Последни данни: БСП – 31,5%, ГЕРБ – 31,2% и... 7 партии в НС

Социолозите очакват висока активност и голям брой колебаещите се
17 мар 2017 14:00,
249
Последни данни: БСП – 31,5%, ГЕРБ – 31,2% и... 7 партии в НС
Снимка: АФИС

Последните социологически данни показват пълен паритет на силите между основните играчи на изборите – БСП и ГЕРБ.

Ако изборите са днес за социалистите биха гласували 31,5% от избирателите, а за ГЕРБ 31,2%. Това е прогнозата на АФИС на базата на социологическо проучване.

То е проведено от 12 март до 16 март 2017 г. с сред 1010 лица в столицата, областните центрове, другите градове и селата. Изследването е извършено със собствени средства в рамките на изследователската програма на Агенция АФИС.

Според анализа на социолозите силите на БСП и ГЕРБ са толкова изравнени, че новината кой е победителят може да дойде в последния момент, а дори и след окончателното преброяване на бюлетините.

Още по темата

Освен интригата за това кой ще е първи на изборите, остава отворен въпросът и колко точно партии ще има в следващия парламент. АФИС не изключва в него да влязат не пет, както се прогнозираше досега, а седем политически формации.

На трета позиция се нареждат "Обединените патриоти", които получават 9,9 на сто подкрепа седмица преди изборите. Според социолозите именно от тази коалиция ще зависи формирането на следващото правителство.

Четвърто и сигурно място в парламента имат ДПС. На този етап за тях декларират подкрепа 8,5 на сто от избирателите. За движението обаче традиционно до урните отиват да гласуват повече избиратели, отколкото декларират в проучванията, затова и социолозите очакват по-високи проценти. Освен това те отчитат сериозна мобилизация на избирателите на ДПС.

От АФИС забелязват спад в подкрепата за партията на Веселин Марешки "Воля" на 5,3%. В началото на кампанията формацията е имала 30% по-висока подкрепа.

"Партия "Воля", независимо от заявката си за антисистемност, може да се изправи пред неблаговидната перспектива да бъде незабележим фактор в парламентарната практика и в политическия живот на страната изобщо", смятат социолозите.

Според прогнозата на АФИС две формации са близо до 4-процентовата бариера за влизане в парламента – коалицията "Реформаторски блок – Глас народен" и коалицията "АБВ – Движение 21".

"Кампанията им се развива във възходящ тренд. Участието им в следващия състав на Народното събрание е възможно, но не и сигурно. От данните личи, че техните поддръжници все още не са много твърди в намерението си да ги подкрепят в изборния ден и колебанията им могат да ги пратят в последния момент или в обятията на други партии, или за гъби", смятат социолозите.

Те анализират и че се очаква по-висока избирателна активност от тази на предишните парламентарни избори. От АФИС отчитат и много висок процент на колебаещите се избиратели – около 15 на сто.

****************************

Данните са от социологическо проучване, проведено от 12 март до 16 март 2017 г. с обхват 1010 анкетирани лица в столицата, областните центрове, другите градове и селата. Данните са представителни за нагласите на пълнолетните български граждани с избирателни права. Изследването е извършено със собствени средства в рамките на изследователската програма на Агенция АФИС. Коментарът на данните няма характер на прогноза, която агенцията ще направи въз основа на още едно проучване, проведено в по-голяма близост до очакваното събитие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
3
 
7
 
! Отговори
ЕСХАЧ преди 7 години
Явно усилено върви опитът на двете партии ГЕРБ и БСП да ограничат броят на партиите в парламента. Колкото по-малко партии толкова по-добре- възможност за създаване на патова ситуация и в "името на националното спасение" да се направи широка коалиция и с общи усилия на ББ и КН да се доразграби каквото е останало.
108
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нинова е политически хамелеон, от тъмносиня стана червена, и това в името на грабежа, хора не и давайте власт защото вкупом ще изгорим
107
7
 
5
 
! Отговори
До 148 преди 7 години
А не си прав бешипету са малкото зло, даже не са зло. Да забравим че практиката за хора с по десет висящи дела беше въведена по времето на станишев и да се фокусираме върху това че вдигна песниите два пъти по 5 % и да де 13-та пенсия. Най-важнит са процентите на пенсионерите, а не джобовете на милионерите които се ппрепълниха от кражби и по времето на тройната коалиция.
106
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След 6 месеца пак избори с толкова много партии все ще се намери на някой да му се навири оная работа.
105
11
 
14
 
! Отговори
БСП смешни преди 7 години
Абе бесепето довчера се целуваха с местан, сега искат да се изкарат най-големите пратриоти. С най-голямо удоволтвие биха се съюзили пак с депесе , но ги е страх че тогава и най-залюханите им избиратели ще се сетят какви са всъщност.
104
5
 
