Джордж Флойд ли е героят и ангелът срещу расизма? Не, благодаря

Твърде много политика се намеси в протестите
265
Джордж Флойд ли е героят и ангелът срещу расизма? Не, благодаря
Снимка: БГНЕС
Спомнете си колко психолози, известни личности и дори политици ни убеждаваха как ще излезем от кризата с коронавирус по-добри, по-човечни, ще мислим повече за ближния. В залеза на епидемията обаче светът е завладян от новата стара тема - расизма.
 
Всичко тръгна след убийството на Джордж Флойд от полицаи, което подпали буквално САЩ, а протестите се пренесоха и на другите континенти.
 
САЩ е страната на неограничените възможности и за пореден път го доказва. За няколко дни Флойд се превърна в знаме срещу расизма, сложиха му ангелски криле, погребението му може да се сравни с това на висш държавник.
 
В повече идва моментът да видиш един от кандидатите за президент да пада на колене в памет на доказан престъпник, а до златния ковчег да плаче кметът на Минеаполис. Какво да кажем за гледката бели полицаи да мият краката на чернокожи пастори? По някакъв начин това ще върне живота на Флойд или се приема за измиване на някаква гузна съвест?
 
Убиецът на Джордж Флойд трябва да бъде наказан с цялата строгост на закона, но нека това да не бъде придружено с героизирането на Джордж с дългото криминално досие.
 
Смъртта на Флойд бе последвана от протести, които бързо се политизираха, а мародерите - от всякаква раса, се възползваха да осребрят масовото недоволство и разбиха десетки магазини, съсипаха редица бизнеси.
 
Дори започнали спонтанно, дори с някаква идеалистична цел, тези протести се изродиха на много места. 
 
Няма как да не се направи сравнение с безредиците в Лос Анджелис от 1992 г.
Още по темата
Година по-рано полицейски патрул спира кола с трима чернокожи след преследване. Появява се запис от задържането на Родни Кинг, от който е виден полицейски произвол - налагат го с палка 55 пъти, докато е легнал на земята. Кинг оцелява след многочасова операция. Четиримата полицаи са дадени на съд, като на 29 април 1992 г. съдебните заседатели ги оневиняват. Присъдата е посрещната с недоволство и бунтове сред афро-американското общество, тогава пламва Лос Анджелис. Точно като в последните дни - следват палежи, ограбване на магазини. 63 човека са убити, а щетите се изчисляват на над милиард долара. През 1993 г. четиримата полицаи са уволнени от полицията на Лос Анджелис. Родни Кинг е бил познат на полицията, в момента на залавянето му е установено наличието на фенциклидин - лекарство, което води до агресивно поведение и халюцинации.
 
Случаят с Джордж Флойд наподобява като ефект с този на Кинг. За съжаление, чернокожият мъж загуби живота си. Но пак сме свидетели на палежи, разбити и барикадирани магазини, арести. Има обаче и друга подробност - те избухнаха преди още да се е произнесъл съдът.
 
В крайна сметка това е криминален случай и ако се докаже вина - да има затвор за обвиняемите.
 
Но защо толкова ескалира случаят Флойд?
 
От една страна това убийство подейства като катализатор на тлеещи процеси като безработица и ниски доходи сред афроамериканското население. Корона кризата допълнително наля масло в огъня, след като десетки хиляди останаха без работа през последните два месеца. 
 
Леви организации като "Антифа" се възползваха да яхнат протеста и ако може да изпълнят една от големите си цели - премахването на полицейските управления в този им вид.
 
Демократите яхнаха протеста, за да свалят доверието към Тръмп преди предстоящите избори.
 
Губернаторите, които са противници на Тръмп, водят шествията срещу расизма и в същото време не взимат мерки срещу мародерите. Явно чакайки армията да се намеси. Ако се върнем отново през 1992 г. в Ел Ей, ще се види, че много от хората основно критикуваха за късната намеса на националната гвардия. Чак при нейната поява кражбите и палежите спряха, но за 6 дни мнозина загубиха живота и препитанието си. Хиляди са призивите армията и сега да се намеси - не срещу протестиращите, а срещу тези, които грабят, опожаряват, нападат цивилни. 
 
Бившият американски президент Барак Обама подкрепи протестите за расова справедливост в страната и изрази надежда, че случващите се цялата страна демонстрации могат до доведат до по-мащабна промяна.
 
