Натиск върху Турция: Да се справи с резкия ръст на убийства на жени

Мнозина в Турция са враждебни към Истанбулската конвенция
Обновена: 28 окт 2019 17:49 | 28 окт 2019 17:22, Елка Василева
40
Натиск върху Турция: Да се справи с резкия ръст на убийства на жени
Снимка: архив, Reuters

Съпругът на Емине Дириджан стреля по нея през януари и бе освободен от затвора в очакване на обжалване през май, оставяйки я да се страхува, че ще бъде отново нападната, което подчертава уязвимостта на жените по отношение на насилствени атаки и убийства в Турция.

Миналата година мъже са убили 440 жени в Турция, сочат неофициални данни, което е над двойно повече от 2012 г., когато Анкара прие закон за предотвратяване на насилието срещу жени - увеличение, което някои женски организации обясняват с провала да се приложи законът.

Турция няма официална статистика за убийствата на жени. Данни на Световната здравна организация сочат, че 38 процента от жените в Турция са подложени на насилие от партньор по време на живота си, сравнено с 25 процента в Европа.

Едно убийство на жена през август, заснето на видео, предизвика национален протест на жени. То засили натиска върху Анкара да действа и накара президента Ердоган да каже, че ще одобри всяко парламентарно решение за връщане на смъртното наказание в Турция.

Емине Булут, на 38 години, бе наръгана с нож от бившия си съпруг пред очите на дъщеря си. Турски съд го осъди на доживотен затвор миналия понеделник.

"Ние имаме едно и също име, но не оставям съдбата ни да бъде една и съща", казва 43-годишната Дириджан в емоционално интервю, седейки с майка си в дома, в който съпругът й стреля по нея през януари, след като тя поиска развод.

Съдът осъди съпруга й на девет години затвор по няколко обвинения, включително за предумишлено нараняване, като отхвърли обвинението, че се е опитал да я убие. След това той бе освободен в очакване на обжалване.

Дириждан, служителка в клиника за разкрасяване, бе простреляна в крака и трябваше да напусне работа. Тя казва, че се страхува да напусне дома си от страх да не бъде нападната. Дириджан чака бракоразводно дело този месец.

"Не искам да бъда намерена някъде убита или да бъда залята с киселина", казва тя и добавя, че не получава лична охрана. "Това, което е важно за мен, е държавата да ме защитава, докато съм жива", казва тя.

Турция ратифицира през 2011 г. Истанбулската конвенция на Съвета на Европа, която дава приоритет на равенството между половете. През 2012 г. тя прие и законодателство в защита на жените. Женски организации казват обаче, че властите не изпълняват задълженията си, предвидени в конвенцията.

Причината за увеличаването на насилието е, че съдебните власти и полицията не използват механизмите, които имат на разположение, заяви в интервю за Ройтерс Джанан Гюлю, ръководителка на Турската федерация на женските асоциации.

Извършителите смятат, че могат да си издействат намалени присъди чрез добро поведение и представяйки се за жертви, каза тя. Министерството на труда, социалните грижи и семейството в Турция не отговори на въпроси на Ройтерс, свързани с насилието срещу жени. Министърът на правосъдието Абдулхамит Гюл обеща след убийството на Булут, че правителството е направило каквото е необходимо, за да изкорени насилието.

Ако това ще спаси дори само един човек, ако попречи само за това едно дете, една жена да умре или да бъде насилена, ние ще променим не само един закон, но дори конституцията, каза той пред репортери миналия месец.

Правителството предприе мерки като проследяване на лица, за които се знае, че прибягват към насилие. През 2018 г. то създаде апликация за смартфон, чрез която жените могат да сигнализират в полицията. Качванията на апликацията достигнаха 320 000 след убийството на Емине Булут в сравнение със 70 000 преди убийството, съобщи заместник-началник на полицията в интервю миналия месец.

Орган на Съвета на Европа, който наблюдава изпълнението на конвенцията, призова в доклад миналата година Турция да премахне практики, които са дискриминационни спрямо жените, отбелязвайки, че основната причина за насилието е неравенството между половете.

Фидан Атаселим, генерален секретар на платформа, създадена, за да спре убийствата на жени, заяви, че насилието отразява и неспособността на някои мъже да приемат по-големите възможности, на които се радват турските жени заради социалните промени.

"Когато чуете обясненията, жените са били убити, защото са искали да взимат решения за собствения си живот - да се разведат, да работят, да обличат каквото харесват", казва тя.

Нейната група събира неофициални данни за броя на турските жени, убити от мъже, достигнал 440 миналата година от 210 преди. Броят на убитите само през септември е 53, сочат данните.

Мнозина в консервативните и ислямистките среди в Турция са враждебни към Истанбулската конвенция и казват, че равенството между половете подкопава семейната институция.

Известният ислямистки писател Абдурахмен Дилипак каза, че законодателството, проектирано да защитава жените като например чрез ограничителни заповеди /за насилниците/, всъщност увеличава разводите и насилието.