10
 
! Отговори
До 151 преди 7 години
За Нинова питай Иван Костов, СДС и ДСБ. Те я назначиха в Техноимпекс
103
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само не забравяйте кой ви вдигна винетките и билетчето за метрото.Щото дупките станаха повече и по-големи, а метрото е на предела.
102
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как Нинова на 28 години със стаж едва 2г., става директор на Техноимпекс, и откъде намери 4 милиона долара да купи дял?. Не е ли това един от най изпечените политически престъпници питам? Само си представете какво ще се случи с нас и държавата ако вземе че стане министър председател.
101
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Марешки НЕ е Тръмп за жалост.Вдиният е истински бизнесмен с акъл , деугия доказан престъпник.Опровергайте мнението , че българския народ е *** и не гласувайте за марешки , бсп или дпс.
100
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И БСП и ГЕРБ са доказани престъпници. Ако една от двете партии спечели ще означава само едно че сме най големите ид.и.о.т.и на света.И заслужаваме съдбата си на най бедни, най лъгани и най мачкани от нашите управляващи.
99
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Некакви трльове говорят за МАЛКОТ и ГОЛЯМОТО ЗЛО.нИ съ бъркайти от тия словопещеници!!!ЗЛОТО Е САМО ЕДНО!Всичките са от ЕДНО КОТИЛО!!!Троляците моят си *** колко си шат, мъ тва е
98
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като гледате тази диаграма с БСП начело, трябва ток да ви бие, колкото пъти са взимали властта толкова пъти държавата е катастрофирала тежко
97
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички червени агенции се нагушиха от менте изследвабия,които гъделичкат егото на *** и пacмината около нея.
96
6
 
6
 
! Отговори
Гагауз преди 7 години
Я,кажете защо Марешки с уж гадното гориво накара останалите бензиностанции да свалят цените. И те ли продават на загуба???? Аз имам воля и ще гласувам за Марешки! Щом и Каролев му скача, сайтовете на пеевски и те, значи е добре работата.
95
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да България пак я покрихте.Платено поредно проучване.
94
1
 
6
 
! Отговори
рогач преди 7 години
Жена ми вика: Мъжо, от цяло село, твоя е най-голям !Първо, що ме лъже, като си знам, че ми е мейд ин чайна ?И второ що има база за сравнение ?П.П. Жена ми е на щат в няколко социологически агенции. Била средностатистическа българка и редовно и искат мнението по всякакви въпроси.
93
0
 
0
 
! Отговори
Стохастична грешка преди 7 години
До 119Много са променливите, които могат да обърнат резултата в полза на една или друга партия. Ако можеха да бъдат изчислени, на единиците, като теб и мен само щеше да бъде съобщен крайния резултат и нямаше да има избори.
92
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПСИХО (ДЯСНАТА) СОРОСОВА ШИЗОФРЕНИЯ И ТЯХНАТА АНТИ РУСКИ ИСТЕРИЯ В НАС Е КЪМ КРАЯ СИ НЕ ВЯРВАТЕ ЛИ,ЕТО ВИ НОВИНАТА:НОВИЯ ПРОЕКТОБЮДЖЕТ НА ПРЕЗИДЕНТА ТРЪМП ПРЕДВИЖДА 20 % СЪКРАЩАВАНЕ НА ПАРИТЕ НА ДЪРЖАВНИЯ ДЕПАРТАМЕНТ И СПИРАНЕ ПОМОЩИТЕ НА САЩ ЗА ДРУГИ СТРАНИ,ТОВА СЪОБЩАВАТ АМЕРИКАНСКИТЕ МЕДИИ.ТОВА ОЗНАЧАВА ,ЧЕ ФОНДАЦИИ КАТО АМЕРИКА(ЗА) БЪЛГАРИЯ И ДРУГИ НПО-та .ТУК И ПО СВЕТА ЩЕ ОСТАНАТ БЕЗ ФИНАНСИРАНЕ ,КАКТО Е ИЗВЕСТНО ФИНАНСИРАНЕТО ЗА ТЯХ ИДВАТ ОТ АМЕРИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ. ТОВА ПИШЕ АГЕНЦИЯ ФОКУС.
91
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-долу някакъв щял да гласува за по-малкото ЗЛО.Луда работа?!Има ли смисъл да гласуваш за което и да е ЗЛО?Мат'рял и тва си е...
90
1
 
13
 
! Отговори
камен преди 7 години
Шеф на тази агенция не беше ли Юрий Асланов от БСП , който навремето нареди Барека за 3-ти след БСП и ГЕРБ ?????

Спонсорирани публикации