Сблъсъци във Вашингтон, Сенатът прекрати окончателния избор на Байдън

Привърженици на Тръм проникнаха в сградата на Капитолия
Обновена: 6 яну 2021 22:32 | 6 яну 2021 21:42, Красимир Ангелов
348

Снимка: БГНЕС

Сенатът на САЩ прекрати дебата за удостоверяването на резултатите от гласуването на Избирателната (електоралната) колегия, според които демократът Джо Байдън е победил президента републиканец Доналд Тръмп на изборите през ноември.

Това стана факт, след като сградите на Конгреса на САЩ на Капитолия са блокирани от полицията след сблъсъци с привърженици на Тръмп, предаде БТА.

Заседанието беше преустановено минути след началото, след като против сертифицирането на резултата в Аризона се изказа членът на Камарата на представителите от този щат, републиканецът Пол Госар. По думите му той и още 60 негови колеги възразяват срещу преброяването на гласовете на електорите (членовете на колегията) в Аризона, предаде ТАСС.

Привърженици на американския президент Доналд Тръмп пък блокираха сградата на Капитолия, където конгресът трябваше да обяви окончателно новия президент на страната. Двете камари на парламента - Сенатът и Камарата на представителите, се събират на общо заседание, на което ще бъдат отворени и преброени гласовете на Избирателната колегия.

Пред сградата обаче има сериозна демонстрация. Съобщава се и за сблъсъци между протестиращите и полицията. Протестиращите пробиха полицейския кордон и достигнаха до сградата.

Членовете на Конгреса са евакуирани в рамките на сградата, като са били посъветвани да изключат електронните устройства, да заключат вратите и да са готови да се скрият под столовете.

Заради напрежението полиция евакуира присъстващите от офиси на американския Конгрес, съобщи Франс прес.

Демонстрацията в подкрепа на Тръмп започна малко преди заседанието на Конгреса. Конгресът заседава само около час, но достатъчно за част от републиканците да повдигнат възражения срещу отчитането на вота от щата Аризона.

С това те си навлякоха гнева на лидера на Републиканската партия в Сената - Мич Макконъл, който заяви, че "гласоподавателите, съдилищата и щатите вече са се произнесли" за победата на Байдън и опитите тя да не бъде зачетена "ще навредят завинаги на републиката", съобщава БНР.

А лидерът на демократите в Сената Чък Шумър обяви, че конгресмените, поддържащи Тръмп, се опитват да извършат преврат.

Едва след съобщенията за нахлуване в Конгреса, Тръмп призова привърженицзите си да протестират мирно. Заради случващото се обаче кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър обяви полицейски час и нареди на всички жители да се приберат по домовете си. Полицейският час ще остане в сила до 6 сутринта местно време

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами вземете малко се Поразпуцайте,така тихомълком преврат не се прави!
56
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който е спечелил най-малко гласове + съмнения за фалшифицирани избори , той има моралното право да претендира ,че е президент на САЩ - това е според американското разбиране за демокрация . Вече видяхме ,че във Венецуела и Беларус , кандидатите подкрепени от САЩ се възползваха от тази демократична норма Гуайдо дори не беше участвал в изборите .САЩ казаха " ей ви новия президент ". Сега Русия и Китай да седнат и да се разберат , кого да поставят за президент . Така е демократично
55
29
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези които излъскаха и направиха Тръмп президент преди 4 г.разбраха че са сбъркали.Затова не повтаря мандата. А той май беше решил да става не президент, а император.
54
2
 
17
 
! Отговори
от Вашингтон преди 3 години
се чуват изстрели!
53
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Националната гвардия е мобилизирана.....преврата е към края.
52
2
 
22
 
! Отговори
Страничен преди 3 години
Е сега остава една гражданска война да си спретнат янките и става интересно!
51
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбираемо е поведението на тръмпаджиите, загубиха и мнозинството си в Сената след като двете овакантени места в Сената от щата Джорджия бяха спечелени от демократите. Спука се и последния сапунен балон на Тръмп че Джорджия го подкрепяла и това щяло да се покаже на изборите от вчера. Какво им остава сега на тръмпаджиите или трябва да признаят че загубиха или трябва да изядат боя и пак да признаят че загубиха. Друг вариант няма. Слуховете за гражданска война са силно преувеличени от русофилите.
50
0
 
22
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
ПО СКАЛАТА НА ВАЖНОСТ ТВА СЪБИТИЕ СЕ НАРЕДЖА МИНИМУМ ДО 9/11!
49
3
 
21
 
! Отговори
10 преди 3 години
До Анонимен #10Американците с бг произход гласуваха за Тръмп на изборите.======Не само българи, всички от Източна Европа!!!
48
7
 
4
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
ЯВНО НАШТЕ ПРОТЕСТИРАЩИ ДНЕСКА ПРЕД АМЕРИКНАСКОТО ПОСОЛСТВО СМЕ ИМ ДАЛИ ТЛАСЪК ,НЕ СЪМ И ПРЕДПОЛАГАЛ ЧЕ БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА ЦВЕТНА РЕВОЛЮЦИЯ В АМЕРИКА ,БИЛИ СМЕ ПО СТРАШНИ ОТКОЛКОТО ПРЕДПОЛАГАХ !ГОВОРИХ ЛИ ВИ ЧЕ БЪЛГАРИНА ЩЕ БАСТИСА АМЕРИКАНЕЦА ... А *** ГРАНТАДЖИЙСКИ А СМЕЙТЕ СЕ СЕГА ХИХИХИ !
47
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПатриотИ ко та вълнува теб това преживяване? Хляб ще ти донесе ли?
46
5
 
14
 
! Отговори
Невероятно преди 3 години
сега гледах записа точно как разбиха и проникнаха в сградата - това са Професионалиста, най-вероятно бивши военни, но те ще поведат Народа!!
45
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп,Тръмп,Тръмп!!! Той е нашия президент!
44
5
 
11
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
как да се запра бе вие осъзнавате ли какво е това най-голямото историческо събитие на новия век!АМЕРИКАНСКАТА ГРЖДАНСКА ВОЙНА ЗАПОЧНА НОВАТА 1776 ЖИВЕЕМ В ИСТОРИЯТА !ТОВА Е УНИКАЛНО ПРЕЖИВЯВАНЕ !ТОВА Е ФИЛМА НА ГОДИНАТА КЗВАМ ВИ
43
4
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
вчера бих *** днес ми е ден за почивка :)дай да гледаме филма кво става в Америка сега :)Това е лудо човек казвам ти ролволюцията започна!
42
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
US и UK са чао - когато една велика сила не се фокусира върху образованието на нацията си и остави масите да живеят охолно и презадоволени, на масите в един момент им спира мисловният процес и започва да ги ръчка отвътре да рушат. А някои хора правят луди пари от това.
41
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Украйна вече щяха да са почнали със стрелбите и барикадите. А целият свят щеше да застане на страната на народа и протестите.
40
7
 
17
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Ивънредни новини!!!!!!! Гвардията,полиция и армия масово дезертира при революционерите !Това е новата 1776!Това е хора незнма къде се намирам даже от вълнение има вече първият изстрел във Вашингтон ранена е жена !
39
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Патриотите русофили ще ги понабият тая вечер и цялата гражданска война подпалена от ***.ин още през 2016г с назначението на недоразумението Тръмп ще завърши безславно.
38
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние сме с американския народ в борбата му за демокрация. Ще пратим минерална вода и радиатори.

Спонсорирани публикации