Страните от ЕС ще връщат нелегалните имигранти в Турция

Споразумението между Анкара и Брюксел е подписано
Обновена: 16 дек 2013 14:12 | 16 дек 2013 11:53, Елка Василева
60
Страните от ЕС ще връщат нелегалните имигранти в Турция
Снимка: архив, Reuters

Турският външен министър Ахмет Давутоглу и еврокомисарят Сесилия Малмстрьом подписаха споразумение, което позволява на държавите от Евросъюза да връщат нелегалните имигранти в Турция, предаде БНР.

Преговорите за реадмисия продължиха няколко години заради недоверието на турското правителство към европейските уверения за облекчаване на визовия режим за турските граждани.

На церемонията тази сутрин в Анкара Малмстрьом и Давутоглу се договориха и за започване на преговори по този въпрос.

Турция се задължава да приема обратно свои граждани, както и граждани на трети страни, които са преминали нелегално като имигранти в България или Гърция, а на сирийските бежанци, които Турция сега приема като гости, ще им даде статут на имигранти. Така ООН ще има право да се намесва за разрешаването на проблемите, коментират източниците.

Задължителните европейски визи за турските граждани ще отпаднат най-късно до 3 години и половина и те ще имат възможност да пътуват безвизово в европейските държави, заяви турският външен министър Ахмет Давутоглу.

От друга страна обаче се предвиждат доста тежки за Турция условия. Едно от тях е, че Анкара ще трябва да признае за легитимни и паспортите на гражданите на Република Кипър, което досега отказваше заради Кипърския проблем.

Още по темата

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин коментира преди дни, че споразумението за реадмисия ще помогне за решаване на бежанския проблем в България. „Не мисля, че подписването на това споразумение би имало ретроактивна сила, т.е. тези, които вече са влезли, ние сме ги приели и са в правна процедура за статут, няма как да бъдат връщани. По принцип това споразумение за реадмисия предвижда нелегално преминалите границата между Турция и ЕС, в случая България, важи и за Гърция, да могат да бъдат връщани на турската страна, т.е. в страната, от която те са влезли в ЕС“, каза Вигенин.

Както Dnes.bg писа, след подписване на споразумението за реадмисия с Турция предстои процедура по ратификация, която отнема продължително време. След това 3 години Турция ще приема обратно свои граждани и граждани на трети страни, с които има споразумение за реадмисия. Чак след това Анкара ще започне да приема всички граждани, преминали нелегално от нейна територия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
3
 
! Отговори
до 999 преди 10 години
Като *** кратуни сте известни вие
41
2
 
3
 
! Отговори
до 999 преди 10 години
Ама ти наистина си много ***
40
1
 
3
 
! Отговори
mm преди 10 години
До ХА ХА ХАlqgay da spi6 ve4e 4e kolkoto pove4e razsajdava6 tolkova po- zatava6 .sme6nik
39
3
 
5
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 10 години
16-годишно момиче беше погребано живо от роднините си, защото имало приятелски отношения с момчета, предаде Анадолската агенция.Поредното "убийство на честта" било разкрито в Югоизточна Турция през декември, но информация по случая се съобщава едва сега.Полицаите, които действали по сигнал, открили тялото на Медине Меми в двуметрова дупка в курник пред къщата на семейството й в град Кахта - 40 дни, след като била обявена за издирване. Девойката била в седнала позиция, а ръцете й били вързани.Аутопсията установила голямо количество пръст в дробовете и стомаха й, което означава, че е била
38
4
 
4
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 10 години
До 999*как ти викат в пуйката(турция) бе кюпек
37
5
 
5
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 10 години
До 999*ПРОСТО СИ СЕ "родило" просто ще си умреш безгръбначно ***
36
5
 
5
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 10 години
До 999*няма как ти с квадратната си кратуна да разбереш каквото и да било и все пак как ти викат в турция АКО не те е срам
35
5
 
5
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 10 години
До 999*а как ти викат в турция бе никаквец(с неустановен пол и вид)
34
3
 
6
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 10 години
До До 37бай *** като тебе ли
33
3
 
12
 
! Отговори
Джемо преди 10 години
Турците са умни и хитри като хиени!Ердоган ефенди много не приказва като Бойко.Действа и напредва към Балканите и ЕС.
32
3
 
7
 
! Отговори
До 37 преди 10 години
Аз пък нямам грам вяра на бай ***:)
31
7
 
10
 
! Отговори
УМЕН преди 10 години
НИКОГА и по никакъв повод нямайте вяра на турчин
30
0
 
4
 
! Отговори
боко тиквата преди 10 години
До Анонимен--точно така както го пишите но вината е наша ,трябваше да сме построили стената , а червените *** да ги изпратим в белене
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не говорете глупости! турци нелегални имигранти няма. Говорим за страната която след 3г. ще получи безвизово пътуване.
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Въпреки подписаното споразумение с Турция нека да построим стена по границата,просто за всеки случай.
27
0
 
8
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Вигенин коментира Не мисля, че подписването на това споразумение би имало ретроактивна сила, т.е. тези, които вече са влезли, ние сме ги приели и са в правна процедура за статут, няма как да бъдат връщани.*********Aaaaaa, vie govorite samo za tezi koito predstoiat da vleznat ? Kato niamat dokumenti i sa nelegalni kak shte razberete koga sa vleznali. ??Izvenete me gospodin Вигенин, dali i Bog shte vi prosti tapotiata ?Zashto poluchavate zaplata ot tozi narod ? Ta vie niamate mozaka na pile!
26
0
 
7
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Cпоразумение, което позволява на държавите от Евросъюза да връщат нелегалните имигранти в Турция.нo caмo турци !!!!!;)Министърът на външните работи Кристиан Вигенин коментира преди дни, че споразумението за реадмисия ще помогне за решаване на бежанския проблем в Българияще помогне kolkoto na sliapa baba ochila...Negrite ot Sudan na koi shte gi varnete ? Ako turcia gi prieme, niama da e bez uslovno. shte iskat v zamiana mnogo.ZA GRESHKITE SE PLASHTA
25
2
 
9
 
! Отговори
prof.Solomon преди 10 години
Преди години по офицялна прогнозна статистика се очакваха ако паднат визите само в Германия да се преселят около 11000000 от Турция Ако искаме да се запазим максимално бързо трябва да се смени властта у нас и настоящите както и бившите управници да влезнат в затвора незабавно да отидат на съд за корупция и държавна измяна с цел лично облагодетелстване
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плана за ислямизация на Европа върви успешно.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Vijte kakvo forumci , Turcite patuvat ot Toshevo vreme za Turciq , S cel da rabotqt , a ne dasi tarsqt rabota ! Ako stava vapros za kürdite te shte doidat na 100% poradi rasovata diskriminaciq kam tqh !