Не е ясно ще има ли намаление на цената на тока от 1 март

Промените в закона вече са факт, чака се заседание на ДКЕВР
Обновена: 28 фев 2013 15:28 | 28 фев 2013 13:48,
32
Не е ясно ще има ли намаление на цената на тока от 1 март
Снимка: Архив Булфото

Промените в Закона за енергетиката бяха обнародвани в извънреден брой на Държавен вестник и влизат в сила още от днес. По този начин ще бъдат отвързани ръцете на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране и ще може да започне процедура за намаляване на цената на електрическата енергия.

За да стане факт понижението на цената от 1 март обаче, ДКЕВР трябва да проведе извънредно заседание днес, а такова още не е насрочено, показа справка на сайта на енергийния регулатор.

От комисията обаче заявяват, че са започнали спешно процедура за промяна на цената на електроенергията. Изискана е допълнителна информация от Националната електрическа компания (НЕК) и Енергийния системен оператор (ЕСО), относно възможни промени на определената разполагаемост за регулирания пазар, се казва в съобщение на регулатора.

"Информация се очаква и от „АЕЦ Козлодуй” ЕАД, „ТЕЦ Варна” ЕАД, „ТЕЦ Бобов дол” ЕАД, „ТЕЦ Марица 3” АД за възможните промени на разходите за собствени нужди. В следствие на анализираната информация ще бъде изготвен доклад и проект на решение за намаление на крайните цени на електрическата енергия, след което ще бъде проведено и обществено обсъждане", допълват от ДКЕВР.

Все пак преди броени дни председателят на комисията в оставка Юлиана Иванова коментира, че времето е много ограничено и намаляване на цената може да стане факт от 1 април 2013 година.

Текстовете бяха приети експресно – на първо и второ четене от Народното събрание в сряда (27 февруари). В тях е предвидено ДКЕВР да може да променя цената на електричеството по-често от веднъж годишно, както и възможност да променя ценообразуващите елементи и размера на технологичните разходи.

С промените ще бъде създаден и нов обществен съвет, който да защитава интересите на потребителите.

В обществения съвет ще бъдат включени представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), потребителски сдружения, научни съюзи, синдикални организации и юридически лица с нестопанска цел.

В извънредното издание на Държавен вестник бяха обнародвани още и текстовете на Закона за електронното управление, както и промени в Кодекса за застраховането. Те бяха приети от депутатите на 20 февруари.

Още новини от България четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До GOGO Електромерите не се манипулират. Манипулира се дневната и нощна тарифа. Информацията за обикновенния потребител е,че нощната е 8 часа,а дневната 16 часа,но централно се настройва 6 часа нощна и 18 дневна.Ето това е манипулацията която е трудно доказуема а обикновенния потребител и да спи до електромера пак не може да докаже манипулация.
25
0
 
0
 
! Отговори
до 21 преди 11 години
Хайде,бе,развързали.А кой управлява ДКЕВР?Май,правителството.А чие е правителството?Майна партиите(поединично,или в коалиция.)А кой разпределя порциите?Май,вождовете на пар-тиите - един от тези вождове ви го изтресе направо в сурата и вие не гъкнахте.Развързали сана прадядо ти цървулите.Докато не смените чорбаджията на контролните органи,купете си паница,за духане на супата,гарнирана с постна пица.
24
0
 
1
 
! Отговори
GOGO преди 11 години
КОНТРОЛНИТЕ ОРГАНИ ТРЯБВА ДА ПРОВЕРЯТ ДАЛИ ЕЛЕКТРОМЕРИТЕ НА ЧЕЗ МОГАТ ДА СЕ МАНИПУЛИРАТ ЧРЕЗ ИНФРАЧЕРВЕНИЯ ПОРТ ЗА ДА ОТЧИТАТ ПОВЕЧЕ!!!И АКО ТОВА Е ТАКА-ГРАЖДАНИТЕ НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА ПЛАЩАТ ТЕЗИ СМЕТКИ!!!
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Махайте я тази Юлияна, че е пълен срам за България. Как тази стрина която не може да управлява едно нищожно онлайн магазинче ще може да даде някакво адекватно и рационално решение. Видяхме всичките калинки до къде докараха страната, а тази е една от тях. Племенницата на Шушулов, която 20 г. е мъчила да изкара висшето си образование е обидно да я държат като председател в оставка на ДКЕВР.
22
0
 
