Готови сме да защитим всяко късче от територията на НАТО

Расмусен: Москва използва модерни техники на война
Обновена: 16 май 2014 14:21 | 16 май 2014 11:20, Елка Василева
220
Готови сме да защитим всяко късче от територията на НАТО
Андерс Фог Расмусен. Снимка: архив, Reuters

"Незаконните" военни действия на Русия в Украйна са довели до създаването на напълно нова ситуация в Европа, а в рамките на НАТО е взето решение за засилване на мерките за колективна отбрана на всички членки. Това заяви в интервю за румънската телевизия генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който е на посещение в Румъния, предаде агенция Аджерпрес.

"Вярно е, че ситуацията е обезпокоителна. Незаконните военни действия на Русия в Украйна доведоха до създаването на напълно нова ситуация в Европа, а ние трябва да се адаптираме към тази нова ситуация. Това е причината, поради която решихме да засилим мерките за колективна отбрана, защото това е целта на НАТО, да осигурява колективната отбрана на всички членки. Става въпрос за морски, въздушни и сухопътни мерки”, каза Расмусен.

Той уточни, че всички мерки са чисто отбранителни. “При все това трябва да сме сигурни, че военните сили са подготвени за всякакви ситуации и, очевидно, това е и ясен сигнал, който изпращаме на потенциалните агресори, а именно, дори да не помислят да нападат съюзник на НАТО. Уверявам ви, че сме подготвени да защитим всяко късче от територията на НАТО ", заяви Расмусен.

Още по темата
Той обясни, че Алиансът има самолети, полицейски сили, самолети за наблюдение във въздушното пространство на Румъния и Полша. От морска гледна точка НАТО е засилила присъствието си в Черно море и в Балтийско море и се правят редица сухопътни учения.

"Нападение срещу един съюзник е нападение срещу всички съюзници. Това е нашата клауза за солидарност и означава колективна защита. Държавите, които не са членки на НАТО, може да бъдат партньори на НАТО. Например Украйна е партньор на НАТО и ние решихме да подобрим сътрудничеството с Украйна включително чрез мерки за подкрепа на Украйна за реформа що се отнася до отбраната, модернизирането на армията, осигуряването на достъп на Украйна до учения на НАТО", обясни Расмусен.

Що се отнася до мерките, които трябва да вземе предвид НАТО, за да контраатакува кибератаките и пропагандата на Русия, Расмусен каза, че на предстоящата среща на върха на Алианса през септември ще бъде приета засилена политика на отбрана срещу кибератаките.

"Ясно е, че киберсигурността ще бъде едно от най-важните предизвикателства в идните години. По време на тази криза имаше кибератаки срещу НАТО и ще трябва да засилим нашата отбранителна политика в тази сфера, нещо, което ще направим. Що се отнася до информациите и най-вече до погрешните информации, излъчвани от Русия, ще трябва да се адаптираме и към тази кампания, като дадем на разположение на обществеността коректни информации", добави той.

Расмусен каза още, че е ясно, че Русия е "силно замесена" в дестабилизирането на положението в Източна Украйна, а напоследък Москва има доста по-усложнен подход, използвайки "модерни техники на война".

"Не изключвам нищо, защото бяхме свидетели на доста по-усложнен руски подход напоследък. Русия използва модерни техники на война. Точно това видяхме в Крим. Русия прибягна и към незаконни военни действия, и към тайни агенти, които опитаха да дестабилизират положението в Крим и да осигурят претекст за окупация. Такова нещо имаше и доведе до незаконното анексиране на Крим. Сега същото нещо се вижда и в източната част на Украйна и е ясно, че Русия е доста замесена в дестабилизирането на ситуацията в Източна Украйна, а това нещо може да бъде използвано за възможна интервенция, евентуално по-късно. Не се знае дали ще има такава интервенция, но тази опция остава отворена, не на последно място, защото Русия разположи на границата с Украйна голям брой военни сили", каза Расмусен.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
5
 
3
 
! Отговори
kara_kolio преди 9 години
До Фюрер Путин- пиеш ли си редовно хапчетата?
166
0
 
7
 
! Отговори
kara_kolio преди 9 години
какво ще защитаваш бе ***,кой ви напада?или привършат ресурсите и се оглеждате коя държава да демократизирате....ама тоз път ше ядете на дяда Ивана мечешкия х.й
165
0
 
8
 
! Отговори
Педерагнустен преди 9 години
НАТО е в блато! И са се наакали. Ужасяват се да не ги разконспирират, че са въздух под налягане. Тръгват си от централна Азия, където ги сринаха с коне и копия...щели да се защитят!? ...от кърлежи ли?
164
0
 
18
 
! Отговори
НАТО=0 преди 9 години
Започва строежа на нов психодиспансер в Румъния,който да обслужва флота на "НАТУ"
163
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A ot NATO koi shte ni zashtiti?
162
0
 
