на тези,които постоянно критикуват,нареждат,определят,глобяват,наказват и т.н.можем да се справим с цената на всички храни,свързани с националната сигурност,чрез ограничаване на износа и може би и други методи.Не може група едри земевладелци да изправят на нокти цял народ.Че за какво ни е тогава правителство че и парламент.какво решават и какво са решили.
79
1
 
15
 
! Отговори
МАНИ,МАНИ преди 11 години
Връщаме се ---1900 -ната година ,.....оране с волове,жънене на ръка ,вършеене с коне ,селските мелници ,РАЗМЯНА НА ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОДУКТИ ----БРАШНО ЗА КАРТОФИ ,КАРТОФИ ЗА БОБ ,И Т. Н.,----ТОВА ЛИ Е ПЪТЯТ ЗА ЕВРОПАТА ?
78
0
 
6
 
! Отговори
само в Бг преди 11 години
След обстойна проверка на "качеството" на хляба в Бе-ге ,комисията /на Павлов/,след разговори ПОД МАСАТА констатира ---НЯМА НАРУЧЕНИЯ!
77
0
 
10
 
! Отговори
АЗЕ преди 11 години
То се гонят ,...Европейски цени ,но трябва и ----КАЧЕСТВО ----,да се гони!Нормално ли е ,когато взема от средата на хляба --СРЕДИНАТА,и след като я намачкам ,като топка в ръцете си,удряйки я в пода ,.....ТО ТЯ ПОДСКАЧА ,КАТО ТОПКА ,.....това е сурово тесто !?
76
0
 
14
 
! Отговори
стефан преди 11 години
като е скъп леба,ежте филе елена и сьомга...натрийте им носовете
75
2
 
9
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 11 години
Забравих да кажа че : Станишев е виновен !
74
7
 
6
 
! Отговори
член на БСП преди 11 години
оште като я прочетах новината и разбрах че ГЕРБ са виновни!сига като доиде вожда и очитела Сергею заено с дрогариа хидролог Доган отново на влас хлиаба ште стане по 50 стинки а заплатити по 2000 лв минималната !
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
malk sa 5leva nali 6te digate malko pensite i trabva da se preravnat IDIOTIIIIIIIIIIIII
72
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ау то пък преди 23 г. все едно хляба беше добър.Помня как старите хора казваха че през 50-те години всичко в България (хранителните стоки, вкл. и хляба) са били по-добри.Ама комунистите от година на година разваляли качеството и се стигнало до говняното качество тип комунистическа храна.Сега много хвалят комунизма, ама същите тези хора тогава го плюеха с право.Баба ми е работела в комунистическа фабрика за консерви.И до края на живота си не ядеше консерви.
71
1
 
14
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 11 години
Времената са супер за мен и моята другарка в живота-Цветелина Бориславова.Наскоро празнувах вторият си милиард в евро,а Цвети тегли едни 140 000 000 джобни та си направи нова банка.Хляба като стане 2 лева яще асфалт бе,осигурил съм ви достатъчно.Нещо много лаете,ама през втория мандат на ГЕРБ Дянков ще ви стегне още повече каишите та да не виете за щяло и нещяло.Гарантирано от ГЕРБ !
70
2
 
3
 
! Отговори
маргарита пешева преди 11 години
ако *** босове са изнесли резерва може и да го закършимда се спре износа до следващото лято докато се разбере каква ще е реколтатада аманяма да стане не е по правилата на пазарната икономика пък и нашите хораняма да ги оставим гладни като им затворим кранчето идват избори нали трябда платим на ромите от добрич с портретите
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
гарантирано от герб!
68
0
 
5
 
! Отговори
ANONIMEN преди 11 години
DVA LEVA XLQBA PAK OBRABOTVAT PO4VATA.REKOLTATA TOVA REKOLTATA ONOVA.GOSPODA DRUGARI ZA6TO V BELGIQ NAI EVTINIQ XLQB E 1.LEV I 38 STOTINKI CIFROM I SLOVOM A REKOLTA NQMA A ZAPLATITE KADE SA PO GOLEMI Q OBQSNETE NA NARODA TOVA NALI V EVROPA OTIVAME.KADE S TIQ ZAPLATI A CENITE KOSMI4ESKI.MAFIOZI NE6TASTNI
67
0
 
6
 
! Отговори
да де ! преди 11 години
Това означава ,че хлябът ще стане и още по-СУРОВ ,по-тежък ,.....защото до сега от 23г., не можах да намеря в Бг-----ДОБРЕ ИЗПЕЧЕН хляб ,все е суров !Ама мерилото на проверяващи е ----ГРАМАЖА ,а не КОЛКО Е ИЗПЕЧЕН !
66
0
 
8
 
! Отговори
Акълмайстор преди 11 години
Купувайте хлебопекарни и правете диетичен хляб!
65
1
 
3
 
! Отговори
до дедо преди 11 години
Който кълне, му се връща тройно. Ще ти хапнем житцето още преди изборите...
64
7
 
2
 
! Отговори
ДЕПУТАТ преди 11 години
Оххх.... Годината е наистина много тежка!!! НЕ УСПЯХ да вдигна още един етаж на триетажната ми вила в Банкя...:( НЕ УСПЯХ да взема кола и на любовницата.. не ми стигнаха джобните след като купих на сина.. дъщерята... жената и още една за мен :( ! НЕ УСПЯХ да купя и още един хотел на Черноморието :( Бяхме на почивка "САМО" за 20 дни на Малдивите..:( И после още "САМО" 10 но със любовницата на Хаваи :(.. 2013 трябва да "избивам"! Ще трябва да увеличаваме цените на торбичките.. Аз ги произвеждам!!!
63
2
 
3
 
! Отговори
О-ТоЧНЕНИЕ преди 11 години
.....2 лЪвЪ ,за всички българи ,без етносите!

Спонсорирани публикации