3G, WiFi и Twitter: Куба вече е онлайн – време е за интернет революция?

Социалните мрежи позволяват на кубинците да се оплакват от правителството
8 юли 2019 20:10,
29
3G, WiFi и Twitter: Куба вече е онлайн – време е за интернет революция?
Снимка: архив, Reuters

Куба, след десетилетия на изолация, започна да се превръща във все по-отворена и демократична държава. Поне това би заключил човек, когато чуе, че хиляди кубинци се вдигнаха на протест.

Със съобщения в Telegram, а по-късно и в Twitter, хиляди кубинци се съгласиха да се обединят с един глас.

Не с искания за демокрация, сваляне на правителството или свобода за политически затворници.

Протестът им е за нещо далеч по-ежедневно, но също толкова важно в дигиталния свят: Против високите цени на мобилния интернет.

С хиляди постове под хаштаг #BajenLosPreciosDe­Internet (намалете цените на интернета), това е може би един от най-големите протести в страната, бил той и дигитален.

Кастро бие тревога: Предстои недостиг на стоки в Куба

Дисиденти, наблюдавани от правителството, се включиха в исканията. Но също така по-евтин мобилен интернет поискаха и студенти, бизнесмени и обикновени кубинци, които са всичко друго, но не и контрареволюционери.

Те не искат политическа промяна, а просто повече чуваемост от страна на правителството.

"Социалните мрежи революционират Куба", обяснява 20-годишен продавач от Хавана пред Washington Post. През юни той е бил от първите, включили се в протеста в Telegram.

"Това е единственият начин, по който ще ни чуят", твърди той.

В свят, завинаги променен от социални медии, Куба е една от последните крепости пред дигиталната революция. За кубинците домашният интернет стана малко по-достъпен едва през 2008 г., и дори и тогава беше с ограничение. Достъп имаха близки до правителството или пък определени професии, след стриктна проверка.

За повечето обикновени кубинци влизането онлайн се случваше през обществени хотспотове или пък с карта за телефон.

Куба ще създава "процъфтяващ и устойчив" социализъм

Всичко това се промени преди 7 месеца, когато 11-милионната нация направи технологичен скок и въведе 3G мобилната мрежа. Сега жителите на Куба могат да имат интернет от почти всяко място - стига да могат да си го позволят.

Най-евтиният пакет е $7 - относително висока цена в страна, където средната месечна заплата е $44. Това почти не спира кубинците и все повече от тях започват да използват интернет ежедневно. 2.2 млн. жители използват мобилните услуги.

Така те създават една нова класа - тази на онлайн гражданското общество, което се обединява зад каузи и социални искания по начин и в мащаб, който не е виждан в страната от доста време насам.

В продължение на години в Куба редица сайтове, считани за "политически чувствителни", бяха цензурирани. Правителството обаче изненада редица наблюдатели, и за разлика от страни като Китай, реши да не ограничава социалните мрежи като Facebook и Twitter.

Правителството – също онлайн

Президентът Мигел Диас-Канел, който прие властта от Раул Кастро преди година, дори има акаунт в Twitter. През май месец правителството дори предприе мерки, с които да се разреши изпозлването на WiFi в дома за още повече хора.

Всичко това дава шанс на кубинците да започнат своята дигитална революция, с туитове с оплаквания, които стигат директно до получателя.

Размяната като търговия: Петрол за ориз, Pepsi за съветски кораб

Това вероятно е доста некомфортно за някои от кубинските апаратчици, които не са свикнали да бъдат държани отговорни от обикновените хора. Неслучайно много държавни служители блокират потребителите, които се оплакват от тях.

Други обаче се оказват далеч по-отворени към критика. След като университетски професор се оплака във Facebook, че дървета в местния му парк биват отрязани, вицепрезидентът на местното правителство му отговори директно с детайлно, и много подробно обяснение.

"Преди години, когато бяхме с Фидел, можеше да му напишете уважително писмо, да му кажете, че покривът ви се нуждае от поправка", обяснява Либер Пуенте, шеф на кубинска IT фирма. "И ако имахте късмет, бригадата щеше да се появи - понякога дори с Фидел".

Критиките

Други използват социалните мрежи като отдушник за насъбрания си гняв. През 2015 г. дъщерята на 60-годишната лекарка Изабел Кабейо губи живота си в болница в Хавана. Изабел нееднократно повдигала случая до прокурорите и здравното министерство, настоявайки медицинския персонал да бъде разследван за нехайство. Уви, без резултат.

През март месец тази година тя си направила акаунт в Twitter. На Деня на майката вицепрезидентът Роберто Моралес Ойеда публикува туит с поздрав към кубинските майки, Изабел го нарича "нечеовек" и му казва, че е разбил живота й.

Той й отвръща: докторе, загубата на дъщеря и ли син е невъзвръщаема за родителите и роднините и е болезнена за всички. Но вие сте получили редица отговори за разследването за смъртта на вашата дъщеря... Спрете да питате.

За Изабел Кабейо обаче подкрепата от останалите хора в социалнаа мрежа се оказва източник на успокоение.

"Нещата напълно се промениха", казва тя. "Сега се чувствам подкрепяна. Знам, че властите, Включително Диаз-Канел, виждат съобщенията ми, и че светът знае ужасните неща, които се случиха с дъщеря ми. Вече нищо не може да бъде скрито. Без повече лъжи или пропаганда, които да скрият смъртта на дъщеря ми".

Властите също впрягат социалните мрежи да работят в полза на правителството. През април беше организирана демонстрация за правата на животните, която изкара стотици хора по улиците на Хавана. Акцията беше не само подкрепена от правителството, но и най-вече промотирана онлайн.

