Протестите и COVID-19 няма да свалят Тръмп от властта

Шансовете му за преизбиране растат, смята експерт
3 юни 2020 21:30, Петя Славова
168
Протестите и COVID-19 няма да свалят Тръмп от властта
Снимка: БГНЕС

Шансовете на президента на САЩ Доналд Тръмп да бъде преизбран през ноември тази година се увеличават поради протестите и безредиците, обхванали страната, заявява Надя Браун, доцент във Факултета по политически науки и афроамерикански изследвания към университета "Пардю".

Повече от седмица масовите протести и безредици продължават в Съединените щати след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд в Минеаполис от ръцете на полицаи. Тръмп се застъпва за решителни действия за възстановяване на реда и призовава губернаторите на щатите да ангажират военните, с което не всички са съгласни.

Шансовете растат

"Мисля, че има голям шанс за победа. Ако ме бяхте попитали за това преди смъртта на Джордж Флойд, бих му дала по-малък шанс предвид това как реагира на пандемията COVID-19", каза Браун в интервю за РИА Новости.

Сега, по нейните думи, на фона на вълненията, броят на тези, които споделят подхода на Тръмп, нараства, въпреки че преди това "не са били във възторг от него".

Още по темата

Според нея проблемът с расизма и насилието на полицията ще бъде един от основните на предстоящите избори.

Браун каза, че „чисто математически“ кандидатът на демократите Джо Байдън не би могъл да спечели изборите без подкрепата на афроамериканските избиратели. “Байдън трябва да излезе и категорично да осъди тези незаконни убийства”, сигурна е експертката. Освен това, според нея, Байдън трябва да наблегне на връзката си с Барак Обама, както и да назначи афроамериканец за вицепрезидент.

Проблемите остават

Говорейки за причините за такива масови протести, Браун отбелязва, че през последните месеци афроамериканската общност изпитва сериозни икономически проблеми, причинени от пандемията от коронавирус, и в резултат "бедните са станали още по-бедни". Конфликтът обаче се основава на традиционните проблеми на цветнокожото американско население, тоест „системното неравенство“, както и липсата на "справедливост и прозрачност" по отношение на него от страна на властите.

"Афроамериканците искат равностойно място в американското общество… Всичко, което искат е да бъдат третирани като белите. Ние също вярваме в демократичните ценности, на които се основава тази страна", казва Браун, също принадлежаща към афроамериканската общност.

Тя обаче пояснява, че расизмът изначално е присъствал при създаването на САЩ, като се има предвид, че афроамериканците са били роби и не са имали никакви политически права.

"Мисля, че ще видим по-силни сблъсъци с органите на реда и Националната гвардия, преди ситуацията да се подобри", казва Браун, цитирана от БГНЕС.

Цветнокожото население на Съединените щати, което представлява не повече от 20% от населението на страната, традиционно подкрепя демократите. Има обаче такива, които гласуват за републиканците и за Тръмп. Голям скандал предизвика през май безразсъдното обръщение на Байдън към афроамериканците: „ако не гласувате за мен, не сте черни“. За това той трябваше да се извини по-късно.

Във вторник на фона на безредиците американският президентски съветник Келиан Конуей призна, че в страната има “институционален расизъм” и няма равенство за всички хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мачкай, Тръмп!
100
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
впк на сащ ще назначи тръмп за 2 мандат имайки предвид големите печалби отпродажбата на оръжието няма значение как ще гласуват демократите и републиканците
99
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С всеки един изминал ден на "мирни протести", при които гегнста ниггас крадат, убиват мародерстват и рушат обществено и частно имущество, шансовете на Тръмп за втори мандат растат главоломно. Лява Америка показа какво представлява - едно много, много голямо ОПГ, използващо расовите различия за свои собствени користни цели, контролирано от ционисткия елит.
98
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКво им обясняваш на тия човек. Тука маняците тръбят за Биден от една седмица ...представяш ли си ? Биден най-доблния педофил ..... Айде изтрийте ми коментара пак моля ви :)
97
1
 
