Саботаж, терористи или сатанинска намеса: Венецуела в тъмнина

Кризата удари особено тежко втория най-голям град Маракайбо
Обновена: 5 юни 2019 11:32 | 26 мар 2019 18:38,
95

Много хора се редят на опашки за помощи. Снимка: Reuters

Саботаж, лошо управление и дори сатанистко участие подозират венецуелците като причини за кризата с електричеството, заради която втори път в рамките на месец страната остава без ток.

Във втория най-голям град, Маракайбо, кризата предизвика метежи, които полицията е неспособна да овладее.

Някои сравняват последиците от кризата с електричеството върху Макарайбо с природно бедствие. Други пък подозират Сатанинска интервенция.

Още по темата

"El demonio", казва Бети Мендез, която държи магазин в града, по повод безредиците, настъпили при предишната криза с тока.

Повечето обаче описват хаоса в психологически аспект: Колективен срив, който шокира града и показва евентуалното бъдеще на Венецуела, която отива все повече към икономически, политически и социален колапс.

"Ужас, страх, отчаяние", казва Мария Вилялобос, 35-годишна журналистка пред Guardian. Тя плаче, спомняйки си трите дни, които много хора тук наричат "la locura" - лудостта.

"Мислех си, че е началото на гражданска война", казва Мария.

Нейният съпруг, Луис Гонзалес, кима в съгласие. Двамата си спомнят, че наблюдявали стотици метежници, някои с брадви, чукове, мачете и дори пистолети, да се нанасят в съседни складове, магазини и църква. След това идвало ред на разрушаването и кражбите.

"Изглеждаше сякаш са обладани", споменава 39-годишният шофьор.

Лудостта на Макарайбо започва в нощта на 10 март - три дни след като кризата с електричеството потопи нацията в мрак. Истинското начало обаче е трудно да се определи, защото до нощта на 10 март водят годините икономическо и политическо занемаряване.

1,6 млн. жители на Макарайбо, "нефтената столица", някога описвана като Хюстън на Латинска Америка, започват да се оплакват от недостиг на вода, ток и гориво и влошаващ се обществен транспорт много преди кризата във Венецуела да се задълбочи през 2016 г.

"Има общности тук, които са прекарали дни, седмици или дори месеци без вода", обяснява Хуан Пабло Гуанипа, местен опозиционен лидер. "Това е разбит град", казва той.

Протестите, точно както и спирането на тока, са ежедневни събития за маракайбовци. Само за час и половина кореспонденти на Guardian се натъкват на жители на централен квартал, които са блокирали пътна артерия в града с гуми, тухли и дъски и протестират заради липсата на вода.

"Сякаш живеем в постоянна война. Всеки ден е борба", оплаква се  31-годишната Еления Барера.

Когато на 7 март светлините угасват, битката става още по-тежка. За 6-дневната криза  президентът Николас Мадуро обвинява "терористичен саботаж", но повечето хора винят горски пожар, който е засегнал основна част от електропреносната мрежа на Венецуела. Всичко това доведе до вътрешнополитическа драма и международен скандал: Една от най-големите производителки на енергия в света е неспособна да осигури захранване на хората си.

В понеделник Венецуела претърпя нов срив в доставките на електричество, които засягат поне 16 щата. Властите обвиняват опозицията и техните "империалистически шефове" във Вашингтон.

Когато първото спиране на тока удря столицата Каракас по-рано този месец, богатите потърсиха убежище в луксозни хотели, които все още се наслаждават на светлина. По-бедните бяха принудени да събират вода от потоци или токсични реки.

Последиците се усетиха най-тежко в Маракайбо, където липсата на електричество, информационното затъмнение и полицейски интервенции предизвикаха безредици, които властите сякаш не можеха или не искаха да овладеят. Стотици магазини бяха ограбени или дори подпалени, а жителите останаха в жежките си, тъмни домове, чакайки обяснение за случващото се с дни.

"Котлето завираше, а после експлодира", казва Хуан Карлос Коч, мениджър на търговски център, в който 106 от 270 магазина са били разбити.

Още по-тежко е било в хотел "Северен бриз", 5-етажна сграда, буквално унищожена от тълпа от около 100 човека.

Дори керамичната украза азулежу, изобразяваща Девата от Кармен, не е била пожалена, когато тълпата се втурва към хотела на 12 март.

"Цунами", промълвява търговския мениджър Симарей Кардозо, докато стои пред потрошената рецепция, а около нея ксерокопия на личните документи на гостите са разхвърляни по пода. Изтръгнати са дори контактите от стените, изнесени са душовете и тоалетните от 120-те бани в хотела.

Мениджърът на ресторант Маргелис Ромеро казва, че се страхува от това икономическият срив на Венецуела да не доведе до морален такъв. Според нея обикновените хора ще бъдат настроени един срещу друг, вкопчени в дарвинистка битка за оцеляване.

"Смятам, че е социална травма. Те ни нараниха толкова много, че започнахме да се обръщаме един срещу друг", казва тя.