Другите трима живи бивши президенти - Джими Картър, Джордж Буш-младши и Бил Клинтън също реагираха с изявления срещу расизма. Изявленията им съдържаха пряка или косвена критика към президента Доналд Тръмп, който осъди неколкократно убийството на Флойд, но беше критикуван, че не е заел твърда позиция срещу расизма и не е показал разбиране спрямо обществения гняв в САЩ срещу полицейската бруталност към афроамериканците.
 
Всъщност расизмът в САЩ е многопосочен, не е само към афроамериканците и могат да се дадат хиляди примери, в която и да е посока.
 
Защо Джордж Флойд не може да бъде ангелът срещу расизма?
 
Няма как да бъде справедливо и оневинено, което и да е убийство, независимо какъв живот е воден.  
 
Но преди да се сложат ангелските криле на Джордж Флойд, трябва да се знае и другата му страна. Има дълъг списък с криминални прояви, влизал е в затвора за нападение и грабеж, имал е присъди за кражба с огнестрелно оръжие и за притежание на наркотици. Съжалявам, но нищо ангелско няма в това.
 
При многопосочен расизъм в САЩ защо точно се изтъква този срещу афроамериканците? Защо само животът на чернокожите да има значение? Тези протести не са ли срещу расизма въобще (поне тези извън САЩ - б.а.)? Всеки има своите отговори на тези въпроси, но твърде много политика прозира отдолу.
 
Трябва да се вземе предвид и движението Black Lives Matter, което се възроди точно след този случай, за който пак да напомним - съдът тепърва ще се произнася. Може би е съвпадение, че се водят предизборни президентски битки...
 
Трябва да се постави въпроса защо такива безредици не се случват след убийството на бял човек? Защо не се палят коли, магазини? А все пак чистата статистика сочи, че полицията в САЩ всяка година убива над 1000 човека. И ако се разделят по цвят на кожата - чернокожите не са най-много.
 
Най-вероятно отговорът се крие в политиката, образованието и "науката" как се управлява най-лено масите.
 
Случаят Флойд в Европа и у нас
 
В много европейски страни се проведоха мирни протести срещу расизма. В Лондон тези мирни протести завършиха със сблъсъци с полицията, ранени и 7 арестувани. В сърцето на Европа - Брюксел, в един от кварталите се стигна до сблъсъци, бяха арестувани над 150 души. Защото част от протестиращите на площад "Полер" започнали да чупят витрини на магазини и да изнасят стоки. Сякаш мародерството е знак за борба срещу расизма.  
 
В България също имаше протест, като според организаторите у нас обект на расизъм са ромите. В САЩ поне си признават, че расизмът не е само в една посока, а у нас обикновено се говорят общи приказки и се усвояват едни пари за интеграция. Интеграция, от която никой не се интересува. 
 
Няма как да кажа, че в България няма расизъм, но и Джордж Флойд с ангелски криле не е образът, който би ни обединил срещу този световен проблем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още по темата: расизъмДжордж Флойд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
0
 
11
 
! Отговори
КЪВ РАСИЗЪМ ,БЕ... преди 3 години
ТОЯ СИ Е АБСОЛЮТЕН *** НА ОБЩЕСТВОТО!НАПЪЛНО ИЗВРАТЕНИ ПОНЯТИЯ!
204
0
 
11
 
! Отговори
ааа преди 3 години
До 204Е защо цветните не учат тогава...някой пречи ли им...ааа изисква се усилие...иска се пет години да учиш ...като толкова не могат да прогресират в Америка, защо тогава не прогресират братята им в Африка...защо няма някоя Африканска страна с силна икономика, добро образование, защо в Африка постоянно има граждански войни, защо черните братя се избиват един друг ...най-големите геноциди са в Африка черни срещу черни, защо черни поробват черни в Африка примери много от миналия век дори и сега
203
0
 
12
 
! Отговори
Хххх преди 3 години
Тия се изплюха върху гроба на Мартин Лутър Кинг.....да издигнат бандит на по-висок пиедестал от Лутър Кинг....поне първият е бил образован и ерудиран и не бандюга.
202
0
 
9
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Очаквам находчиви бизнесмени да произведат поне 10 милиарда фланелки с лика на този хубостник, та да напълнят гушите. Може и върху знаме, та да си сложим по едно на балкона или на покрива.
201
0
 
19
 
! Отговори
Константин преди 3 години
Интересно ми е либерастите какво ще кажат затова. Човек, надрусан и извършващ престъпление, с 5 и повече присъди, дори лежал в затвора, как да бъде задържан от полицията. Сигурно е бил и въоръжен. Като не му стигат парите, не да извършва престъпление, аз ако започна да си печатам фалшиви пари, ще ме арестуват? И са ми много странни защитниците на цветните хора, като е цветен, не може да бъде арестуван ли, като извършва престъпление?
200
1
 
