Държавните дружества плащат 70% дивидент

ГЕРБ май са забравили политиката на Дянков, коментира Стойнев
Обновена: 16 юни 2014 14:12 | 16 юни 2014 14:11,
8
Държавните дружества плащат 70% дивидент
Снимка: архив Булфото

Днес дружествата от системата на Министерството на икономиката и енергетиката, които не съставят консолидиран годишен финансов отчет, ще изплатят дивидент в полза на държавата в размер на 70% . Това ще се случи след попълването на фонд „Резервен“.

От министерството съобщават, че за първи път след 2010 г. дивидентът е в този размер, а не е 80%, и се изплаща на 16 юни, а не на 31 май.

От институцията припомнят, че в края на 2009 г. с Постановлението за изпълнение на държавния бюджет, изготвено по предложение на министър Симеон Дянков, се премина към изплащане на дивидент в размер на 80% и то по време на глобална финансово-икономическа криза – период, в който останалите държави членки на ЕС подпомагаха финансово икономиките си с цел преодоляване на негативните ефекти.

Според министерството в този период в България се е осъществявала противоположна политика, чрез която се е „източвал“ значителен финансов ресурс от реалната икономика (дружествата с държавно участие в капитала), което е довело до невъзможност за инвестиции и трудности при възстановяването на стопанската активност. Тогава държавата е изземвала изцяло и неразпределената печалба от миналите години.

В общия случай зад неразпределената печалба не са стояли свободни парични средства, тъй като същите са били инвестирани в активи или с тях са погасени стари задължения. Така се стига до необходимост компаниите с държавно участие в капитала да изплащат дивидент чрез използване на заемни средства. Това е и една от причините за рязкото влошаване на ликвидността в сектора на енергетиката и на значителното отлагане на инвестиционните програми на дружествата от сектор енергетика.

„ПП „ГЕРБ“ явно забрави фискалната политика, която е провеждала под ръководството на министър Дянков и която доведе до технически фалит в сектора на енергетиката в началото на 2013. На база на провежданата фискална политика дивидентите се изплащаха със заеми“, коментира министър Драгомир Стойнев.

За първи път през тази година правителството въведе една от добрите международни практики за дружествата, които съставят консолидиран отчет, а именно да изплащат дивидент на база на консолидирания финансов резултат, така че да не се стига до намаляване на ликвидността на компаниите и да бъде запазена тяхната финансова стабилност, съобщават още от министерството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
3
 
! Отговори
ветеран преди 9 години
боже братя българи,такъв министър ли заслужаваме?
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
крайно време е ГЕРБ да се върнат на власт, за да има повече работа на червените ***, иначе ще останат безработни!!
6
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заради ГЕРБ-аждийските олигарси хората плащат непосилни сметки за ток. Тия надбавки, зелени, оранжеви, кафяви, не знам още какви енергии, отиват все в тяхните джобове.Затова и толкова хора се самозапалиха миналата зима, то този геноцид не се издържаше.Сега правителството, когато се опитва да пооправи бакиите им, те го саботират и организират протести.
5
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крайно време е правителството да удари ВЕИ-мафията, създадена по времето на ГЕРБ, когато за година и малко бяха изчерпани присъдинените мощности до 2025 година.Замислете се - едва ли са ги раздавали на случайни хора.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къв дивиден ще изцоцате от бдж и пощите - и двете са пред фалит?
3
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Алоооо, пелтек, това ли е предизборната подкрепа на държавните предприятие, тъй ли с Ореха ще правите реиндустриализация и ще отваряте 250 хил. работни места, така ли успокоявате бизнеса ха, ха, ха!!! Явно се подготвяте за избори и тъй-като Путин нема да ви даде, цоцате от държавните предприятия а? Всичките ли пари похарчихте от последния заем бре хайрсъзи, ми ся ко шъ праим, от къде пари за кифтаци и плакати а??????
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пари няма, пенсионерите вече трета седмица чакат социалните плащания
1
0
 
7
 
! Отговори
извънземен преди 9 години
Скоро тази планета ще бъде унищожена, въглеродни недорузомения. Факт, факт и факт.

Спонсорирани публикации