"Сред нас се разхожда дявол с ангелско лице, който създава конфликт, а не мир в семейството", каза той в интервю в дома си в азиатската част на Истанбул.

"Семейството рухва. С международната спогодба /Истанбулската конвенция/ се създава капан срещу жени, мъже, деца, семейство", допълва Дилипак.

Макар по-голямата част от насилието да е в рамките на семейството и голяма част от него да е свързана с процедури по развод, женски организации казват, че има и много други случаи, когато жените стават жертви на насилие само заради техния пол в силно патриархалното общество.

Майката на Ачеля Шенгюл Фатма бе бита от колега пред дома им през март и умря в ръцете на дъщеря си. Жени носеха ковчега й и организираха шествие в знак на протест. Шенгюл казва, че тази подкрепа й е помогнала да се справи. "Това, че жени ми казват, че стоят зад мен, ми дава повече сила. Чувствам, че не съм сама. Чувствам, че те са до мен", казва тя.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: Турцияубийства на жени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
MGTOW преди 4 години
Веднага да се приеме конвенцията! Ето, че работи!
29
3
 
4
 
! Отговори
Мальчик-гей преди 4 години
Тази конвенция не мога да разбера защо я бавят и не я приемат тук?! Трябва да има равенството между трите пола!
28
2
 
5
 
! Отговори
да преди 4 години
на бройката убити жени в Турция са й пропуснали една нула !!!440 може..ама месечно :)))))
27
1
 
5
 
! Отговори
да преди 4 години
това е смисълът от тъпата Истанбулска конвенция - НИКАКЪВ !!!!!
26
5
 
11
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Ориенталската клоака Турция няма оправяне!
25
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия дето си убиват жените в България не са точно българи нали се сещате. В смисъл може да са родени тук в България но са възпитавани като диваци.Като нещо не му хареса-бие,ръга с ножа или стреля.Някои го наричат биен нрав,други ревност.По мое мнение си е просто комплексарщина и простотия.
24
7
 
9
 
! Отговори
Черен ПР преди 4 години
До До черен прЗа Турция население 85 милиона- средно 360жертви за България 7 милиона средно 30 жертви х 11 пъти спрямо населението =330 жертви....
23
6
 
10
 
! Отговори
Втора легия преди 4 години
Така ще е докато на територията живеят туруци почитатели на рогатия лунен демон на злото.!.
22
3
 
13
 
! Отговори
179 преди 4 години
Турското общество е male dominant. Вградено им е във културата. Мъжа е едно стъпало над жената там. Просто мъжкия пол там не може да приеме свободията която се носи от запада. Някой от жените си мислят ,че Турция е Европа или пък България . Още повече ще ги трепят после ще идват тук и във Германия ще дърпат по 1 ,2 и така. В България пък е наобратното, жените без насилие ни побъркват и обиват бавно и мъчително.
21
5
 
22
 
! Отговори
толерантен преди 4 години
Поредната държава в която насилието на жени са увеличава след като е подписана ИК.И това е закономерно.ИК не е създадена, за да решава проблемите на насилието над жени, а да ги задълбочава.
20
1
 
6
 
! Отговори
До 20 преди 4 години
Сигурно в другите държави няма безследно изчезнали?
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Атилкесе/Аспарух/Атилксе ли си матиклсе ли си, ни та знам, ама кат мажете ги пишат и налагат тез закони, нищууууу нииищууу ни мой стана :)
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До черен прА колко "безследно изчезнали" има, малее малее ... Особено едно време!
17
3
 
7
 
! Отговори
българина преди 4 години
това е защото приеха ИК, ние не сме и нямаме такъв пробле, да се трепят ***
16
4
 
27
 
! Отговори
Конвенц преди 4 години
Не във франция се увеличиха след като почнаха да се омъжват за араби и турци.
15
2
 
12
 
! Отговори
До черен пр преди 4 години
Не лъжи! Годишно в България има около 30 убийства на жени по данни на самите НПО-та. Общо убийствата на 2-та пола в България годишно са 100.
14
8
 
16
 
! Отговори
До 13 преди 4 години
Турция и България са един дол дренки.Например в Турция ме кефи здравеопазването,законите и работата на полицията и жандармерията.За съжаление в България има здравеопазване,закони и полиция само на хартия.
13
18
 
19
 
! Отговори
Черен ПР преди 4 години
Истината е че в Турция убийствата на жени са сред най-малкото в западния свят.Годишно са около 360 ,за сравнение в САЩ са 8000 ,Русия 6 000 в България 200 ...
12
8
 
13
 
! Отговори
Демократка преди 4 години
Турция има капацитет да се справи с насилието над жени, защото има смъртно наказание а и в затворите наистина се изтърпява наказание, а не се излежава както у нас. Дано и ние въведем смъртното наказание за да хармонизираме законодателството ни с това на САЩ!
11
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обикновено под статии за Турция се подвизават разни елементи, които непрекъснато ни убеждават колко напреднала била Турция спрямо България. Сега мълчат. Що ли?

Спонсорирани публикации