20
 
! Отговори
ххх-ххх преди 3 години
Либерали политици изпуснаха духа от бутилката. Липсата на адекватно наказание, ражда престъпление! Ето защо бананите вече могат да си правят всичко, убиват се един друг, грабят се един друг и на края ако полицията се опита да задържи надрусан банан с досие от 15 страници агресивен и опасен трябва да го гали с перце?! А живота на полицая, който в много от случаите е тъмнокож къде отива? И защо никой не скача сращу насилието когато жертвата е бял или азиатец? Или Латинос? Защо маймун обама им даде
199
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Половината свят защитава престъпник и наркоман... Света полудя!!
198
2
 
16
 
! Отговори
КРАДЕ МИ СЕ БЕЕЕЕ преди 3 години
КРАДЕЕ МИ СЕ БЕЕЕ, ДРУСА МИ СЕ БЕЕЕ, НА ПРОТЕСТО БЕЕЕ, И КЪДЕ ДА ЕЕЕЕ
197
2
 
28
 
! Отговори
Диди преди 3 години
Като гледам кои са им героите, явно белите имат право като не искат да се мешат с тези.Мен направо ме е страх като видя такъв индивид.
196
1
 
40
 
! Отговори
Bogumil преди 3 години
Браво, най сетне непристрастна и реалистична публикация.
195
2
 
20
 
! Отговори
а преди 3 години
ама той е бил *** да го бяха заровили и дасе приключва...ама като се замисля цяла америка е тръгнала от няколко дузини долни каторжници така, че сигурно за тях е ангелче или елита използва момента за още хаос. ха ха тея храненици отърваха още няколко месеца преди раята да се осети, че са ограбени и наевани:))))
194
4
 
51
 
! Отговори
Тони преди 3 години
Протеста в памет на Флойд е просто претекст, за да може да се разграбят магазините.
193
5
 
14
 
! Отговори
Рокстайн преди 3 години
Май май у америка са заиграват и може като нищо една нова, гражданска война да стане.
192
53
 
8
 
! Отговори
Rt преди 3 години
Още един булгаристански писач на"анализи".Каквото и да пишеш българска Мишко тук има УБИЙСТВО и То на Расистка основа. НЕ Мога да дишам - това казва всичко.
191
4
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както може би вече знаете, "мъченикът" на расовата дискримнация в САЩ, престъпникът Джордж Флоид, към момента на смъртта си в 21:25 ч. на 25 май, е бил интоксикиран със смъртоносен коктеил от ФЕНТАНИЛ И МЕТАМФЕТАМИН. Това е записано в протокола от аутопсията му. (Затова още преди полицаите да го проснат на земята, по устата му има пяна, тя се вижда на видеозаписите). Този престъпник има 7 присъди, една от които е 5 години зад решетките за разпространение на наркотици и въоръжени грабежи (Той имал своя лична банда за ограбване - най-вече на самотни майки и други социално слаби цветнокожи). Ф
190
1
 
45
 
! Отговори
До 204 преди 3 години
Ама ако дойде някой цигганин и ти почука на вратата ще го поканиш ли увас? Ще го нахраниш ли и оставиш да пренощува в стаята до тази на дъщеря ти за да не мръзне по улиците? М? :)))
189
48
 
5
 
! Отговори
До 199 преди 3 години
Цветконожите са изолирани, голяма част- необразовани или с ниско образование, а и заобиколени от много престъпност.В такава среда не можеш да прогресираш, нито пък да получиш образование и сносна работа.Статист. данни ги държат и оповестяват същите животни, които държаха Флойд 9 минути с опряно коляно, докато умре.България е толкова расистка и неприемаща различното от "моето село", че живее още в 16-ти век.За съжаление.Питекантропските фашистки коментари -"всички не бели под ножа" са показателни
188
4
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото повече ни заливате с информация за Флойд, толкова повече събуждате расистките чувства у хората!
187
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв Джордж Флойт! Банановите индивиди се чудиха какво да краднат и как по време на пандемия и постъпката на полицая Т-1000 им дойде като "дар от небето." Всичко по време на зулумите и след това е... ала бала, Джордж Флойд. Много им дреме на бананите, че едно наркоманско нигро е хвърлило топа.
186
0
 
22
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Както боко казваше преди да го обхване грандоманията - "ако беше в затвора. щеше още да е жив"

Спонсорирани публикации