IT секторът у нас се развива стремглаво, води се война за кадри

Експерт: В България има високото ниво на мениджмънт
10 фев 2020 18:30, Анисия Иванова
315
IT секторът у нас се развива стремглаво, води се война за кадри
Снимка: Bulgaria ON AIR

"IT секторът се развива стремглаво. Войната за таланти в този сектор е голяма. Инвестициите са големи, колегите там имат много придобивки, облагодетелствани са. Свидетели сме на какви ли не куриозни ситуации за привличането им. Останалите бизнеси би трябвало да заимстват от опита, който е натрупан там. Това каза Мария Тумбева, департамент "Администрация и управление“ – НБУ и експерт по публични лекции и обучения, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й бизнесът се развива, от икономическа гледна точка е по-добре да се наемат служители извън София.

Тя коментира глобалния индекс GTCI, според който България е 55-а по конкурентоспособност на талантите.

Тумбева посочи и че вече се говори за управление на талантите, а не за управление на кадрите.

"Това са агенти на промяната, ние се стараем да развиваме техните умения да дават пример на останалите служители", каза тя и допълни: "Талантливите служители са тези, които искат да останат в компанията, говорят добре за компанията навън и полагат необходимите умения да развиват стратегическите цели на компанията".

По нейните думи българинът е адаптивен като служител.

"Глобално знание" и "задържане на таланти" - това са показателите, по които страната е класирана най-високо. Експертът го обяснява с високото ниво на добър мениджмънт, който имаме в България.

"Мениджърите си дадоха сметка, че е важно да задържат служителите си", каза тя.

Социалните медии също имат роля в подбора на кадри. Препоръките също са важни, посочи тя.
Бонусни системи също се прилагат за препоръчан служител и те са обвързани с това до каква степен служителят ще се задържи, обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
0
 
0
 
! Отговори
Jo преди 4 години
Кадри мадри нямат значение, важен е собственика който си пие питието под палмите докато кадрите се гърчат в офиса. Кой разбрал - разбрал.
253
0
 
0
 
! Отговори
анон преди 4 години
Просто сме евтина работна ръка на всяко ниво. Друго няма.
252
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 4 години
*** то и за истинско сирене от краве мляко се избиват, ама ще ядат каквото има....т.е дедовия
251
0
 
5
 
! Отговори
А преди 4 години
Много хвалби за мениджърското поведение, но за съжаление далеч от реалността. Казвам го като човек, работещ в голяма мултинационална компания и работил в множество такива от сектора. Ако компанията е чуждестранна, в България мениджърите пак са българи (очаквано), но с това си носят и българския манталитет - усмивки и всичко точно пред този над тях, никакви усилия за защита интереса на тези под тях, демонстрации на сила и величие, и прочее балкански дивотии.
250
0
 
1
 
! Отговори
И още нещо преди 4 години
Държавата не ми плаща заплатата, съгласен съм че лекарската професия е по-достойна.
249
0
 
6
 
! Отговори
До Анонимен преди 4 години
Капиш бе приятел, аз съм елементарен. Не всички лекари взимат 700 лв. и не всички програмисти взимат 7000лв. Лекарите също ползват софтуер, а програмистите също ходят на лекар. Радвам се, че имаш добро мнение за лекарите.
248
1
 
8
 
! Отговори
ZUziZu25 преди 4 години
За това се махнах от България в Германия. Тука Лекари, Инженери, ИТ, Програмисти, Икономисти и подобни още професии вземат почти еднакво + или - съвсем малка разлика. Нека да са добре ИТ-та в България но другите??? Или България е само София ???
247
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не разбирам от тази област. Продължава с хипотези, за които се изисква специфично знание за дадената област, ползвайки жаргони, специфични за дадената област.Дибреее беее!
246
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахаха - това за статистите и крадения софтуер е достоен конкурент на онзи пост за добрите момчета от фитнес залите и лошите програмисти, които взимали много пари и им крадели жените. Трудът на ИТ-тата въобще не е надценен в БГ, даже също е подценен, но в по-малка степен от другите професии. Това е защото е много лесно да се работи дистанционно (под различни форми - или директно за фирми в чужбина или пък за клонове на същите тези фирми у нас). Иначе е ясно, че няма как всички да са ИТ.
245
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 278Елементарен си, защото не разбираш какво се опитвам да кажа. Не ми е проблема, че на някой му е по-голям от моя. Изобщо не ми пука. Но един лекар, който спасява животи, е по-заслужил от теб. Simple as that. И ако в нашата крива държава ти взимаш 7к лв., а той 700 лв., проблемът няма да се оправи, ако лекаря заебе медицината и стане програмист. Капиш?
244
0
 
