Тексас остава в САЩ

"Бащите основатели на страната не са предвидили право за напускане"
Обновена: 15 яну 2013 14:44 | 15 яну 2013 08:38, Петя Славова
105
Тексас остава в САЩ
Белият дом отговори на искащите Тексас да се отцепи от САЩ. Снимка: Reuters

Лоша новина за онези хиляди американци, които искаха Тексас да излезе от Съединените щати - щатът остава в състава на САЩ, предаде Асошиейтед прес. 

"Белият дом отговори на петицията, с която се иска Тексас да се отцепи от Съединените щати, с аргумента, че Бащите основатели на САЩ "не са предвидили право за напускане" на държавата.

Повече от 125 000 души подписаха петицията, инициирана само няколко дни, след като Барак Обама спечели втори президентски мандат, пише БТА. Белият дом е обещал да отговаря до 30 дни на всяка петиция, под която стоят повече от 25 000 подписа.

Джон Карсън, директор на Службата за поддържане на връзка с гражданите, оповести отговора на петицията, в който се цитира словото на Ейбрахам Линкълн при първото му встъпването му в длъжност и становище на Върховния съд след Гражданската война.

В него се казва, че Америка е създадена като "постоянен съюз", но позволяващ на хора с различни възгледи да обсъждат различни въпроси. "Демокрацията може да е шумна и противоречива", каза Карсън. "Нашата страна функционира благодарение на свободните и открити дебати. . . Но колкото и да ценим здравословния дебат, няма да позволим той да ни разкъса на части". Карсън посочи също така, че съставителите на американската конституция са вярвали, че политиката трябва да се променя чрез избори, а не чрез отцепване.

Инициаторите на петицията за отделяне на Тексас обясняват желанието си с икономическите трудности, произтичащи от това, че федералното правителство не желае да реформира системата за вътрешни разходи и помощи за чужбина. Тъй като Тексас е голям щат с балансиран бюджет, той на практика има възможност да излезе от съюза, казват те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
Хабанеро преди 11 години
Ами да хващат пушките недоволните и да започват бунт, революция или както там американците наричат подобни процеси в Либия, Сирия, Чечня... Да видим как демократично ще се отнесе централното правителство!
44
2
 
2
 
! Отговори
Тъпчо преди 11 години
А защо може Сърбия да се разпадне а САЩ не да се гласува веднага резолюция на ООН и Русия и Китай да започнат бомбардировки с цел победа на ДЕМОКРАЦИЯТА.
43
2
 
2
 
! Отговори
морски преди 11 години
Време е руснаците да бомбардират Вашингтон и Тексас да се отцепи,нали така САЩ правят демокрация по света.
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тексас като цяло освен, че е огромен щат - втори по големина след Аляска, е и един от най-богатите на ресурси в САЩ. До 1845 Тексас е бил самостоятелна република за която са се борили САЩ и Мексико. През същата година той става 28-я щат на САЩ. Населението е над 24 мил. души, а големината на щата е 6 пъти големината на България. Не са допуснали отделяне, защото ако го направят с Тексас има голяма вероятност САЩ да се разпаднат на парчета, тъй като и други щати ще искат отделяне.
41
1
 
2
 
! Отговори
ss преди 11 години
ami da se maha TEXAS i da vzemat Bulgariq na negovo mqsto i gotovo nqkoi bango vasil moje da stane prezident sled vreme na usata
40
1
 
2
 
! Отговори
някой преди 11 години
Бащите основатели на САЩ "не са предвидили право за напускане" на държавата.Значи остава гражданската война.
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
САЩ е сбирток от нации и култури ,има щати в които вече няма бели , пълно е с *** , латиноси и всякаква друга *** надошла от цял свят повярвала в химерата за американска свобода и демокрация !?!?!?САЩ е най големия длъжник във света ,печатат си хартийки без покритие , нахлуват и ограбват свободни страни в цял свят под най различни предлози ,внасят тяхната демокрация с оръжие за да е по убедителна !!!саш - *** !!
38
1
 
0
 
! Отговори
до 45 преди 11 години
То хубаво *** от гетото ще стане президент, ама дали някой иска да го командва *** от гетото може да искат да се отделят, а *** да си командва къде е проблема ?
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
44 точно за това са СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ , символа на СВОБОДОДАТА и СПРАВЕДЛИВОСТТА където един *** от гетото може да стане президент. Да си чул някой *** от Щатите да е пожелал да си се прибере в Африка.
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
35 защото това го желаеха 90% от населението на Косово , колко милиона е Тексас
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
41 и аз искам , да направиме подписка и да свикаме референдум
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съвсем демократично им отказаха демократичното право да се отделят :D Хахахаха. *** пародията!
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
САШ не е държава а съюз в крайна сметка тексасците да си направят една стена берлинска и готово какво ткоз се церемонят.
32
1
 
4
 
! Отговори
Панайот преди 11 години
Аз пък искам моя апартамент да стане самостоятелна държава. Така няма да плащам данъци на България, а на себе си. Ще сключа външнотърговски спогодби с Енергото и ВиК и съм готов!
31
0
 
5
 
! Отговори
Svobodaaa преди 11 години
Vreme e Iran, Severna Korea I Venecuela da osvobodiat Texas ot totalitarnia rejim na Obama
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А какво стана с правото на самоопределение?!
29
1
 
4
 
! Отговори
baraka преди 11 години
Znachi Cosovo moje da izleze ot Surbia, a Texas be moje da izleze ot USA???
28
2
 
0
 
! Отговори
CHRONIC преди 11 години
Ейййй Плевня!!!Евала братле!!!!1но яко нещо каза! и то е за Колорадо, таман легализираха там, и мислим да си запалиме ботуша от Кали за Колорадо, че чудууууууууууууу
27
2
 
1
 
! Отговори
ООНееееее преди 11 години
Разединени Пишманиндиански Щати.
26
2
 
3
 
! Отговори
АнгелKo преди 11 години
до 25Незнам в кой топ е икономиката в Тексас.Ама ще спомена няколко факта.В Тексас основното препитание е фермерство.Тексас имам най-голям % имигранти от мексико и Южна Америка.Да ти кажа честно ако се махнат от САЩ ще станат досущ като Мексико