Гуайдо зове: Венецуела на улиците, да продължим операция "Свобода"

САЩ обвини Русия и Куба, че подкрепят Мадуро
Обновена: 1 май 2019 09:24 | 1 май 2019 07:15, Анисия Иванова
187
Гуайдо зове: Венецуела на улиците, да продължим операция "Свобода"
Снимка: БТА

Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо призова демонстрациите срещу президента Николас Мадуро да продължат и днес, след ден, в който войници преминаха на негова страна, а между силите на реда и симпатизантите му имаше сблъсъци, предаде Франс прес.

"Призовавам въоръжените сили да продължат да изпълняват "операция "Свобода". На 1 май ще продължим. В цяла Венецуела ще сме на улиците", каза Гуайдо във видео послание, публикувано в социалните мрежи.

Още по темата

Гуайдо каза, че протестните акции във вторник са показали, че въоръжените сили не подкрепят и не уважават президента Мадуро.

По-рано вчера Гуайдо публикува в Туитър видеообръщение, в което призоваваше военните да излязат на улицата, за да "сложат край на узурпацията" на властта в страната.

Мадуро държи здраво властта във Венецуела

Председателят на венецуелската опозиционна партия "Народна воля" Леополдо Лопес, който избяга от домашен арест и беше в посолството на Чили в Каракас, се е преместил в дипломатическата мисия на Испания, съобщи вчера чилийският външен министър Роберто Ампуеро.

Министърът каза, че Лопес и съпругата му Лилиан Тинтори са взели това решение, защото в чилийското посолство вече е имало "други гости".

Близо 70 души бяха ранени вчера при сблъсъци между антиправителствени демонстранти и силите на реда във венецуелската столица Каракас, съобщи агенция ЕФЕ, цитирана от ТАСС.  "Срещу нас използваха бойни патрони, не ни разпръскваха, а стреляха на месо", цитира местна телевизия един от пострадалите.

Подразделения на Националната гвардия на Венецуела отказаха да участват в разгонването на мирната антиправителствена демонстрация в град Пуерто Ордас в щата Боливар, съобщи в. "Насионал". На видеозапис, качен на сайта на изданието, се вижда как бронетранспортьори на Националната гвардия, насочили се към група протестиращи, спират и се отдалечават под аплодисментите и одобрителните възгласи на хората.

Венецуелският министър на отбраната генерал Владимир Падрино заяви, че полковник, верен на президента Николас Мадуро, днес е бил ранен от куршум по време на бунта на група военни, подкрепящи опозиционния лидер Хуан Гуайдо.

Заради Венецуела: Ще се изправи ли най-сетне Тръмп срещу Путин?

Началникът на тайната полиция СЕБИН във Венецуела остро критикува президента Николас Мадуро - безпрецедентна до момента стъпка на висш представител на силите за сигурност, предаде Асошиейтед прес.
Ръководителят на СЕБИН Мануел Рикардо Кристофер Фигуера вчера написа писмо до венецуелския народ, в което казва, че е време "да възстановим страната". Високопоставен американски представител потвърди автентичността на текста, който се разпространява в социалните медии.

В писмото Фигуера казва, че винаги е бил верен на Мадуро, но Венецуела е претърпяла вреден упадък. Макар да не назовава по име опозиционния лидер Хуан Гуайдо, Фигуера пише, че "дойде време да търсим нови пътища за правене на политика". Според високопоставения американски представител съпругата на Фигуера е извън границите на Венецуела.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Куба, че провежда военни операции във Венецуела в подкрепа на Мадуро и заплаши да наложи множество тежки санкции на острова, ако не се оттегли от Венецуела.

"Ако кубинските войски и милиции незабавно не спрат военни и други операции, които целят предизвикване на смърт и разрушения на конституцията на Венецуела, на остров Куба ще бъде наложено "пълно и цялостно ембарго, заедно със санкции на най-високо ниво", написа Тръмп в Туитър.  "Да се надяваме, че всички кубински войници ще се върнат назабавно и мирно на острова си", допълни Тръмп.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро е бил готов да напусне страната вчера сутринта, изправен пред призива за въстание на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, но променил плановете си, след като Русия се намесила, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпейо в телевизионно интервю, цитиран от Ройтерс.

"Те имаха самолет на пистата. Той беше готов да си тръгне сутринта, както разбираме. Руснаците са изискали той да остане", каза Помпейо в интервю за телевизия Си Ен Ен. Мадуро е щял да замине за Куба, съобщи БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Позьорчето Гуано се появява от време на време пред медиите, вика излезте на бунт, после се скрива и гледа сеира на глупаците, които са му се вързали.Бунтове, ранени, а нашето позьорче обикаля курортите и тузарските квартали обграден с камери и се прави на велик революционер. Пълно нищожество.
63
5
 
