Социализъм? Берлин замразява наемите на 1,5 млн. жилища

Цените са високи за семействата от средната класа
24 фев 2020 21:12, Нели Христова
218
Социализъм? Берлин замразява наемите на 1,5 млн. жилища
Снимки: БГНЕС

През последните години наемите в Берлин скачат толкова много, че принуждават хората да се изнесат от столицата на Германия. За това властите предприемат крайни мерки – от тази събота, в следващите пет години, наемите в Берлин са замразени за 1,5 милиона апартамента. 

Така столицата се превръща в първия град, който се меси директно в цените на наемите на жилища, а това раздели германците. Едни твърдят, че е крайно време повишаването на цените да бъде спряно, а според критиците методът е прекалено социалистически.

“Правилно е Берлин да замрази наемите. Властите пропуснаха шанса да наложат ефективни мерки през последните години“, казва Улрих Роперц от Германската наемателска асоциация.

В Берлин много малко хора са собственици на домовете си. По-голямата част от жителите на столицата са наематели.

След падането на Берлинската стена през 1989 година столицата се превръща в мека на ниските наеми, след като вратите към изпадналият в икономически криза Източен Берлин са отворени. Там се заселват все повече артисти, които търсят по-бохемски начин на живот.

Ала през последните години наемите скачат толкова много, че семействата от средната класа са принудени да се преместят или в покрайнините на Берлин, или в градчетата наблизо. Дори и в работническите квартали цените са скочили толкова много, че дългогодишните наематели вече не могат да си позволят да живеят там, съобщава AP.

В същото време жилищата, които се дават под наем вече са толкова малко, че е изключително трудно за новодошлите в Берлин или онези, които вече не могат да си позволят да плащат за стария си дом, да намерят нов апартамент.

Замразяването на наемите ще държи постоянни цените на жилищата, построени преди 2014 година. Според критиците налагането на закона ще принуди наемодателите да не отделят средства за наложителни ремонти, тъй като те няма да могат да повишат наема след това.

Наемателите, които смятат, че наемът им е прекалено висок за условията, в които живеят, са окуражавани от асоциациите да помолят наемодателя си за намаляване на цената. Но експертите предупреждават, че всяко допълнително заделено евро трябва да се пази, тъй като законът бе изпратен за разглеждане пред съда от опозиционерите му.

Ако той бъде отменен, те отново ще трябва да плащат високи цени.

Твърд противник на закона е канцлерът Ангела Меркел .
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германците винаги са се увличали по социализма. Да си припомним реформите на социалиста Хитлер след голямата депресия в Германия ще видим че и той е предприемал същите мерки, но едновременно с това е провеждал и реформи за строителство и развитие. Големият дефицит на морал и пренебрегване на библейските ценности сред националсоциалистите в Германия е докарал страната до катастрофата от 1939-1945г.
144
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо не строят? Да им изпратим малко от нашите предприемачи след година ще построят толкова много че наемите в Берлин ще се сринат.
143
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз живея в Берлин, работя в немска фирма, завършила съм университет в Берлин, за тези които ще кажат, че чистя някъде и за това не мога да си намеря жилище. Не, не мога,въпреки фишовете със заплатата от последните 3 месеца, въпреки по-вискокото от средното заплащане, въпреки че владея немски, въпреки препоръката от предишния ми наемодател. Проблемът с цените идва от там, че няма жилища, има страшен наплив от хора и то дори не мигранти, защото мигрантите не търсят на равно с нас,те имат общежития
142
10
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Ей нагла работа..... всеки се навира да живее по столиците но иска да плаща наем като на село.......
141
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обаче като гледам дереджето на нашия бизнес днес, не виждам на кой бизнесмен да си повериш парите, за да получаваш от това печалба. Направиш ли така, 99.5% е сигурно, че ще загубиш парите си. Затова хората, които имат по-солидни спестявания, предпочитат да купят недвижим имот. Поне засега у нас това е по-солидната инвестиция.
140
2
 
11
 
! Отговори
Само едно не разбрах преди 4 години
Преди време ни се препоръчваше да намалим броя на жилищата, които са частна собственост. Мисля, че и в плана Ран-Ът е залегнало това.Защо ни го препоръчват? Какъв икономически ефект ще има това? И как ще ни накарат да намалим този брой.Преди доста време мои близки се изселиха във Франция. От тях знам, че чрез тежки данъци върху наемите карат човек да предпочетат да продадат жилищата, които са му в повече, за да вложи парите в индустрията. Поне през 80-те години беше така.
139
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Меркел постоянно говори ,емигрантите да отиват в по-малките градове, където ще им обърнат повече внимание и по-леко ще се устроят. И много българи живеят в такива по-малки селища в Германия. В Берлин явно търсенето надвишава предлагането на жилища и това изтласква цените нагоре до спекулативни нива. Това може да се реши с държавни и общински програми за строеж на социлни жилища, но щом се стига до замразяване на цените на наемите, значи нещата са излезли от контрол
138
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВенелинКакто се поставиш, Венелине, така ще гледат на теб.Ние също правим изводите си от личен опит.Говориш на английски език с германка медицинска сестра на твоята възраст. И тя като теб гостува на общи познати. Щом разбере, че си с висше образование, започва да се обръща към теб с "лейди".Немците имат самочувствие, но са и много дисциплинирани. Дисциплинираността им включва и онова, което у нас в миналото е било наричано чинопочитание.
137
2
 