6
 
! Отговори
666 преди 3 години
Майданите ,които се организираха за будалите в европата успяха ,ама там на дедо Дончо такива трикове не минават! Той ще е и следващият президент в Америка!
96
5
 
1
 
! Отговори
Do 144 преди 3 години
До АнонименЕхаа...ти описа алтернативите на Тръмп, все едно дявола идва.А, те...най-обикновени хора.Да плашшиш с Хилъри и Обама...е меко казано мало...мно.
95
0
 
7
 
! Отговори
Американ преди 3 години
'в страната има институционален расизъм' ---- така е, по държаните администрации белите са като бели врани, всичко се дава на "цветните", щото били дискриминирана уж.
94
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото и да си ***, когато защитаваш силните на деня, си непоклатим. Тромпета знае това, и поддържа и военните,и юдеите ( смятайте банките), и ще остане като нищо и още време на власт. Играеш ли им по свирката, те търпят, защото защитаваш интересите им. Какво значи някакви временни безредици, трябва стадото малко да отпусне напрежението.
93
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коментиращите във форума са нещо като "мразя *** и расовата дискриминация"Първо те се люшкат от омразата си към родната полиция до обич към малцинствата, каквато нямат. Без да виждат същественото, че ако Тръмп загуби идва Хилъри Клинтън, Барак Обама, Джорж Сорос и Бил Гейтс. Това ли искате социалистите.
92
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знам аз, такива отворшовци съм ги виждал много и им чета глупостите всеки ден. Всички са големи тежкари и разбиратели, ама само в коментарите.И ти си ми ясен какъв си ***...
91
4
 
2
 
! Отговори
fact преди 3 години
До Ел Булгаронаочи викаш - не може,а?Ами ако завърлува грипен вирус през октомври? Толкова страшен, че не требва да се напуска домът докъмто март? Как ше гласуваш?
90
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно и ти си от онези, които подминават с пълни ***, тихо и на бегом и имаш да си връщаш.
89
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още 6 месеца, ако направи някоя глупост, може и по-скоро.....
88
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Дерек Шовин вече е с по-тежко обвинение - убийство от 2ра степен . В Минесота дават до 40 години максимум в затвора."Но.....25 макс.
87
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обърнете внимание на новата корица на "Чарли ебдо".
86
2
 
4
 
! Отговори
Ел Булгаро преди 3 години
До Starija hushСпоред конституцията на САЩ настоящият президент не може да отмени избори. Това може само Конгресът на САЩ и то само да ги отложи. При всички положения на 20 януари 2021 ще има Президент (този или друг). Избори не са отменяни в САЩ дори и през войните...
85
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дерек Шовин. Случайно ли фамилията му е съзвучна с Шовинизъм?
84
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Starija hush 128 Защо да ги отлагат , има шансове след Байдъновото " Ако не гласувате за мен , значи не сте черни " . Това в някаква реч го е казал наскоро към черните си избиратели . Байдън е може би най-слабият кандидат на демократите през последните 100-120 години . Да се чуди човек , как е достигнал до тази позиция . Явно им трябва подобен човек , за да може да е идеалната кукла на конци Тръмп поне понякога се опитва да изказва свое мнение , ама бързо го връщат в реалността
83
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А на останалите 3-*** най-вероятно защитната теза ще им е , че ги е било страх от Шовин . Знае ли са му за славата , знае ли са ,че винаги се измъква безнаказано и са се бояли , да не бъдат пребити в някоя тъмна уличка , ако се бяха намесели А полицаят с дръпнатите очи явно най-много се е страхувал . Можеше да спаси живот , но не го направи . Кой знае какво си е мислил , " ако се намеся , следващият ще съм аз ".
82
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой знае , по цял ден сега полицаят си блъска главата и си казва " Какво ми трябваше да си избивам комплексите .Видях,че ме снимат . Не съжалявам ,че го убих , ама тези гадни камериииииии , какво хубаво ни беше преди . Без камери можех да пребивам и убивам , и никой копче не можеше да ми каже "