21
 
! Отговори
Алекс преди 5 години
Били използвали автомати с бойни патрони срещу тях, но жертви няма... Тия ще ги разправяте на някой друг! В цялата статия само голословни твърдения и никакви доказателства!
62
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гуайдо - кукла на конци мейд ин Юесей.Всеки убит венецуелец се пише на неговата съвест.
61
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Гуайдо зове: Венецуела на улиците, да продължим операция "Свобода""Излез и я продължавай ти бе позьор. Защо те няма в предните редици на боевете? И баба знае така- излезте да се биете за мене, докато аз се скрия в някоя дупка.
60
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Червен пипер власт не дава, без бой :) Понеже не е печелена с избори и не св дава с избори. Другото са прссни приказки , за простолюдието като на нашоте баби и дядовци. Само въже за такива ..Няма място за преговори.
59
3
 
22
 
! Отговори
Пиночет преди 5 години
Да защитавате Пиночет, е равносилно да защитавате масов убиец.3000 души са отвлечени и убити от хунтата на Пиночет поддържана от САЩ и спонсорирани от тях- Чикагските момчета са обучени в САЩ университет, момчета от Л. Америка, които трябва да следват икономическите убийства на държавите си.28 000 човека са изтезавани. Невъобразими зверства са извършени в Чили, чудовищни.Никога дивият капитализъм не идва по мирен път, скоро бяха разсекретени документи за изкуствените кризи с цел приватизации
58
15
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
НЕЛЕГИТИМНИЯ МАДУРО ОБЕЩА , ЧЕ ЩЕ ПРОВЕДЕ НОВИ ИЗБОРИ НО РЕАЛНО ПАК ИЗЛЪГА!!!НА КОМУНИСТ ВЕРА НИКОГА!
57
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гуано ще си плати с лихвите за опитите си за запалване на гражданска война, но няма да избяга като куче зад граница, а в удобен за Пиндостан момент ще бъде ликвидиран и деянието ще бъде приписано на Николас.
56
19
 
6
 
! Отговори
Стоплилипути преди 5 години
Гуано ще бъде национален герой и един ден паметника му ще бъда на площада в центъра на Каракас.А този който продаде свободата на народа си ще гние в ада.
55
4
 
18
 
! Отговори
Чилийско Чудо преди 5 години
Тези митове за "чилийското чудо" си ги запазете за непросветените.Същото чака и Венецуела, ако дойде предателят Гуайдо.А за десетките хиляди и убити от военната хунта на Пиночет няма да говоря.Непразно Испания искаше съд за Пиночет, топло прегръщан от Тачър и Рейгън.До ден днешен се установява смъртта на великият Пабло Неруда -меж. екип установява, че е отровен от хора на Пиночет. А убийството на Виктор Хара -поет и певец-ръцете са му строшени, изтезаван и убит с 44 куршума от хунтата на Пин
54
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гуано ще си плати с лихвите за опитите си за запалване на гражданска война. Но най-вероятно ще избяга като куче зад граница.
53
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бомбардировки до дупка, нато да се включва моментално.
52
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
как няма да потвърди автентичността на текста, като са го писали фащ, да измъчваш толкова народ само и само да се докопаш до ресурси - веднъж да е, че да се скрие ама то вече става от явно по-явно. Ако не се обединят всички срещу агресора - никой не е застрахован, че няма да е следващият ( м-у другото това са думи на кадафи)
51
0
 
10
 
! Отговори
Чили преди 5 години
Така рухва "Големият успех на Чили".Пиночет има един късмет, че компанията "Коделко" медодобивна компания - национализирана от Алиенде, не е приватизирана.85% от експорта реализира "Коделко". При Пиночет полицейската д-ва и корпорациите се съюзяват. Тази война на богатите с/у бедните и ср. класа е истинското лице на "чилийското чудо". До 1988 45% от населението е под праг на бедност. Доходите на богатите се увеличават с 83%. 2007 неравенството в Чили според ООН от 123 д-ви Чили на 116 място.
50
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напред, бомбите на приятелите са наредени и чакат.
49
16
 
5
 
! Отговори
Другарки засраметесе преди 5 години
Една след друга падат куклите на червената мафия КГБ. Само със калашников народ не се храни. Хората поумняха не щат да са неграмотни роби на самовлюбени Лилипути.
48
3
 
14
 
! Отговори
Пиночет преди 5 години
74% от мин. заплата при Пиночет отива само за хляб на едно семейство. Пиночет спира безплатното мляко в училищата. Държавното образование става чрез ваучери, растат частни училища. Здравеопазването е изцяло платено, детските градини и гробищата се приватизират. Приватизирани са и пенсиите. През 1982 дългът нараства, икономиката се срива, стига се до хипер инфлация, безработицата е 30%."Енрон" изкупуват активите на Чили с пари от кредити, генерирайки дълг в размер на 14 милиарда долара.
47
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
55,а мадуровците са въоръжени с пушки със свръьзвукови куршуми, които стрелят и под вода със същата скорост:)))) И под ъгъл дори!
46
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рано тази сутрин, мнистърът на външните работи на Венецуела нарече ЛЪЖА заявлението на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, че президентът на Венецуела Николас Мадуро се е уплашил и е бил готов да напусне страната вчера сутринта.
45
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някакъв кретееен тук сравнява Путин с Пиночет. Значи няма начин да не е креттеен.