22
 
! Отговори
seira преди 4 години
ЗА КАКЪВ "СОЦИАЛИЗЪМ" СЕ СПОМЕНАВА ТУК?!"ЗАМРАЗЯВАНЕТО" НА ЦЕНИТЕ НА НАЕМИТЕ Е МЯРКА В ИНТЕРЕС НА РЕАЛНИЯ БИЗНЕС!ПО ТОЗИ НАЧИН СЕ ДЪРЖИ КОНКУРЕНТНА ЦЕНАТА НА РАБОТНАТА СИЛА.ЛЪЖЛИВО ПРЕДСТАВЕНА КАТО "СОЦИАЛНА МЯРКА" В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ ТОВА НЯМА АБСОЛЮТНО НИЩО ОБЩО С ПОНЯТИЕТО "СОЦИАЛИЗЪМ"!!!ЦЕВНТАЛНА ПЛАНОВА ИКОНОМИКА, ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ И СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА НЕ ОЗНАЧАВАТ "СОЦИАЛИЗЪМ"!!!ОГРАМОТЕТЕ СЕ!ЧЕТЕТЕ К. МАРКСНАРОДЕ!!!!!
136
2
 
6
 
! Отговори
Лондончанин преди 4 години
И тука също може да си закупите кансъл жилището си ако ств живяли дълго. Намалението е до 75% от реалната цена.
135
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Драги "социалисти", разберете, че жилищата може да са "скъпи" само и единствено защото има сравнително малко апартаменти за сравнително много хора. Колкото повече мигранти приемате, толкова повече ще се засилва проблема и никакви тавани на цените няма го решат. Всеки ще спре да отдава под наем, а то и сега няма жилища за всички. Държавата или град Берлин ще ги одържави, защото така правят комунистите. Но естествено одържавяването няма да създаде нови апартаменти, тъкмо напротив.
134
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам един познат арабин от Мароко, дълго e работил в Италия и получил италианско гражданство. Той ми рзправяваше: навремето ми дадоха социално жилище в Милано и след десет години получих право да го изкупя и то много евтино. В някои държави така ги решават проблемите. Те и затова жълтите жилетки искат програма за построяване на 5 милиона социални жилища във Франция
133
4
 
26
 
! Отговори
Венелин преди 4 години
Запомнете, германците още от малки са учени да са господари, за тях Българи,Хървати,Поляци са прислуга! Има разбира се изключения, но малко.. Тези които най много им работят те считат за рая, виж с по тъмните такива проблеми няма ..защо??? Защото им са наложени силово и няма мърдане, от големия бял брат зад океана. Никога няма да имате уважението им, колкото и да се стараете... запомнете го добре!
132
6
 
10
 
! Отговори
Да анонимен преди 4 години
Коя храна е по евтина от тук??? Евтината храна е в дискаунтите...Алди, Пени, Нетто... я *** в Реал, Едека или Реве дали е евтина? Евтините продукти са субсидирани от държавата, там работят гастърбайтери и затова е евтина, защото работят за минимална надница,за да им е евтино на бедните в Германия! Качеството навсякъде е скъпо. Саламите със соя са евтини, месото което няма вкус е евтино...да! Избора е ваш!
131
2
 
15
 
! Отговори
черни германци преди 4 години
Страната е почерняла от *** и цветнокожи араби и турци! Не е онази Германия!Нашето хилядолетно военно съюзничество нямат никаква стойност! Само търговията!
130
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко странно?, ако става въпрос за "свободните" наеми?!Дори са се отчете немската дисциплина, не ми се вярва, фрау Мюлер сама да бръкне в джоба си, заради решение на общински съвет или закон.Ако става въпрос за наеми на общински жилищен фонд - може...
129
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВенелинХраната в Германия е по-евтина от тука, но квартирите и наемите са убийствени!
128
5
 
11
 
! Отговори
лошо или хубаво преди 4 години
Да си стоим тук! В чужбина сме вече нищо! Не е сензационно да се живее там!
127
0
 
9
 
! Отговори
чужди хора и страна преди 4 години
До ВенелинВече всичко спечелено в чужбина си остава там! Наемите са мародерски!
126
5
 
31
 
! Отговори
Венелин преди 4 години
Жилищата в Германия са ужасно скъпи като наем! Много от работещите там, не смогват и живеят в недобри условия,в крайни квартали с "правоверните" Хора, не ходете като заблудени овце в тази държава с черно на знамето си най отгоре!!! Мислете с главите си! Няма да имате по добър живот там, вие за тях сте ***! Ще ви смажат психически, не гледайте само лъскавата страна...тя не е за вас а за тях! Послушайте един емигрант с образование който се върна от там и е щастлив в България..

Спонсорирани публикации