14
 
! Отговори
гадове преди 9 години
Тия западни *** няма ли да млъкнат! Какво си въобразяват?!Хората много добре знаят кой играе двойни игри и прави всичко възможно да въвлече Русия във военен конфликт!Все друг трябва да им вади кестените от огъня,който самите те запалиха!Разни зап.съветници и нато съветници, и амер.частни армии се разхождат из Украйна,Русия им виновна!Ай,сиктир!
161
0
 
15
 
! Отговори
йкг преди 9 години
В случай на нападение срещу България по договор НАТО имат 30 дни да мислят какво да правят. За този 1 месец ... ще им се пикая и на натото
160
0
 
17
 
! Отговори
Исус е Господ преди 9 години
НАТО няма"територия".Но няки са готови да запалят терета световна война за да излезе антихриста"победител и спасител".
159
0
 
18
 
! Отговори
rumen221 преди 9 години
Русия винаги е използвала модерни технологииПърви бе Наполеон:- Руснаците не се бият честно бие ни народа имВтори бе Хитлер:- Руснаците не се бият честно бие ни народа имДнес в Украйна бандеровските ФАШИСТИ, тренирани от ЦРУ в Полша и Литва и трупали боен опит в Сирия, реват и се оплакват: Народа на Домбас ни бие-е-ее Помо-о-ощ от НАТО и САЩСОБСТВЕНИЯТ НИ НАРОД НИ.. БИЕ-Е-Е-ЕЯвно украинският народ бързо и САМ ще натирите фашистите-превратаджии..
158
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Расмусен: Москва използва модерни техники на войнаИнтересно, тоя ид...от какво счита, че Москва трябва да използва лъкове, стрели и тояги???И това същество е начело на организация, която трябва да ни защищава?Пази боже от приятели!
157
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До рускaтa лъжaКакво робство те тресе бе, продължение на гърба на юг? Ти наясно ли си от кога съществува държава, наречена Украйна? И колко го е еня Путин за НАТО? Това да не ти е смотания Паси?Ако тъпите западняци не се изръсиха с 5 МИЛИАРДА нямаше да има нито майдан, нито нищо от това, което сега го има! Защото винаги има продажници! Навсякъде!(хайде да не ти припомням лорд Хау-хау от времето на Втората световна война!) Защото явно си недозрял младок с промит мозък!Който никога не е в час
156
15
 
3
 
! Отговори
Фюрер Путин преди 9 години
Русофили, руски фашисти, рашисти или просто платени гъзоблизци, о вие които всяка вечер си лягате с надуваема кукла "Фюрер Путин", вие които всяка вечер цалувате фототапета с моя лик ОТЗАД, слушайте и изпълнявайте, няма да повтарям:Незабавно всеки един от вас да си пусне трети том, плоча II с моите велики речи и да слуша от минута 15:32 нататък. Чутото да се повтаря и пише под път и над път! Ако не изпълнявате ще ви накажа!Ваш собственик и государФюрер Путин
155
1
 
12
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
ПедеРасмусен сигурно смята за незаконна агресия на Русия забраната за гейпарад в Москва...
154
0
 
16
 
! Отговори
chjon преди 9 години
Празноглава кукла на конци.Ниеимаме нужда от защита от американскатапропаганда.
153
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Расмусен яко го гони параноята.
152
14
 
1
 
! Отговори
НAТО преди 9 години
до БобиВсичко, което не ви хaресвa, вие ( русофилите) не го " вярвaте".
151
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 176НAТО не е държaвa, той е Министерството нa войнaтa нa държaвaтa ЕС, НAТО е европейскaтa aрмия с нейните нaй- близки Съюзници- СAЩ, Кaнaдa, Турция! Ето товa е НAТО!
150
15
 
3
 
! Отговори
Фюрер Путин преди 9 години
Чада, русофили, руски фашисти - рашисти, отбранявайте стръвно РАША щото ще ви спра заплатите! Няма повече да ви пращаме безплатна боза! Ще ви спра купоните за терлици и ще мръзнете по къщите си! Ще ви спра купоните за надуваемата кукла с моя лик, за плочите с мои речи! Целувайте редовно фототапета с моя лик, който сте си сложили на стената! Отзад!Ваш государ и собственикФюрер Путин
149
5
 
0
 
! Отговори
НAТО преди 9 години
до Боби, Блaгодaря, че подтвърди сaм мойте думи! Кипър по време нa инвaзиятa не е член нa Aлиaнсa, a повод зa турскaтa инвaзия е опитa нa Гърция дa присъедини бившaтa бритaнскa колония към Aтинa! Въпреки товa, дрънкaнето нa оръжия след турскaтa нaмесa именно порaди НAТО не прерaснa в конфликт между съюзници! В моментa Кипър е чaст от Европa и обединението му е НЕМИНУЕМО!
148
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До монархистСлучайно да знаеш, че важни големи части от тези ракети са изработвани от западни фирми?И т.н....

Спонсорирани публикации