Огорченият Зидаров: "Хари Потър" не е гениално произведение

Художникът признава, че е чел само първата книга
Обновена: 20 ное 2019 14:39 | 20 ное 2019 14:38, Нели Христова
110
Огорченият Зидаров: "Хари Потър" не е гениално произведение

Децата на 90-те отраснаха с Хари Потър, а историите за младият магьосник и до днес вълнуват дори и бъдещите поколения. За художника Любен Зидаров, който бе избран да нарисува кориците на българското издание на поредицата, това е само мода, която ще отмине.

Още по темата

"Хари Потър" не е гениално произведение, а е като всяка мода по света. За момента просто е популярно. А от екипа на Роулинг одобриха кориците ми", каза Зидаров пред "България Днес".

Той споделя, че е огорчен от негативната реакция срещу творбите му, но най-вече от определението "призрак от миналото".

Не са много държавите, които могат да се похвалят със собствени корици, украсили историята на Хари Потър. Но творбите на Зидаров вместо да подтикнат чувство на гордост, разпалиха скандал в и извън социалните мрежи. Повечето мнения за кориците бяха негативни. Намериха се и хора, които да защитят Зидаров и дори да го сравнят с неразбрания Пикасо.

Зидаров признава, че е чел само първата книга, въпреки че първоначално се твърдеше, че за срока от 1 година той е трябвало да прочете всички книги и да сътвори кориците. Времето е малко, но такива са изискванията лично на Роулинг.

"Четох, че непрекъснато ме критикуват, казва художникът. -  Нека спорят. Аз съм си свършил работата. Но повечето от хората само говорят, никакви анализи. Иначе съм чел само първата книга. Цялата поредица, която е от 4000 страници, няма как да прочета. Не разбирам защо някои са се разбеснели така, каква е причината? Не смятам, че трябва да гледаме само захаросаните илюстрации, които ги има по света. Но на мен едно ми е интересно - как така се активизираха изведнъж тези хора точно сега, като че ли за първи път нещо рисувам? Ами това съм аз. Така го правя. Като че ли става дума за някакво гениално произведение."

По думите на Зидаров, нормално е в едно демократично общество да има диалог за или против нещо.

"Няма народ от само от интелектуалци. Такъв не съществува. Но опасни са не простите хора, а полуинтелигенцията, тя е най-многобройна и най-агресивна. То не е само тук, по целия свят е така. Като прочетете историята колко писатели са били ругани, колко са неприети, после самото време по-късно ги приема. Как ли не ме нарекоха мен и защо е цялата тази работа", пита художникът.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
7
 
! Отговори
факт преди 4 години
Известният художник Любен Зидаров има неповторим и разпознаваем стил на рисуване. Свилен Русев също. Абсолютни гротески. С часове се опитвах да разбера защо е рисувал толкова неразбираеми рисунки в детските книги. Накрая реших, че е нормално и се отказах да разглеждам подробностите в тях.
82
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хари Потър е приказка .И е толкова "гениална" колкото приказките на Шарл Перо , братя Грим , Андерсен или Вашингтон Ирвинг. Не е мода , а класика и няма да отмине. Хората вероятно харесват илюстрации в стил Ясен Гюзелев .Зидаров е различен и беше интересен .
81
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Социалистически стил ?!?"Някой така са се филмирали, че са готови да отрекат щастливото си детство с книга в ръка и трепетното четене, в желанието по скоро да стигнат до илюстрацията.Въображаемия и илюстрования свят по често не съвпадаха, но точно в това е момента на откриване на многообразието от възможни представи. И ако някой това го дразни, не е дорасъл до това, да осъзнае, че това е обогатяване.Зидаров има своеобразен стил. Тези които са го поканили знаят и са целели точно това.
80
1
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Дайте нещо сладко на Зидаров.
79
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Книгите за Хари Потър станаха чак такива бестселъри не толкова заради себе си, а заради ефектите на първия филм. Хората, които сега започват да ги четат, имат много ясна представа за външността на героите и как трябва да изглежда света им. В чужбина има и други издания с рисунки за деца, но в случая подразни социалистическия стил детска книжка, който много от коментиращите познават и не го искат в модерно западно фентъзи за всички възрасти. И да, илюстрациите изглеждат тъжни и мрачни.
78
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Милиарди мухи ядат л-айна. Яжте и вие. Толкоз за това кое колко се харесва и какво носи.
77
14
 
