Бихме ли помогнали на съюзник от НАТО, ако Русия го нападне?

60% от българите са против
11 фев 2020 22:30, Нели Христова
739
Бихме ли помогнали на съюзник от НАТО, ако Русия го нападне?
Снимка: БГНЕС

Института "Пю" решава да проведе проучване, което да покаже какво е мнението на хората за НАТО. Те анкетират хора от всички 16 членки на съюза и се оказва, че по-голямата част от тях, а именно 53%, имат положителна нагласа за НАТО.

Едва 27% са тези, които не харесват съюза. Но във всички държави има едно притеснение – "Поправка 5“ на 75-годишният договор, която гласи, че нападение към един от членовете на съюза е нападение към всички останали.

В своето проучване от "Пю“ задават важен въпрос – бихте ли помогнали на съюзник, ако бъде нападнат от Русия? Но едва 38% от анкетираните отговарят с "да". Останалите са категорични – страната им не трябва да защитава съюзник, ако той е нападнат от Русия. Повечето от тях са убедени, че тези, който трябва да защити НАТО от подобна атака са САЩ.

В Европа изключение правят Нидерландия и Обединеното кралство. Там хората взимат насериозно задължението да защитиш съюзника, формулирано в член 5 от Атлантическия договор. Очевидно британците правят разлика между ЕС и НАТО, чието значение нараства след Brexit.

В България 42% от хората одобряват НАТО, а 28% имат негативно мнение относно съюза. Но проучването показва, че доверието в НАТО е спаднало от 2007 година насам, когато то е било 54%.

Но как отговарят българите на въпроса за Русия?

60% от анкетираните ни сънародници са на мнение, че страната ни не бива да се намесва, ако Русия нападне някоя от съседките ни или съюзниците ни в НАТО. Едва 12% са тези, които мислят, че трябва да изпълним дълга си по "Поправка 5“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


739
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
539
6
 
20
 
! Отговори
Запасняк в оставка преди 4 години
A защо всички българи трябва да отиват да помагат на САЩ и НАТО ? Да ходят там оня евреин Соломон Паси, Шкембе воеводата и да повеждат русофобските тролчета под строй и по списък както са описани на служба в разните НПО *** организации. Нали все накак си трябва да си заслужат центовете . Аз мерак да ходя на фронта нямам , но като чета злобните и надъхани коментари на разни тролей дето само да прочетат някъде в статията Путин или Русия и пускат ла*йномета . Нека те да ходят да бият ***
538
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще им помогнем разбира се. Ще им изпратим единствения самолет и единствения танк, които имаме.
537
2
 
36
 
! Отговори
не си българин преди 4 години
До БългаринНито Русия ще нападне първа, нито пък НАТО им е мястото в Източна Европа, нито пък ще ни накарат да мрем за тях! И ко праиме? Пък и с какво ще се бием?
536
0
 
22
 
! Отговори
към всички преди 4 години
Ако стане нещо ще имаме време само да се усмихнем и-щтрак марийке на портрет !!!
535
26
 
12
 
! Отговори
Българин преди 4 години
До: 583Крим е точно толкова руски, колкото Австрия е германска!
534
4
 
18
 
! Отговори
ДТР преди 4 години
Ако ниене сме готови да помогнем на Полша при война с Русия?Дали Полша ще бъде склонна да ни помогне срещи Турция?
533
38
 
6
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Сто процента, категорично и безусловно да!!!Трябва да си изпълним задълженията!!!Тук се води хибридна война. Руският цар спекулира с чувствата на хората.Не руският народ ще напада НАТО, Руската Империя начело с Путин може да се опита!!!Гледах интервю с офицер от армията от една от прибалтийските държави, етнически руснак.Питаха го същия въпрос: Ще се биете ли срещу ваши кръвни братя от руската армия?Отговорът му беше кратък: Да, защото който вади нож, от нож умира! Тук е моята Родина!
532
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе НАТО да ни даде оръжие...
531
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Можем да лъскаме американските самолети и да им метем пистите, докато се бият с руснаците.
530
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Крим не е рускиБорисов ни продаде под масата на Кравария, иначе нямаше да се държат така, все едно България им е бащиния! В случая кой е изменика?!п.с. Крим винаги е бил и ще бъде винаги РУСКИ!
529
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-голямата част от българите са се клели във вярност на народната република и против НАТО...
528
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да помогнем на Русия !
527
24
 
2
 
! Отговори
Найко преди 4 години
Да трябва да си изпълним задълженията, Русия вече не е такава миролюбива както при Горбачов,генераторе на агресия ,може и нас да напада и окупира както направи с братска Украйна,тогава ние ще разчитаме също на Натовска помощ,жалко за руския народ
526
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПСВ убихме русия и сега може да я освободим демократизираме преведем към съгласие кастрираме Или там както го формулират ...Казан тъй или иначе трябва да се освобди а от черепа на путин ще стане хубава малка чашка
525
4
 
17
 
! Отговори
анти преди 4 години
НЕ, защото ще бъдем заети да бъдем пушечно месо и да умрем с гордостта, че загиваме заради американските интереси и със сляпата надежда, че те ще победят "агресора" Русия, а не щото заради брутално огромния си външен дълг!
524
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние ще помогнем на Русия НАТО ако я нападне ,пък за другите не ме интересува.
523
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само дето Кипър не е в НАТО
522
15
 
3
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
До Анонимен 569 Европа ако се съюзи с Русия, ще доминират света... Така е , ама Русия не иска. Искат сами да доминират света.Ама са гола вода.
521
0
 
5
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
До нищо 573 Интересен въпрос за който някога основателите на НАТО не са се сетили.Сигурно това е вътрешен въпрос.
520
1
 
7
 
! Отговори
нищо преди 4 години
А какво ще направят съюзниците от НАТО, ако един от тях нападне друг? Напр. Турция да нападне Кипър?