Балканските държави - фабрики за „производство“ на медици на Запада

„Борбата за медицински персонал ще се изостри"
22 юли 2020 17:45, Елка Василева
92
Балканските държави - фабрики за „производство“ на медици на Запада
Снимка: архив, БГНЕС

Лекарите от Югоизточна Европа предпочитат да работят в по-богатите западни държави. Дефицитът на кадри е дългосрочен проблем в страни като България, Румъния и Сърбия. По време на пандемия той е още по-осезаем, пише Дойче веле.

От няколко седмици броят на новозаразените с коронавирус в страните от Югоизточна Европа расте. Австрия отправи предупреждение за избягване на пътуванията до България, Румъния и държавите от Западните Балкани. Полети се отменят, границите се контролират от полиция.

Въпреки това и в Австрия броят на заразените расте – в много случаи след контакти с Балканите. Франция затегна изискванията за носене на маски, Унгария върна двуседмичната карантина за пристигащите от Украйна и Югоизточна Европа.

Все повече лекари от Източна Европа заминават

В Румъния в петък новозаразените бяха 799 - четири пъти повече, отколкото в неделя в Германия. В Румъния живеят по-малко от 19 милиона души, в Германия - над 80 милиона. И в Сърбия случаите са почти два пъти повече, отколкото в Германия. Като навсякъде медицинските служители са сред най-застрашените групи. По данни на института "Роберт Кох" в Германия всеки девети заразен е лекар или санитар.

Още по темата

Във времената на пандемична криза за всяка държава е важно да разполага с достатъчно лекари и санитари, но възможностите на силно засегнатите държави от Югоизточна Европа в това отношение са ограничени - лекарите от тези страни предпочитат да работят в Северна и Западна Европа.

Германия, Швейцария, Норвегия или Великобритания ги привличат като магнит. По данни на Федералната лекарска камара в края на 2019-а в Германия най-много са били чуждестранните лекари от Румъния – 4785. Пристигналите от Сърбия, Косово и Северна Македония също не са малко. Най-голям ръст е регистриран при лекарите от Албания, пристигнали да работят в Германия – 765 през 2019-а, или 21 процента повече в сравнение с предходната година. Докато в самата Албания броят на лекари и санитари на глава от населението е най-нисък в цяла Европа. В началото на века 7% от албанските лекари са работили в чужбина, през 2019 година те вече са 18%.

Балканските държави са фабрики за медици на Запада

Същевременно Румъния, Хърватия, Словения, Сърбия и Словакия подготвят повече лекари и санитари на 100 000 души, отколкото е средното европейско ниво. Въпреки това разполагат с относително малко персонал - за разлика от богатите страни на Север и на Запад, по-бедните почти нямат шанс да запълнят недостига от лекари със специалисти от чужбина, защото медицинските служители са привлечени от заплащането и по-високия жизнен стандарт в богатите западноевропейски държави.

"Докато през 2019 година в Албания медицинските служители получават средно по 900 евро, в Германия средното ниво е към 2400 евро", посочва икономистката Изилда Мара. В Сърбия не е много по-различно – от 2010-а досега броят на лекарите, напуснали страната, се е удвоил. Всеки десети дипломиран медик заминава за чужбина. А изгледи за промяна на ситуацията няма, смята Мара.

Дефицитът на кадри ще продължи да расте

В Румъния например през 2019 година заплатите на лекарите бяха повишени, а покрай коронавируса бяха изплатени премии на работещите в здравеопазването. Но търсенето на квалифициран медицински персонал в богатите държави от ЕС през следващите години ще продължи да се увеличава заради нарастващата продължителност на живота. "Борбата за медицински персонал ще се изостри", казва Мара.

Междувременно в Германия всеки осми лекар е чужденец – без чуждестранните лекари някои региони от страната биха останали почти без медицинско обслужване. По информация на Федералната лекарска камара най-голямата част от лекарите-чужденци са от държавите в Източна и Югоизточна Европа – Полша, Унгария и Украйна, България, Гърция и други балкански страни. Почти всеки десети от пристигналите в Германия лекари е от Румъния. Друга голяма група лекари от чужбина са специалистите от Сирия, Египет, Либия или Иран.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До минаващстига си говорил глупости...учат тези,които имат желание.останалите в по-голямата си част не могат една диагноза да поставят.една медицинска сестра с повече стаж може да постави диагноза един млад лекар не...жалкото е,че нашите медицински университети също са пропити от корупция.аз имах преди врме проблем и 3-*** лекари не могат да разберат какво е-само знаят да предписват скъпи лекарства,които не подобряват състоянието.много от тях са на принципа проба-грешка!
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Там ги уважават, там им плащат, там ги ценят и търсят. Чудно ли е, че се махат?Само *** си мисли, че лекарите тук са цъфнали и вързали и го крадат и убиват нарочно. Още 5-6 години и *** ще го лекуват знахарки и билкарки.... Забавното е, че и тях ще бие, понеже смята, че заслужава Господ да слезе да му мие краката, ама няма пари да си плати цигарите и иска от съседа.
26
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото до руснаците, те вземат шенгенска виза, българската за какво им е освен за туризъм. ЕС обаче не прати помощ на Италия, пратиха лекари руснаците. Американците пък кубинските лекари ги спасяват. Израел пък се зарази точно от американските евреи. Спряха полетите до Европа ама тези до америка не можаха. Сигурно Сталин е виновен. На някои толкова им е акъла.
25
0
 