2
 
! Отговори
NL преди 11 години
Всеки прави каквото си иска в тази държава - Бойко нямаше да подава оставка, на другия ден подаде. Тока вчера казаха, че го намаляват, днес не, а утре може и да го увеличат :( Страшно става - :(
21
0
 
4
 
! Отговори
Тошко преди 11 години
Задължително трябва да се пипне таксата: "Пренос през разпределителната мрежа НН". Тя формира 27,7 % от сметката за ел. енергия. Според мен, в тази такса поне 10 % е корупционна такса на ЕРП към държавата (ДКЕВР). Още 10 % е кражбата на ЕРП към компанийте майки в чужбина. Остават 7,7 %, което е напълно достатъчно за издръжката на ЕРП.
20
0
 
5
 
! Отговори
БМ-13 преди 11 години
С така взетото решение вчера в НС на практиса се отвързват ръцете на ДКЕВР да повишават няколко пъти годишно цената на тока.
19
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ СА ПРОТИВ НАМАЛЯНЕТО НА ЦЕНИТЕ ИСКАТ СТАБИЛНОСТ РАЗБИРАЙ БЕДНОСТ
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Извинете,може ли някой да ми обясни колко хапва от сметките ни Български енергиен холдинг (БЕХ) ?
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На 3 март ще видим дали не им е ясно...
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НА 29 - ТИ ФЕВРУАРИ ЩЕ НАМАЛЯТ ЦЕНАТА НА ТОКА
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако на ДКЕВР нещо не им е ясно, да дойдем за да им се изясни?
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕРП - тата са разбили цената ,която им е определил ДКЕВР, но къде в тази разбивка е заплащането и печалбата. Никой ли не се сети да ги попита? Толкова ли сме станали доверчиви ,че и за момент не се усъмнихме в тези фактури,които ни дават. Там си пишат каквото им скимне.
13
0
 
1
 
! Отговори
DEPUTATITE преди 11 години
OBESHTAVAM OT IMETO NA VSICHKI DEPUTATI MINISTRI I T.N.TO B E S H T A V A Mkolko sa prosti v PARLAMENTA.Horata iskat OBESHTANIE be a ne drOBESHTAVAI i tragvaiako iskaha dr te shtiaha da kajat i da NEDOVOLSTVAT.Nesteli videli ili chuvali povreme na IZBORITE bilo za PREZIDENT,PARLAMENT ili za KMET,ami obeshtavai i tragvai te neiskat deistvia,kato ima OBESHTANIE to e dostatachnoi az OBESHTAVA,za namalenie i za patishta i t.n.tnamalenie NIAMA DA IMA OSVEN NA ZAPLATITEpatishta,bez ASFALT !!!
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хората не бива да вярват на сладки приказки.
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Напротив, ясно е, НЯМА ДА ИМА!
10
2
 
21
 
! Отговори
Абеееееее преди 11 години
*** - цената на тока не е толкова висока...Проблемът са 5000-те хиляди *** такси ,които качват двойно сметката.....Съд е и обесване на хората и правителствата ,които са гласували Зелени енергии и другите 6 неща ,които ми излизат на сметката от ЧЕЗ
9
0
 
17
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
Хората като се вдигнаха за надписаните сметки, чак тогава медиите и политиците признаха, че има монополи и надписване на сметки, а сега вече говорятн че можело да има намаляна на цената му :). Същото е и със заплатите казват ни, че не можело или не заслужаваме дори половината от еропейските заплати по медиите разни социолози, а е отново една голяма лъжа .А може да сме поне втора ръка хора :) а не като в момента 8-*** 10-та ръка по заплати .
8
0
 
18
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
На народа му писна вече, работят ако имат работа като скотове да си платят тока и другите сметки и им остава малко за храна. Това ли е демокрацията която искахме, за такава свобода ли се борихме, тази демокразия ми прилича на комунизъм и фашизъм, но в съвременен вариянт .
7
0
 
19
 
! Отговори
Азъ Боце преди 11 години
Намалението на тока чакайте на 1-ви април, както и увеличението на пенсиите. Майтап бе Уили.

Спонсорирани публикации