Отново прогнозират цена от 2 лева за килограм хляб

Годината е тежка, очаква се и 2013 година да е такава
Обновена: 22 окт 2012 14:50 | 22 окт 2012 11:58, Петя Славова
121
Отново прогнозират цена от 2 лева за килограм хляб
Снимка: архив, Булфото

Поредните прогнози за цена на хляба от 2 лева за килограм се появиха в публичното пространство през последните дни. Зърнопроизводителите обясниха тези очаквания с лошите климатични условия. Заради сушата под въпрос е реколтата от есенниците, потвърди в ефира на БНТ Ангел Вукодинов, придседател на Асоциация на зърнопроизводителите в България.

Вукодинов коментира още, че държавата не е изпълнила няколко искания, обещани през последните две години. Едно от тях например е ангажиментът за намаляването на акцизите за горивата за земеделски нужди.

"През тази година и директните плащания за единица площ намаляха от 10 на 3 лева. В Бюджет 2013 година директни плащания за зърнопроизводителите съвсем липсват", коментира още Вукодинов.

Той потвърди, че в други държави има добре развит застрахователен пазар и земеделците могат да се защитят от неблагоприятни условия, а не да разчитат само на помощи от държавата. Според председателя на зърнопроизводителите обаче у нас няма застраховател, който да предоставя застраховка срещу суша.

Вукодинов обвини правителството в специално отношение към търговците на зърно, за сметка на производителите. "Имаме информация, че в Европейската комисия е изпратено искане за дерогация и намаляване на ДДС при търговия със зърно. В същото време земеделските производители купуват всичко с ДДС", допълни Вукодинов.

За зам.-председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Едуард Стойчев е нереалистично цената на хляба да достигне цена от 2 лева. Той обясни, че трябва да стане съвпадение от много фактори - реколтата да е много лоша в региона, да се наложи внос от трети страни (извън ЕС) и то от голямо разстояние, за да стигне до такива високи цени.

Стойчев посочи още, че около 60-70% от пшеницата, произведена в България, се изнася. "Така че и при много лоша реколта, зърненият баланс сигурно ще бъде гарантиран", допълни още той.

Зърнопроизводителите поискаха помощ от държавата в петък

Държавата ни изоставя в тежък момент, оплакаха се зърнопроизводителите в специална декларация, изпратена до премира Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева в петък (19 октомври). Копие от декларацията е изпратена и до Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

Още за цената на хляба чететe в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
7
 
8
 
! Отговори
дедо преди 11 години
На мутромилиционерите от ГЕРБ им се иска и десет лева да стане кило хляб,ама идат избори.Този който пипа хляба на българина ще си пати дълго и лишо.И по турско време не е било толкова тежко колкото сега при тия мутри от ГЕРБ.562/петстотин шесдесет и два лева социалниа минимум за издръжка на човек.Колко хара взимат такива пенсии и заплати? Господ да убие всички ГЕРБерасти,а "ТИКВАТА" до края на дните си да гние в затвора на асфалт и вода.Долу ГЕРБ !
61
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали искаха почти половин век Комунизъм - хак да им е!
60
2
 
10
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 11 години
Статията е манипулативна. Бойко отряза националните доплащания за зърнопроизводителите. Т.е преди две години 10лв/на декар, миналата 3лв/декар. Тази нула. Идеята е че всяка година се увеличават европейските субсидии. Тази година с още 3лв/на декар повече от миналата. И става около 30лв/декар или нещо такова. Бойко прехвърли парите за зеленчуци, трайни насаждения, животновъди и т.н. , които не получаваха нищо.Което е правилно.Бентлитата и любовниците ще ги сменят през ри години . Няма страшно.
59
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз още една такава година няма да изтърпя.
58
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много си е готина държавата.Цените на храните (на някои храни) са по евтини от ЕС.Но вече се стремим да ги стигнем.А цените на електрониката са по скъпи от ЕС, вече сме ги задминали.Когато ги минем и по цени на храните, ще станем държавата с най-висок стандарт в ЕС.А заплатите?Е не може всичко да е европейско.
57
1
 
