Турската армия е приведена в бойна готовност

Турски самолети разузнават над иракския град Мосул
Обновена: 12 юни 2014 14:18 | 12 юни 2014 12:32, Елка Василева
133
Турската армия е приведена в бойна готовност
Снимка: архив, Reuters

Продължава кризата с отвлечените 49 души от турското консулство в иракския град Мосул от ислямистката радикална групировка Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ). Турските въоръжени сили са приведени в бойна готовност, съобщават местните медии, цитирани от БТА.

Още по темата
Телевизия Ал Джазира съобщи, че турски изтребители F16 от Втора военнновъздушна база в Диарбекир извършват разузнавателни полети над района на Мосул. Изпратени са и безпилотни самолети на турската армия.

Получените разузнавателни сведения са били предоставени и на централната власт в Багдад, а действията на турската армия се координират с ръководството на иракските въоръжени сили.

Очаква се разузнавателните операции на турските изтребители да продължат през целия ден.

Според турски източници Турция подготвя коридор за извършване на операция по освобождаването на заложниците в Мосул.

Втора военновъздушна база в Диарбекир е една от най-големите бази на Турция. Тя се използва главно за операции срещу нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК) и срещу нападенията откъм Сирия по границата с Турция.

Турската армия разполага с мандат, предоставен й от Великото национално събрание на Турция, за извършване на трансгранични операции в Северен Ирак и Сирия. В момента се обсъжда въпросът дали съществуващият мандат, предоставен от парламента за действия срещу кюрдските бунтовници, е достатъчен за военна операция, или е необходим нов мандат.

ИДИЛ държи общо около 80 турски граждани като заложници - отвлечените вчера от консулството и шофьори на камиони, похитени във вторник.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: армияИракТурцияМосул
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
10
 
9
 
! Отговори
офицер преди 9 години
МИК ДЖАГЪР е абсолютно прав.Иран е много силна във военно отношение.Няма шега с армията на ИРАН.От кога чака този шанс,да натрие носовете на всичките си врагове.Дори ще освободи Сирия от талибаните и ще удави Израел в Средиземно море.Само да смее някой да раздразни лъва.Ще бъде страшно - АД ПОД НЕБЕТО!!!
67
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ердоган е взел ятагана ще сече главите на пкк,джихат,избулах
66
14
 
8
 
! Отговори
Ха така преди 9 години
"Турската армия е приведена в бойна готовност"В Туркията за "бойна готовност" се приема ако си надървен отпред и възбуден отзад. Сексуални навици и културни особенности. Кво да правиш. Не боите се Туркията - според мюфтията това е нащо естественно и хуманно. Даже като го направите - да ви опънат отзад, мюфтията ще бие по камбаната на минарето и ще оповестява колко сте праведни.
65
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще затрият джихад избулах браво на турция неси поплюва
64
3
 
9
 
! Отговори
до 66 преди 9 години
Премиера щеше да хленчи по медиите, че правителството не е виновно, а президентчето щеше да скимти, че се нарушават международните договори, добросъседските отношения и европейските ценности и щеше да моли Расмусен за помощ. Аз за какво мразя женчото-главнокомандващ и НАТО, които ни унищожиха армията. Необходими са ни силна армия и силен главнокомандващ с твърда ръка, е не мека европейска китка и натовски послушко.
63
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ИРАН ИМА 650 000 АРМИЯ.---------------Иран има 900 000 армия
62
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скоро турците ще преминат границата с Ирак с ятаган в ръка.
61
12
 