Тя се чуди дали няма да види и себе си сред метежниците някой ден, ако скоро кризата в страната не намери решение.

"Как ще оцелявам? И аз ли ще трябва да крада? Имам и деца за изхранване, какво ще стане, когато не мога?", пита се Ромеро.

Друг служител на хотела смята, че това не са метежници. За него те са терористи.

Местни политици и предприемачи смятат, че много от подпалвачите и крадците са всъщност от организираните престъпни групи, които са се възползвали от размириците.

Много други обаче са били обикновени граждани, спазващи законите - майки и бащи, които казват, че са излезли на улицата в търсене на основни храни, защото в информационното затъмнение не са знаели кога ще има отново ток и кога ще нахранят децата си.

Макарайбо отново е без ток и Мария Корина Мачадо, опозиционен лидер, се събира с граждани на външно игрище за баскетбол.

"Буквално преживяваме най-мрачния си час. Но това също така са и най-светлите ни дни", казва тя пред стотиците събрали се, някои от които държат плакати с лика на Мадуро и надпис "Издирва се!".

"Хвърлиха всичко срещу нас. Но ние все още устояваме", казва тя. Докато говори, светлините отново угасват и протестиращите потъват в мрака. Както и останалата част от града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
7
 
14
 
! Отговори
Ами преди 5 години
Където стъпи американски ботуш, трева не никне.Ирак, Либия, Сирия и Египет се убедиха на собствен опит, а сега и Венецуела саботират американските юдомacoносатанисти.
27
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американците повтарят сценария с Виденовата зима докато не бъде избран техният човек.
26
0
 
10
 
! Отговори
българин преди 5 години
Убден съм,че сатанистите от ФАЩ(СеРеУ-то),които устройват "молитвени закуски" на които често присъства и наш Цвъки Молитвата стоят в основата на тези саботажи.
25
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Николас Мадуро е законен президент на Венецуела, свикнахте ли???"Честно казано не ми пука, кой им е президента, ама ти много си се наежел и очаква още включвания и бисери :)
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Като нямат производство. Не им трябва и ток. Да го ударят на живот. Нощем живот, денем да търсят нещо от природата за храна."У твое селу може и да минава номера ...
23
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стандартна техника на Вашингтон- морят населението без ток и вода, докато издигнат американската марионетка на власт. Нещо като методите от Гуантанамо, приложени в национален размер срещу Венецуела.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"м дааа , добре и у нас имаше режим на тока и никой не е отишъл да обере комшията или да му запали магазина"Да, ама да ти спра тока, без да ти кажа нито защо, нито кога ще ти го пусна и да няма храна пет дена в лидълъ и ще стане мазало ...
21
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чавес Колективос могат и без ток. Дори като е тъмно по добре работят. Така беше и в Народна Република България. По време на " тихия червен терор" 1946 - 1958г/ нощно време деистващи народната милиция.
20
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФактСъгласен съм за някой неща, но големият военен капацитет не означава много при подобни случки... За спарвки СССР.
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ще и мумията на сифилистичка да закарат в Каракас, дните на комунизма са преброени!
18
2
 
12
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Венецуела има два проблема едновременно-хем се управлява лошо,хем е подложена на външна атака!Обаче трябва да отбележим,че и страни,които имаха прилично управление,пострадаха сериозно след американска намеса!Дори една Турция едвам се измъкна от наказателната акция,а има много сериозна икономика,политическа стабилност и голям военен потенциал.Какво да кажем тогава за паянтовите държави като вВенецуела...
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един път да спре тока в страната можеше да мине за авария, но два пъти поред вече е саботаж и мисля, че всички знаем кой стои зад това.
16
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕЙ,руснаците вчера дойдоха и окрадоха всичко!
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Определено е саботаж на Вашингтон. Навремето така спираха и центрофугите в иранските ядрени обекти. Част от военната стратегия на Вашингтон е хакерска атака на електропреносните мрежи с цел да се парализира противника.
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурно ги лъжат и продават ток на комшиите, като Янчулев навремето.
13
0
 
9
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Напомня на родната нова история...Използват *** да правят зулуми за да дойдат на власт.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напротив магазините бяха държавни. Едни на предприятие " Здрава храна" други на "тих труд", или " отдих и туризъм" и разни подобни. Яко се крадеше и имаше защото с парите чак от такова значение нямаше. Важно е да си човек с ВРЪЗКИ- връзкар.Ревизията обръщаше неката от единия джоб в другия. Все е държавно.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей аман от неграмотници, та кой град викате ударила "кризата"
10
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Саботаж терористи....... Не, просто крайната фаза на реалният социализъм!Навсякъде е така: лъжи и измами, колко хубаво ще бъде, като дадете властта на крадливите комунисти.... а после- глад, мизерия и убийства на недоволните по площадите!
9
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 3В този ред на мисли добре, че купихме Ф-16.

Спонсорирани публикации