Все пак Куба остава държава с еднопартийна система, силно авторитарна, и хората не са свикнали да подлагат на въпрос авторитета на лидерите. Вместо това се фокусират върху локални и по-лични проблеми, което загатва за известен прием на комунистическата система на острова.

Но има признаци за обратната тенденция. Критиките и оплакванията не са точно това, с което правителството е свикнало. След протеста за цените на интернета, държавната медия обвини платени от САЩ "наемници". Организаторите и участниците отричат.

"Това няма нищо общо със Америка или кубинските американци", настоява 20-годишният продавач от Куба, който не разкрива името си. "Хората са уморени от лъжите".

Неудобните въпроси

Тази пролет ЛГБТ обществото в Куба започва да организира прайд, основно онлайн. Властите обаче бързо успяват да наложат забрана за прайда, като дори и тя се случва онлайн: Кубинския национален център за сексуално образование заяви във Facebook, че събитието е отменено, заради "нови напрежение в международен и регионален контекст".

Организаторите бързо успяват да се организират, отново онлайн, и стотици се обявяват против забраната. Успяват да проведат кратък марш, преди да бъдат спрени от полицията, която задържа някои от протестиращите.

Според активиста Норгес Родригес, властите вероятно не са знаели какво си навличат на главата, въвеждайки 3G мрежата.

"Но сега не могат да си я вземат обратно", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
2
 
! Отговори
Да гледаме България преди 4 години
Странно, как гледаме КУба, а не виждаме мизерията и кражбите в България, как определена група краде и си живее супер, без да се безпокои от нищо и от никой, а масата са много зле. И в Куба при Батиста е било много кофти, като при нас.
15
6
 
4
 
! Отговори
kukla преди 4 години
Нямам си представа какво е в Куба, слушала съм само от посетили странат там. Да на първо място е доста бедно. Но почти всички които отиват там са във възторг. Много мили хора, приятелски, не крадливи, доста евтино там, топъл климат, малко ретро, а и сексуално стават. Глупостта да се закачиш за запада и да прокопсаш вече отмря явно. Може би кубунците ще го изиграят по-умно. Те полека-лека се превръщат в култова страна за западняците и може би скоро ще направят скъпарски туризъм.
14
8
 
5
 
! Отговори
До 10 преди 4 години
Много си умен, няма що... А чувал ли си какъв "рай" е била Куба под американската робия и терора на техния диктатор Батиста????Защо мислиш, че там стана тази революция, подкрепена от цялото население?Рай за плантаторите и американските колонизатори и ад за местното население. Горе долу това ни чака и нас- Полека лека ще ни вкарат в шаблона на банановите републики.
13
9
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 10 преди 4 години
Единственото жалко е твоят коментар. Показва неразбиране и непознаване на историята, и вероятно преплетен с невъзможността да отидеш както в Хавайте, така и в Куба.Освен ако не съм хванал иронията ти.Хавайте - зона с недотам ясен статут, но пък за сметка на това високо ниво на престъпност: трафик на дрога, проституция, обири, фалшива стока и дом на хазартните игри.Ежегоден домакин на две военни учения.Скъпи услуги и недоразвит туризъм.Да ти звучи познато?
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Велики са кубинците!! Вече даже и интернет имат!!!! Велики!! P.S В статията , може би поради незнание, премълчават, че тази "екстра" можеш да си я купиш само в щатски долари. С кубинска валута-не!
11
4
 
16
 
! Отговори
комунизъм=разруха преди 4 години
Ако комунистите завладеят пустинята Сахара то със сигурност пясъка ще стане дефицит.
10
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Куба е жалка страна в следствие на вечна дружба с братския руски народ, а можеше да бъде рая на земята, ако беше оставил САЩ да инвестира там. Пример Хавайските острови.
9
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак " гадния" капитализъм е в главите на някои хора. Вижте каква жалка картинка са успели да постигнат революционерите на това райско място с уникален климат. Гледах едни док филмчета..в един магазин търсят сувенири, а продавачката вика "..няма, имаме само ***". Такива филмчета трябва да пускат на всички от училище, та до пенсионерските клубове, даже пенсионерите да ги пращат там за седмица с пари колкото на кубинците за седмица. Хората от хилядолетия живеят и само 40-50г соц ви проми мозъците
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 50 години Кастро острова на "свободата" се освободи.
7
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забравихте Фейсбук и Инстаграм. Така кубинците ще прокопсат, почти като нас.
6
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Христоматиен пример за оскотяването на един народ благодарение на социализЪма и руската орбита. И това в страна с райска природа........
5
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Капиталистите не могат да купят Куба.
4
4
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Защо отново е написан въпросителен знак след твърдение?Най-добрите кубинки са "Док Мартенс"!
3
4
 
22
 
! Отговори
Куба-жалко е! преди 4 години
В Куба средната заплата е около 460 песос(около 15 долара). Това е голямото постижение след повече от 65 години реален социализъм. Затова хората по-цял свят бягат от социализма, заради беднотията и масовата тъпотия. Сега за пръв път им позволиха да имат частни леки коли и ограничен и контролиран достъп до интернет. Ето до каква мизерия води социализмът в чист вид !
2
6
 
9
 
! Отговори
ЕС форевър преди 4 години
Куба ясно, а верно ли, че Путин потънал в собствена фекална маса в скривалището си. Тръмп го разгроми и сега си лекува разпранния аннал, тихичък и не се обажда.
1
13
 
4
 
! Отговори
е па супер преди 4 години
сега и кубинките ще налазят сайтовете за запознанства.Аз бих си взел кубинка ,че са по-хубави от българките.

Спонсорирани публикации