2
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Най-добре да внасят брадати медици от Близкия изток и Средна Азия-лекуват всичко бързо,чрез ампутация на главата...
24
1
 
2
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
До 22Хехех, много вярно... сигурно е патрЕот... от онези дето само облика на Левски и Ботев, защото са разбрали че е модерно. Остави го човека :)
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво се правите на ударени с мокър ***?Сегашното положение на запад показа краха на системата копираща тази в САЩ - с много източване на парите за пациенти, за изоставяне на превенцията към заболяванията защото това не води до печалба, а разните там ненужни хиругични операции.САЩ направиха от здравеопазването поредния балон. В САЩ един лекар докато завърши заборчнява със сума, която тук може да си купиш жилищен блок.В САЩ над 70% от хората нямат реален достъп до здравеопазване.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да си вярно много спрял, за да се налага със заповеди да те научат да ставаш рано, да се къпеш редовно и да си оправяш леглото. Че и да се гордееш как си научил тези неща едва на 18 години.
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално. Моя позната беше лекар тук - 800 лева, стрес, извънредни смени и какво ли не.Махна се и веднага започна на 4000 евро; всичко точно, синдикатите те пазят, всеки извънреден труд ти се плаща, ценят те високо.Разбирам я напълно, бих постъпил по същия начин.
20
4
 
8
 
! Отговори
тов.Сталин преди 3 години
Ние навремето намерихме много елегантно разрешение на проблема. Въведохме институцията "Местожителство" (нещо като вид крепостничество) и изходни визи за чужбина.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хърватска даже забрани на българските и румънските лекари да изместват хърватските като влезе в ЕС. Смятайте докъде сме я докарали.
18
5
 
7
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
До 15.Като гледам как храниш очевидно казармата не ти е помогнала да станеш по интелигентен. Все пак всички влизат различно умни и излизат еднакво глупави (С държанието си го потвърждаваш) И да работиш в чужбина няма да е загуба за България :)
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 10Интересно какво ще кажеш за инженерите и архитектите- сигурно им трябва няколко дневно обучение:))))))))))))))))))
16
3
 
3
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
А с тези забрани които ги дават на руснаците, знаеш ли колко ще вземат виза за работа? Тука не трябва да чакаш нищо. Просто палиш и заминаваш. Не се занимавш с имиграционни, с визи с глупости. Това е едно 6 месеца до 1 година спестяване на време. Не всички сме деца на политици че да си ги вземем за 5 дни тези неща.
15
7
 
5
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Алоу,ти лище гониш някой в сибир или къде ли не, *** ***? Ти ли фето не знаеш че вдичкото ембатго е фиаско и в момента даже сърбите след няколко войни и без фондове пак са по добре от нас? Ти ли *** пикльо, който никога не си биш в казарма и нямаш навици нито да стаеаш рано нито някаква самодисциплина? Ти ли който църкаш за правата на кучетата и котките и си станал веган заради модата?
14
4
 
9
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Не мога да разбера защо давате минуси при положение, че е вярно. Кое щеше да е по яко. Да седат тука едни лекари дето не им харесва работата защото е за малко пари или да имат свободата да ходят да работят някъде където ги оценяват много по високо? Ако сте на тяхно място кое щяхте да предпочетете? Абсолютно разбирам и подкрепям всеки който си е намерил работа в чужбина и му харесва
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХммНикой не ти пречи да се развиваш където си искаш. Украйна и Русия не са в ЕС но имат право на работа в ЕС с евдогодишни визи.Света се промени. Не е нужно да си в ЕС зада се ,,развиваш,, в ЕС .Ако развитието са в ЕС важно тогава зашо да има държава нареена България ????????????????????? За да се краде от народа ли ?????????????
12
9
 
9
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Както му викаш евро*ейския съюз, така той дава работа на стотитци милиони хора. Ако не ти харесва съюза бегай към Сибир! Писна ми от хора, които не знаят какво е ембарго, какво е да не можеш да напуснеш страната, и какво е да не можеш да се развиваш в това което харесваш независимо в коя държава си
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Въпреки това и в Австрия броят на заразените расте в много случаи след контакти с Балканите."Какви контакти с Балканите, вируса направо ви сцепи на запад, докато тук още чакахме първите си случаи. Я се стегнете малко и стига с манипулациите.
10
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Медицинското образование е единственото което изивсква многогодишно обучение .Всички други кетапи трябва да се преобразуват в няколко месечни курсове на базата на вече генериран опит на най ниско стъпало .Ако това не бъде направено в бг ще го направят азиатците ;) Важно е властта не попада в мафията герб и еврогейския съюз.
9
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе де да бяха само лекарите,не виждате ли че нищо младо и свястно не остана тук!