4
 
! Отговори
До 280 преди 4 години
Днес изгубих доста време в безмислени коментари, но е удоволствие да видя някой който разсъждава и по-рядко срещаното да има търпение да обясни някаква идея била тя вярна или не на някой, който няма желание да разбере какво му се казва (не казвам, че не може). Бъдете здрави - парите са средство - може и с 2 може и с 200.
243
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зашо ли?
242
0
 
5
 
! Отговори
До 278 преди 4 години
Пич ти си елемнтарен, но това че за втори път ти отговарям не ме прави по-различен. Стига гледа в хорското канче, никой не те кара да си "коуд-мънки" живей си живота. Винаги ще има някой с по-голяма заплата, с по-хубава кола, с повече мускули, с повече мозък и т.н. Направи си услуга и спри да се сравняваш с хората.
241
0
 
1
 
! Отговори
@278 преди 4 години
Не си ме разбрал. Моето твърдение е, че ако ИТ промишлеността ни беше ок, всичко друго щеше да е ок. Да е ок не означава плевньо да награждава работещ в гугъл джебел, който се хвали, че правил преводача на гугъл, докато има български патент за превод по смисъл. Идеята е, че можехме да имаме естонския skype или хонландския philips. Има ли нужда да обяснявам какво щеше да е положението. Нямаше да се сравняваме с третия свят. Нямаше и хората да бягат, защото се получава лавинен ефект.
240
0
 
2
 
! Отговори
@277 преди 4 години
Наистина ме накара да се замисля и искам да ти кажа, че изглежда да си много прав. Съжелявам че писах някакви неща наизуст. Не ми е работа да разсъждавам в тази посока, но е хубаво човек да си разшири кръгозора. :)
239
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 268 и 270Пич, учил съм каквото съм учил, завършил съм специализирана гимназия, бакалавър и магистратура. Имам добра работа и получавам добра заплата, но е в пъти по-ниска от тази на среден програмист. Разбирам си от работата и не искам да ставам коуд мънки. Изобщо не би следвало да се очаква, ако живеехме в нормална държава. Това ли ти е формулата за оправяне на обществото и икономиката в България? Ми то много лесно било - дай всички да станем програмисти. Леле колко сте елементарни...
238
1
 
2
 
! Отговори
@272 преди 4 години
По всичко личи, че си от 10%, които не са статисти, но има фирми с персонал от над 1000 човека, които само това правят - дават работа на статисти. То затова "талантът трябва да говори хубави неща за фирмата, да иска да остане в нея и да изпълнява целите й". Пълна бутафория. А иначе не малко, много съм прав за краденето. Крадат от софтуер до патенти, после ги раздават като "стари проекти", които трябва да се редизайнат. Понякога за един софтуер се трудят няколко стъкларии.
237
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така оперират чуждестранните ИТ компании. И най-Интересното е, че те успяха да наложат същите правила в бранша. Видя се че и българските ИТ фирми могат да работят като чуждестранните!По същия път трябва да се оправят и останалите отрасли в страната
236
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Драги съграждани,Чуждестранните фирми спазват закона до всяка точка и запетайка. Плащат си всички данъци до стотинка, заедно с осигуровките. Всички суми се превеждат по банков път и няма скрити пари дадени под масата. Така реално трябва да изглежда целият бизнес и у нас.Само че, българският работник и работодател, вместо да се поучат от чуждестранните фирми и да вземат пример от тях, те ги очернят.
235
2
 
6
 
! Отговори
Пенка преди 4 години
Добре де в България да живееш нормално добре само прорамист ли трябва да си ?! А хората с други специализации - да умират или .... по добре да имигрират!!! Абсурдистан!

Спонсорирани публикации