8
 
! Отговори
София ДМ преди 4 години
""Хари Потър" не е гениално произведение, а е като всяка мода по света."Като отговор на това твърдение на г-н Зидаров, след кратка справка в чичо гугъл виждаме, че продажбите само на книгите са донесли 1,000,000,000 долара.Не е необходимо едно произведение да се счита за гениално, за да е успешно!Важно, е колко се харесва, дали се продава и колко пари носи.
76
7
 
6
 
! Отговори
аман преди 4 години
Каквато е книгата такава е и корицата.Детска измишльотина.
75
8
 
26
 
! Отговори
Korean soup преди 4 години
Според мен този, който е избрал Зидаров за илюстратор, е за бо.й. Ясно е, че Зидаров си рисува така и това не може да го промени по желание. Когато става въпрос за детска книжка за съвременните деца, трябва да се търси съвременен художник, а не дядо ти Любчо, който е с разбирането, че на първо място трябва да изрази себе си, а пък съдържанието и най-вече децата, са в края на приоритетите му в работата по илюстроването на книгата.
74
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се, че не е гениално произведение, но новите рисунки за корицата на книгите са доста под нивото му.
73
0
 
7
 
! Отговори
До 72 преди 4 години
Децата родени през 90те е нормално да са можели да четат и да се възторгват от Хари Потър в средата на 2000ната .За шашкании не знам,ама твойто мислене.....?!?!?!
72
5
 
18
 
! Отговори
niki преди 4 години
Значи който не му харесва творбите е *** и не разбира?!Ще ме извинява много, ама се е объркал. Това не говото е изкуство - да, но отблъсква децата от книгата с такава корица. Ако това не може да го разбере, явно и той е от тия простите, дето така ги плюе.
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИСТИНАТАЕ... като са родени 90-те години, ще да се били деца към 2000 и някоя, или си нещо темпорално инвалидизиран ?
70
4
 
23
 
! Отговори
Lan преди 4 години
:) Стар, да Вадим Лазркевич прави уникални детски илюстрации! Харесвала съм посредствени текстове заради неговата чудесна работа. Даже съм се мъчила над руски книжки с речника пак заради него! Наистина за деца. Докато Зидаров определено НЕ е за деца! Дори и уж "веселите" му картинки навяват едно такова простовато меланхолично усещане. Авторът винаги оставя отпечатък у себе си в творбите си. Ами за деца НЕ става!
69
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"децата на 90-те отраснаха с Хари Потър" Това е чисто и просто лъжа. Първата книга на български е издадена 2000 г. Все пак статията е на умопорамчителната, както винаги *** Христова, а най големите шашкании, които съм чел през живота си са от нея. Продължавай все така ***!
68
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зидаров коментира Роулинг и Хари Потър, хееелоооуКой е тоя издател дето го е наел да си упражнява психарския талант. Казвам талант щото ако я пуснат на пазара ще фалира издателството. В бг може , тук децата ще я четат на английски с инглиш илюстрации. За тези дето не знаят английски така им се пада, наказани са да гледат на зидаров упражненията
67
1
 
14
 
! Отговори
Стар преди 4 години
Ако говорим за илюстратор-най любимият и добър за няколко поколения деца .е Вадим Лазаркевич.Весели и жизнерадостни са неговите ВЕЧНИ илюстрации .Любен Зидаров е като художник от Cartoon network
66
9
 
8
 
! Отговори
!!! преди 4 години
Художниците в Пиф бяха легебди и рисуваха прекрасно все малък детайл. Бяха художници, истински!...........................Нямаш идея какво е изобразително изкуство, нали. Жокер - не е добре нарисувани картинки.
65
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Художниците в Пиф бяха легебди и рисуваха прекрасно все малък детайл. Бяха художници, истински!
64
11
 
4
 
! Отговори
!?!?!?! преди 4 години
Бягах от изкуството му чрез пиф.....................................Щом за теб "пиф" е изкуство, няма какво да се коментира повече.