Киев: Чрез федерализация Москва иска да разцепи Украйна

Руска преса: Русия е необходима на САЩ, а за Русия - пътища много
Обновена: 1 апр 2014 14:12 | 1 апр 2014 09:45, Елка Василева
138
Киев: Чрез федерализация Москва иска да разцепи Украйна
Снимка: Reuters

Русия настоява за федерализация на Украйна, но според Киев Москва иска по този начин да разцепи страната, пише в."Независимая газета", цитиран от Би Би Си.

Според шефа на външнополитическата комисия в Държавната дума Алексей Пушков само федералното държавно устройство може да гарантира правата на руснаците и на руския език в Украйна - иначе ги очаква произвол и асимилация, посочва вестникът.

Руската инициатива не е начин за уреждане на кризата, а път "към разцепление и ликвидиране на украинската държавност", твърди обаче в изявление киевското външно министерство.

Киев реагира болезнено, тъй като в Украйна "няма отделни субекти със специален статут. Ние сме унитарна държава. Съответно федерализацията, предвиждаща обособяване на такива субекти, подразбира разединение. А впоследствие може би и включване на тези субекти в състава на друга държава?" - пита се украинският политолог Игор Колиушко.

Повечето местни политици и експерти са убедени, че идеята за федерализация е имплантирана изкуствено в Украйна – според анкети допреди година и половина украинците не са придавали значение на въпроса.

Украинското правителство планира дискусия за реформа в местното самоуправление с оглед децентрализация на властта, пише изданието. Според Игор Колиушко обаче федерализацията е нещо друго, може би "фирма, под която искат да скрият (. . .) право на самостоятелна външна политика". "Това е път към разрушаване на държавата", коментира той.

След като присъедини Крим, Русия не може да изглежда обективен арбитър по въпроса за държавното устройство на Украйна, посочва "Независимая газета" в редакционен коментар.

"Междувременно проблемите, вълнували Москва през февруари, включително положението на рускоезичното население (в Украйна), не са изчезнали. Евентуален опит да бъдат решени според кримския сценарий ще струва скъпо на Руската федерация и властите в Русия едва ли ще се престрашат да го сторят в най-близка
перспектива", се казва в материала.

Същевременно Русия се сблъска с нови проблеми в самия Крим - кримско-татарският меджлис ще настоява за автономия въз основа на своето право на самоопределение. Сега за Русия ще е твърде трудно да заема последователна позиция в международни дискусии за самоопределението на нациите и териториалната цялост на държавите, заключава "Независимая газета".

Според източници на "Комерсант" държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър работи Сергей Лавров, разговаряли в неделя в Париж, са "очертали контурите на план за уреждане на украинската криза, станал компромис между предложенията на Москва и на Вашингтон". Планът бил съгласуван и с Киев. САЩ допуснали за пръв път възможността за федерализация на Украйна, а Русия изразила готовност да признае президентските избори в тази страна на 25 май.

Русия и Западът започнаха да сближават позициите си за пръв път, откакто се изостри кризата в Украйна, изтъква вестникът.

Според "Независимая газета" преговорите не са довели до пробив, но САЩ ще бъдат принудени да се примирят с влизането на Крим в Русия.

Безполезно е някой да убеждава Русия да върне Крим - дискусиите по въпроса трябва да спрат, смята Даян Файнстийн, оглавяваща комисията по разузнаване в Сената на САЩ.

Кризата постепенно ще отслабне, прогнозира Евгений Бажанов, ректор на Дипломатическата академия към руското външно министерство.

Русия е необходима на САЩ за справяне с глобални проблеми като тероризма, оръжията за масово унищожаване, организираната престъпност, наркотърговията, Афганистан, Близкия изток, Северна Африка, съперничеството с Китай в Азиатско-Тихоокеанския регион. Европа и Украйна пък имат нужда от руските горива. А за Русия - свят широк, друмища много, Западът не е единствена възможност. Десетки страни - Китай, Индия, Бразилия, имат интерес да сътрудничат с Москва и няма начин тя да бъде изолирана, обяснява аналитикът.

В крайна сметка американците ще схванат, че курсът на Русия не е чак толкова екстремистки, че Москва не смята да се превръща в агресор и да събира ведно изгубени земи, казва той. "Прочее не бива да смятаме, че се връщаме към студената война. Такава няма да има", добавя експертът.

Ако пък се стигне до война между Русия и Украйна, повечето жители на федерацията ще подкрепят руското ръководство, сочат данни от анкета на центъра "Левада", публикувани в "Новие известия".

Седемдесет и четири на сто от руското население ще одобрят действията на Москва, 13 на сто няма да го направят, други 13 процента не дават отговор. Само 13 на сто са убедени, че руско-украински военен конфликт няма да има, според 53 процента това е малко вероятно, но е доста вероятно за 23 на сто от хората в Русия.