9
 
! Отговори
bolka преди 11 години
Субсидиите се дават за подпомагане. Тогава би следвало цената на пшеницата, която се изкупува за България, да бъде с преференциални цени. Защото тези субсидии са отделени от джоба на българите.Само пшеницата, която се изнася в чужбина, да бъде съобразена с цените на световната борса, а не както е към момента.
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Гърция хлябът е два пъти по-скъп.Цените на международните борси са едни.Е верно е, че хлябът в Гърция няма нищо общо с този в България, ама те така са си го направили.
55
0
 
6
 
! Отговори
Земеделец преди 11 години
Цялата гирлутия ,че някой хора ще изнесат по-малко следващата година и съответно няма да си напълнят джобоа.Иначе за държавата ни зърно има колкото искате.
54
2
 
20
 
! Отговори
Nemeca преди 11 години
Една лъжа като се повтори сто пъти и става истина. Нямало зърно и затова щял поскъпне хляба. Абе селяни, житото се продава на световни пазарни цени. Дали ще се купи от български фермер или от чуждестранен е същата работа. Тези още си мислят, че хората трева пасат. Кажете, че просто не ви се карат мерцедесите вече, ми искате Ламборджинита. Ама и журналистите в българия са просто невероятни - защо им давате поле на изява на тези? Аааа платили са си ... Ок .. Ясно
53
6
 
6
 
! Отговори
до57 преди 11 години
Стига с това гласуване бе ***!Кьорав ли си ,че едни и същи са на власт от ерата на Живков,както и да са се дегизирали.
52
1
 
22
 
! Отговори
европеец преди 11 години
Искам някой да ми покаже един фермер в Западна Европа да си купува леки коли от типа на "Ферари" "Бентли" и др. Или пък да се фука с любовници фолкаджийки. Такова "животно" няма на запад. Но там никога не е имало комунисти-социалисти. Това го могат само назначените "капиталисти" в България.
51
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хлябът в България е евтин.Това е. Харесва ви или не, но е така.Трябва да се изравни с европейските цени.Качеството няма да се изравни, защото няма начин.Ще ядете скъп и некачествен хляб.
50
5
 
6
 
! Отговори
667 преди 11 години
КАТО НЯМА ДЪРЖАВА ИМА СПЕКУЛАНТИ
49
13
 
16
 
! Отговори
Факт преди 11 години
Гласувайте пак за ГЕРБ та ГЕРБерастите да направят хляба 10/десет/лева.Гарантирано от ГЕРБ !
48
2
 
20
 
! Отговори
Топъл хляб преди 11 години
Когато е качествена пшеницата се изнася, хлябът се вдига. Когато не е качествена и е малко - виновни са природните условия, вдигаме цената. Когато е горе-долу и няма как да е виновна пшеницата, изваждаме някакво международно събитие - цената на петрола, сушата в Сомалия, топенето на ледниците и пр. и пр. Цената се вдига! Който не е доволен, да чака изборите, макар, че в България се променят само лицата, а политиката е все една БЕЗРОДНА.
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Реколтата може и да е дора може и да не е важното е че при по-високи цени у хазната ще има повече приходи от ДДС ще има за магисрали парички Боку тиквата ще ни ги построи.
46
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Предлагам на Дянков да измисли данък "суша" и данък "наводнение", държавата да не е на загуба.
45
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо, след като министъра на земеделието заяви през това лято, че реколтата не е била по-добра от 20 години насам. Пак някой изнесе пшеницата.
44
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Очаквам сега над 1000 коментара.Като е за битови проблеми и за хляб и лютеница, българинът е много деен.Като е за важни неща, не е толкова деен."Не само с хляб ще живее човек"Стига с този хляб.Държавата нещо не е наред.Къде са ни филмите?Къде ни е изкуството?
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Господи! Не ги слушай кой какво бращолеви!!! Дай ни, господи, дъжд на нивите и градините! Прости ни за глупости, които вършим и говорим...

Спонсорирани публикации