Експериментът в Dnes.bg: По калната "бяла" пътека до метрото

Как хората от "Дружба" стигат до станцията? Трудно, тунелът не работи...
Обновена: 4 май 2016 15:34 | 15 яну 2016 08:25, Екип на Dnes.bg
50
Експериментът в Dnes.bg: По калната "бяла" пътека до метрото
Снимка: Dnes.bg

Толкова близо до метрото, но всъщност толкова далеч. Това важи с пълна сила за живеещите в "Дружба", които се намират близо до станция "Цариградско шосе".

Още по темата

Миналата година бе изграден пешеходен тунел, който трябваше да улесни прехода на хората от квартала към подземната железница. Проектът ни струваше малко над 2 млн. лева, но тунелът все още не е в експлоатация. Но защо?

Още през август м.г. стана ясно, че тунелът няма да бъде пуснат, тъй като излиза на кална поляна, вместо на ул. "Обиколна". Според общината обжалване на отчуждителна процедура спира строителството на улицата.

През лятото кметът на София Йорданка Фандъкова обеща временна пътека, за да се пусне тунелът. Пътеката е факт, но чакълът явно не помогна и тунелът остава затворен. Местни разказват, че е възможно съоръжението да не се пуска, тъй като районът е кален и калта от обувките може да развали механизма на подвижната пътека. 

Каквато и да е причината, въпросът как да стигнат хората до метрото остава. Заради това отидохме на място, за да проверим какво е трасето по калния хълм, на чийто връх е и заветната станция.

Много хора от квартала предпочитат да вървят до по-далечната спирка "Дружба", за да си спестят екстремните преживявания. Неволята обаче кара хората да се престрашават и да се изкачват по баир, застлан с нещо като бял разтеглив плат, който пази от калта.

"Бялата пътека" се вие из високи треви и камънаци, а ентусиастите трябва да внимават да не се подхлъзнат и паднат в калта. След няколко минути екстремно изкачване се стига до върха, където обаче следва не по-приятна гледка. Натъкваме се на изоставена постройка и огромни локви. Тях преминаваме благодарение на импровизиран "мост" от картони.

От тук вече се вижда крайната цел - метростанция "Цариградско шосе". Ако сте от Дружба, вече знаете за какво става въпрос. Ако ли не, може да тествате туристическите обувки и нервите си в това изпитание до метрото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ама дружбенци са колкото Стара загора, ако гласуваха наказателно щеше да има "АМи що стана". Не плювайте политиците, те не са дошли с преврат, ние сме ги избрали, дори да не гласуваме!
23
3
 
24
 
! Отговори
Mireille преди 8 години
Какво пък толкова,нали имат вече метро.Общината е харчила много пари за тях.Какво да кажем за лошата инфраструктура на квартал Княжево, разбити тротоари в центъра на квартала,опасни за преминаване и постоянен теч на фекални води и смрад по деретата.И там живеят хора,данъкоплатци на столична община!
22
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Важното е, че кака и бате прерязаха лентичката на метро станцията, пък това, че дружбенци не могат да стигнат до нея, не е важно! И изобщо кой ги брои дружбенци за нещо?! Нали не са от електората...
21
4
 
8
 
! Отговори
Men преди 8 години
До niakoiТи виж колко метра е първо тоя тунел, да не вземе да се окаже колкото една баня. Щото 2млн за 20метра пешеходен тунел не звучат нормално, излиза по скъпо от най-скъпия тунел в света.
20
4
 
15
 
! Отговори
Неделя преди 8 години
"калта от обувките може да развали механизма" Че те сигурно може да ръждясат и водата при дъжд. Хайде сега едно разследване, защо са занижени изискванията при закупуване на техника. И защо е започнало строителство преди отчуждаването да е приключено?
19
1
 
6
 
! Отговори
niakoi преди 8 години
До zzz20 000 СТРУВА БАНЯ И КУХНЯ!
18
3
 
8
 
! Отговори
sport преди 8 години
До DimitrovПроблемът не са само няколкото метра, а и самата улица /булевард/, който искат да направят, вероятно с цел усвояване. Защо смятам така, ами тази улица си е в проектите на квартала още от 90-те години на миналия век, но така и не беше направено нищо по въпроса. Сега изведнъж покрай тунела за 2 млн. трябваше да построят и улицата. Нямам против и двете, но реално не виждам как ще се случи "обещаното" улицата и съответно тунелът да са готови "напролет".
17
5
 
17
 
! Отговори
еха преди 8 години
Нова дума-,,дружбенци"
16
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно са свършили лентите за рязане, та затован е могат да открият пътеката....
15
10
 
6
 
! Отговори
Добрин преди 8 години
Скалъпено, едностранчиво - това е малкото, което може да се каже за материала по-горе. Авторите са гледали към хълма, а ако се бяха обърнали на обратната страна, щяха да установят, че има и метро, и градски транспорт, който води до него. Ама тя журналистиката е като нацията - един държи друг, а третият го бие.
14
5
 
9
 
! Отговори
zzz преди 8 години
хаха какви 2 милиона бе , повече от 20 000 не струва , яко се краде
13
1
 
24
 
! Отговори
Dimitrov преди 8 години
Пътеката от плат са си я правили хората не е общината.Има и още една пътека от хората с импровизирани самоделни сълби.Кораво племе сме - няма да се дадем.Проблемът в случая е заради частни имоти ( Дружба е в землището на с. Горубляне) - някой иска прекалено високо обезщетение за земята, която от десекти години и без това не може да ползва.Направете репортажи за собствениците (най-вероятно мутри) и колко пари искат за тези няколко метра да се стигне до тунела.
12
2
 
16
 
! Отговори
Ангелин преди 8 години
Строителството е проста работа за умни хора... е в България е обратното. Точно и поради тази причина доста често резултатите в реализацията на обществените проекти се правят от некадърни, некачествени и необразовани хора с цел лично облагодетелстване. Нещата винаги са били гениално прости... просто ние излишно ги усложняваме.Предлагам на живущите в "Дружба" да засипят общината с жалби, защото това е единственото решение за справяне с техният проблем... ама не единици, ами стотици трябва...
11
3
 
20
 
! Отговори
xxx преди 8 години
Видими резултати!!!
10
5
 
3
 
! Отговори
Дърт Крейзър преди 8 години
ако ви е лесно и се возите на подземницата , кой ще ви кара колите бре ,а ако спрете да карате коли ще вземете да живеете по-спокойно(без стрес от задръстванията) и ,без стрес ще живеете повече години и тогава трябва и пенсии да меслят откъде да ви плащат .....Пак режете клона на който седите
9
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А някой знае ли колко струва тази пътека от плат???Сигурно десетки хиляди?
8
9
 
29
 
! Отговори
самоковско преди 8 години
Видими резултати! Гарантирано от ГЕРБ! Парите са прибрани!
7
8
 
23
 
! Отговори
омерзена преди 8 години
Кой ги избира тези крадливи , некадърни и нехаещи за хората управляващи ? Хора, до кога ще ги търпим ?
6
9
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ви е жива и здрава кметичката дето си я избирате - единственият кмет в света спечелил първите си избори с обещание да се справи с бездомните кучета и след изхарчени десетки милиони, пак по време на неин пореден мандат, в европейска България, беше изяден жив човек от глутница бездомни кучета. Естествено неща като морал и оставка са непознати по нашите ширини....
5
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проектът струва малко над 2 млн. лева, но тунелът все още не е в експлоатация.Но пък Боко не пропусна да пререже лентичката и да си я тури в колекцията.Колко ли е струвал банкета за откриването на тунела?

Спонсорирани публикации