Бихме ли помогнали на съюзник от НАТО, ако Русия го нападне?

60% от българите са против
11 фев 2020 22:30, Нели Христова
739
Бихме ли помогнали на съюзник от НАТО, ако Русия го нападне?
Снимка: БГНЕС

Института "Пю" решава да проведе проучване, което да покаже какво е мнението на хората за НАТО. Те анкетират хора от всички 16 членки на съюза и се оказва, че по-голямата част от тях, а именно 53%, имат положителна нагласа за НАТО.

Едва 27% са тези, които не харесват съюза. Но във всички държави има едно притеснение – "Поправка 5“ на 75-годишният договор, която гласи, че нападение към един от членовете на съюза е нападение към всички останали.

В своето проучване от "Пю“ задават важен въпрос – бихте ли помогнали на съюзник, ако бъде нападнат от Русия? Но едва 38% от анкетираните отговарят с "да". Останалите са категорични – страната им не трябва да защитава съюзник, ако той е нападнат от Русия. Повечето от тях са убедени, че тези, който трябва да защити НАТО от подобна атака са САЩ.

В Европа изключение правят Нидерландия и Обединеното кралство. Там хората взимат насериозно задължението да защитиш съюзника, формулирано в член 5 от Атлантическия договор. Очевидно британците правят разлика между ЕС и НАТО, чието значение нараства след Brexit.

В България 42% от хората одобряват НАТО, а 28% имат негативно мнение относно съюза. Но проучването показва, че доверието в НАТО е спаднало от 2007 година насам, когато то е било 54%.

Но как отговарят българите на въпроса за Русия?

60% от анкетираните ни сънародници са на мнение, че страната ни не бива да се намесва, ако Русия нападне някоя от съседките ни или съюзниците ни в НАТО. Едва 12% са тези, които мислят, че трябва да изпълним дълга си по "Поправка 5“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


739
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
519
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, че ще помагаме е ясно, такива са задълженията на страната по договора. Друг е въпроса в какво ще се изрази тази помощ? Ако е на мнение, че това означава мобилизиация и да си пращаме децата да се бият за чужди интереси - да ходи да се гръмне. Айде бе, нали американците се правят на световни полицаи и го раздават те..шкари за всичко, те да се млатят. От нас логистика, въздушно пространство, морална подкрепа и подобни. Те и повечето европейци са на тази вълна.
518
1
 
8
 
! Отговори
Bulgar Bulgar преди 4 години
С какво ще помогнем на съседите? С модерна техника ли? С Личен състав ли? С какво? Дебелаците от армията да ги чакат с гръб наведени да си връзват обувките
517
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Англия туби влияние в Европа заради Брекзит, а и не се знае какво ще стане с икономиката им. Не ги броя вече за велика страна, а по-скоро за пудел на САЩ. Франция и Германия доминират Европа и ако се съюзият с Русия ще доминират света. Париж - Берлин - Москва = най-големия кошмар на САЩ и Англия.
516
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще помогнем ли на нашия натовски съюзник Великобритания, ако сепаратистите от Шотландия направят Втори Крим?На Украйна не помогнахме, защото не е член на НАТО.Ще помогнем ли на члена на НАТО Великобритания?
515
0
 
13
 
! Отговори
Пп преди 4 години
Бихме ли помогнали на съюзник от НАТО, ако Русия го нападне?--колкото помогнахме на хитлер
514
6
 
9
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
До Турчина от ЗападаАз не съм гласувал България да влиза в НАТО, вмирисан pезнякo... Айде марш у анадола да ти порят посрания гь3.
513
9
 
5
 
! Отговори
Турчина от Запада преди 4 години
До ivailoТогава марш от НАТО бе *** защо си в НАТО сега? Защото те е страх да не те нападнат. Но ако има война няма да помагаш. Това е българска мисъл айде у балкана да пасеш краваи
512
5
 
9
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Ами нормално... Защо да бъдем унищожени за нула време, и то жертвайки се за някаква друга държава.
511
16
 
3
 
! Отговори
Турчина от Запада преди 4 години
россия ще се превърне в пистиня ако нападне някоя членка на НАТО
510
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Войната е невероятно ВРМЕ ... за правене на парички :)
509
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зависи - при принцип никого. Ама ако дадат пари и си струва риска - ше отиде е, ше попуцаме, ше Земен сувенири и че се прибереме.
508
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо Русия бе, м.ам.ка му? Защо не някой друг?А защото НАТО т.е. САЩ имат нужда от враг. И те упорито си го създават. Русия е много подходяща за тази цел. Спомнете си мултфилмчето "Том и Джери". Няма никаква разлика.
507
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До *** кочинаТи живееш в миналото. В това минало, когато имахме модерна и силна армия.Кой, според теб, ще се бие сега, ловците ли?
506
7
 
4
 
! Отговори
Ако лайняната кочина преди 4 години
Ни нападне ще се биемПо време на първата световна война пРосия ни напада и яде....Големио Родината се защитава без знсчени кой я напада -***, турци , мигранти или ***
505
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да нападнеш НАТО означава да се превърнеш в резерват. Руснаците много добре го знаят.
504
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе жекезарията на БНА още е по складовете руснаците са на същия хал тъй че за омане има Но че си трябва модерно западно превъоръжаване си е ФАКТ
503
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама как звучи института Пю а че и американски ... Подобре от базиран в интернет фейкометен сървар списван от няколко олгински трола Каквото реално е и
502
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука въпроса трябва да бъде ! - С какво ще помогнем на държава член на НАТО ако Русия я нападне.С прашки и тояги няма да стане !
501
0
 
2
 
! Отговори
Мюлер преди 4 години
Е има и малко Австрици а турците са набрани в сирия араби с Турски офицери Основно ако държиш на подробности *** карай ...
500
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
то пък и руския флот в черно море един 3 що годе нови фрегати +още 3 четирсет и косур годишни още от 70 години Една плаваща още по дърта скраб погрешно наречена крайцер москва по малка дири от Разрушител Клас Арли Бърк и шест дузелни подводнички на въглища и дотам

Спонсорирани публикации