77 на сто от участниците в допитването хвърлят вината за влошените руско-украински отношения върху Киев, а само 3 на сто смятат за виновни руските власти. Днешната власт в Украйна е легитимна според 14 процента от руското население, а за 73 на сто киевското ръководство е нелегитимно, както смята и властта в Русия.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
2
 
! Отговори
Драго преди 10 години
До Ей *** народ бе !Вярно ли мислиш така бре умнико. Аз живея от три години в Германия и последните месеци други новини освен Украйна няма. Ей аман от мърмореши и оплакващи се хора в Българиа
44
2
 
22
 
! Отговори
емо преди 10 години
за световните неуредици има само един и само един виновник,бандитската държава сащ.системата наречена капитализъм е създздена в ущърб на всички народи и обслужва само ционистката върхушка на сащ цинично прикриваща се под флага на демокрацията.демокрация за кого ;за американските престъпници а не за обикновенните хора
43
5
 
24
 
! Отговори
Новинар преди 10 години
Какво представлява Украйнския език ?? Гадна смесица от Полски и Руски...Като във област Галчина се говори Полски диалект !!! Тази област е и основния проблем на Украйна до 1945 г тя е била ту под Австроунгарско управление ту под Полско даже и Румънците са минали от там..В Галчина са КАТОЛИЦИ а Украйна като цяло е православна !!!! В Галчина живее 8% от населението на Украйна като от тази област бяха основните сили на Майдана и във момента те управляват заедно със ЕВРЕИ !!! Това са фактите !!!!
42
5
 
18
 
! Отговори
кк преди 10 години
Уважаеми Дами и Господа, Русия не е направила нищо повече от това, което я принудиха да направи. И Русия няма да направи нищо повече от това, което я принудят да направи. Това, демокрацията, е само литература - проза, лирика и т.н. Има национални интереси, които обединяват нациите. Русия е пример - няма да допуснат на границата с тях да се появи нацистко управление, няма да допуснат мачкане и унижаване руснаци, където и да е по света. Това, че ние нямаме национални, не ни дава право да лаем!
41
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Яценук понеже няма никаква вина за разцепването на Украйна. Невинен може би.
40
1
 
1
 
! Отговори
До-120 преди 10 години
Ами ако в турция направят ДНК тест,той какво ще покаже,замислел ли си се за това,като и те са омешани с наша кръв.
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето как беше взета власта в Украйна: https://youtube/watch?v=voSgazBrwGM
38
5
 
26
 
! Отговори
до умните тук 2 преди 10 години
Не съм русофил,даже обратното-но ако трябва да бъдем честни-така стоят нещата..Западните сили направиха така,че правилата в политиката в момента са такива.А сега ревът...Просто бяха силно заблудени и самоуверени в себе си и мислеха че само те могат да диктуват условия-само у тях има сила на влияние..
37
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
121, Русия Е федерация
36
3
 
26
 
! Отговори
до умните тук преди 10 години
Обвинявате го Путин-имал имперски амбиции,искал страната му да бъде голяма и богата--и какво лошо в това?? Всеки нормален човек и политик желае това-всеки... Още повече ако има исторически и етнически поводи--а той ги има--факт.И след това ми кажете,че другите държави не правят същото??? Просто Путин играе със тяхните правила.Някой да ми каже-колко държави и острови,провинции и народи са под шапката на (демократичните) държави??? Отговорът-много--потърсете в нета и вижте...
35
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ???- поне 70% от "турците" в България са: българи, кавказци, босненци, албанци, ***, от Мала Азия. Всички сме наследници на Османската Империя. Ако Те са "турци", то ние също сме такива. Ако на част от "турците в България" се направи ДНК тест, ще Ви стане ясна картината.
34
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
курса на $ в РУсия е паднал под 35 рубли за $ това е добре сега предстои наи важната крачка продажбата на руските сурвини за рубли китаи и япония требва да се отървът от американските дългови книжа на стоиност за над 3500 милиарда $ и да поискат злато за тях нали на РОТШИЛДОВАТА банкнота $ пише че може да се обмени в злато
33
17
 
7
 
! Отговори
krass преди 10 години
всичко което ти каже руски *** вестник или телевизия- пълна помия. всички *** и почитатели на *** са *** отвратителни нещастници. *** на руски газове крепостни мозъци в крепостни глави на крепостни селяни.
32
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами, то в Украйна имаше една независима и автономна област и целия свят видя какво и се случи. Ясно е какво цели същият този крадец, който сега вика, направете и другите региони автономни. То бива наглост и дебелиочие, ама тези направо минават всякакви граници. Все си мислех, че двете кремълски джуджета живеят във времето от Ялта, а то ще се окаже, че са в света на Рибентроп-***.
31
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По добре федерализация отколкото гражданска война!
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Европа е политически поделена на около 50 независими държави, 7 непризнати или полупризнати държави и голям брой територии с особен статут. Според формата на държавно устройство, на континента съществуват 5 ФЕДЕРАЛНИ държави и една Конфедерация, а според формата на държавно управление - 38 републики и 12 монархии."
29
1
 
4
 
! Отговори
ogledalo преди 10 години
Напротив, За да НЕ се разцепи *** трябва федерализация. Това е полиТИКАта! Казваш обратното на действителността.
28
10
 
7
 
! Отговори
??? преди 10 години
Ами Путин да им раздаде на всички руснаци от Украйна руски паспорти и да си ги прибира.Че по тази логика и турците в България да си направят автономия... или това на русофилите не им харесва.
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
През 2013г бизки от Канада ме информираха, че Украйна ще се раздели на три държави. Аз още не вярвам.
26
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До majorskiБрей брей, ето още един разбирач на външна политика.

Спонсорирани публикации