22
 
! Отговори
До МИК ДЖАГЪР преди 9 години
ИРАНСКАТА АРМИЯ МОЖЕ ДА СМАЧКА И ТУРЦИТЕ И ЕВРЕИТЕ..ДОРИ И ДА ВОЮВАТ ЗАЕДНО И ДВЕТЕ СРЕЩУ ИРАН----------Абе момче, ти можеш ли да си представиш, какви ще са последиците от една Трета Световна война, това не ще бъде компютърна игра, а реалност в която и твоя *** ще се изпари!!!
60
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До МИК ДЖАГЪРkolko si prost poglednise samo
59
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЪцЧисто икономически цели на принципа " аз и мойте авери ша земим след нас потоп" . Те наистина може и да махат режими и да установяват демокрация. Но след това дадената държава е толкова зависима от САЩ колкото ние от Газпром през зимата. Добави това,че ако си изберат някой *** няма оправия.
58
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 64Точно Турците са си виновни. Те подготвяха така подготвяха(и подготвят) бунтовниците в Сирия и им даваха оръжието купено от САЩ, Саудитска арабия и Катар. Някой станаха фанатици и резултата е на лице. С техните камъни по тяхната глава.
57
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ako biaha otvle4eni bulgari,Bulgaria kakvo bi napravila.4udya se.
56
35
 
11
 
! Отговори
МИК ДЖАГЪР преди 9 години
ИРАНСКАТА АРМИЯ МОЖЕ ДА СМАЧКА И ТУРЦИТЕ И ЕВРЕИТЕ..ДОРИ И ДА ВОЮВАТ ЗАЕДНО И ДВЕТЕ СРЕЩУ ИРАН.ИРАН ИМА 650 000 АРМИЯ.А КЮРДИТЕ СА БРАТОВЧЕДИ НА ИРАНЦИТЕ И СЪЩО ЩЕ НАБИЯТ МОЩНО ТУРЦИТЕ.ТЕ СА 40 МИЛИОНА ОБЩО И ТУРЦИТЕ НЯМАТ ШАНС СРЕЩУ ИРАН-КЮРДИЯ.
55
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По времето на канюсубиги Тервел, Византийците са ни били най-големия враг, но когато идват арабите, Тервел още тогава е прозрял, че те са още по-голям враг и помага на Византийците. Не обичам турците, но мразя афро-арабите и ислямизираните ***-кюрди. Да сме българи, като Тервел, в тази битка сме зад турците против афро-арабите и кюрдите талибани и изобщо цялата *** ,която живее в 14 век-ислямисти. Да бъдем БЪЛГАРИ!!!
54
6
 
24
 
! Отговори
Ъц преди 9 години
За поредната криза в Бл.Изт. - този път с турски дипломати -Турция да "благодари" на САЩ и лично на Обама.Разтърсиха Египет, унищожиха Либия и Йемем, разрушиха Сирия и Ирак, и усилиха позициите на АлКайда и Братята мусулмани в целия Бл.Източен регион...Не им стигна, та спретнаха и гражданска война и в Украина...Какви цели преследва външната политика на САЩ и ястребите???Като се позамислиш и косата ти да настръхне, а в настоящето Бг е слаба, ограбена и превърната разграден двор...
53
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в района на югоизточна Европа близкия и среден изток,само израел има по могъща армия от турция. израел притежава бойна авиация от 300 самолета от най висок клас и израелските пилоти са признати за най добри от американски и руски военни специалисти
52
15
 
18
 
! Отговори
кирил преди 9 години
кюрдите са много древен народ.те са приемници на асирийците.сред тях няма фанатизирани ислямисти. живеят в турция ирак сирия иран азербайджан.имат голяма диаспора в Европа,най много в германия-около 3 милиона.общо са 60 милиона.рано или късно ще имат своя държава
51
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Znaish li kvo predlagam Odiseicho,Da se napravi edna velika kitaiska stena za cqla severna Afrika Aziq chak do Turciq i da ne se puska i pile ottam za ES,Da si mrat ot bolestta,Tova predlagam napylnixa ES tiq bokluci,
50
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кюрдите са ислямизирани ***. Една част от тях идва преди около триста години, по време на османското робство в България и още не можем да ги интегрираме, какво остава за сегашните талибани.
49
10
 
40
 
! Отговори
мм преди 9 години
за пореден път се убеждавам, че от исляма по-сериозно психично заболяване няма.

Спонсорирани публикации