Защо К2 е "див връх, който се опитва да те убие"?

Според писателя Мик Конефри той не е като обикновените върхове
Обновена: 8 фев 2021 13:16 | 8 фев 2021 12:32, Нели Христова
92
Защо К2 е "див връх, който се опитва да те убие"?
Снимка: Flickr

K2 е "див връх, който се опитва да те убие" според американския алпинист Джордж Бел.

Извисявайки се величествено над хребета Каракорам по протежение на границата между Пакистан и Китай и очукана от зверско време, тази планина с форма на пирамида винаги е била най-голямото предизвикателство за най-добрите планинари в света - и гробището на много от техните амбиции. През 2008 г., в най-тежкия инцидент в историята си, 11 алпинисти загиват, опитвайки се да изкачат K2.

Докато прави документален филм за BBC, Мик Конефри има късмета да срещне редица пионери, които са се опитали да завладеят планината, като първи е италианския алпинист Ардито Дезио през 1954 г. Книгата на Конефри "Призраците на K2: Епичната сага за Първото изкачване" се опира на интервюта, както и на новоиздадените дневници и писма, за да ни въведе в маниите, враждата и актовете на героизъм, които K2 вдъхновява в онези, които се осмеляват да го изкачат.

Конефри обяснява пред National Geographic защо K2 разкрива най-доброто и най-лошото в алпинистите, какво има предвид алпинистът Чарлз Хюстън под термина "Братството на въжето" и как първият човек, опитал да изкачи K2, е попаднал на обложката на албума на Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band на Бийтълс.

"К2 е толкова е смъртоносен поради комбинацията от елементи. Той  е около 243 м по-нисък от Еверест, но топографията е много по-строга. Изкачвайки Еверест имате стръмни участъци, които след това се изравняват. Много малко участъци  от K2 са равни. Има само на около 7 300 м, когато пътят се изравнява за кратко, но това е единствената почивка. Също така в зоната на смъртта, определена над 7600 м, е възможно да падат камъни и лавини. А времето е ужасно и непредсказуемо. Преди години имаше дълъг период, в които никой не успя да се изкачи на K2, защото времето беше толкова лошо", разказва Мик Конефри.

По-думите му първият опит за изкачване на К2 е най-странен - по склоновете му тръгва окултистът Алистър Кроули.

"Алистър Кроули е известен с това, че е окултист. Някои хора го наричат ​​сатанист, но това не е съвсем правилно. Няма съмнение, че той е бил очарован от окултната и източната религия. Но въпреки че той е най-известен със секса, наркотиците и поезията - и с това, че е на корицата на Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band - в младостта си той е бил пламенен планинар. Видът алпинизъм, който харесвал, бил опасният. Не е обичал да се катери с водачи. Харесвал е да се катери сам или с партньора си Оскар Екенщайн. Искал е екстремни преживявания до краен предел", разказва Конефри. "Кроули и Екенщайн правят първия опит да изкачат K2 през 1902 г. По онова време никой не е имал представа за това какво ще бъде. Мислели са, че ще отидат до Хималаите и ще покорят K2 след няколко дни. Но експедицията започва да се проваля. Екенщайн, лидерът, имал лоша респираторна инфекция. Кроули имал малария и прекарвал по-голямата част от времето в палатката си с висока температура. В един момент той толкова обезумял, че започнал да размахва револвера си към други членове на екипа."

Най-добре за психологията на онези, които се опитват да изкачат К2, говори историята на Фриц Виснер - германския алпинист, който отива в Америка през 30-те, за да направи революция в американското катерене, въвеждайки европейски техники. Но веднага щом експедицията му потегля към К2 през 1939 г., непосредствено преди избухването на Втората световна война, всичко се обърква.

"Трябвало е да събере бързо екип, защото алпинистите, които е искал да го придружат, не са били на разположение. Още преди да пристигне в базовия лагер, един от водещите му алпинисти се разболява ужасно. Фриц се насилва да изкачи върха, но групата послушници, които бил принуден да вземе със себе си, започнали да отпадат. Накрая Фриц стигнал върха, а останалата част от екипа му била на дъното на планината. Трагедията е била неизбежна", разказва Конефри. "Фриц почти стигнал до върха. Но по пътя си надолу, той установява, че останалата част от екипа му е свалила от планината спалните чували, сгънали палатките и се е отървали от хранителните продукти, на които разчитал. Още по-лошото е, че един от колегите му, Дъдли Улф, останал блокиран високо в планината. Бяха направени три опита да свалят Улф, но той умря на K2. Трима шерпи също загинали."

Фриц все пак оцелява, а когато се връща в Америка, започват разпитите: Защо оставихте Дъдли Улф в планината? Защо шерпите умряха? Това било в контекста на току-що избухналата война. Тогава германската националност на Фриц се превръща в ключов елемент, а противоречията все още продължават.

"Дори успешната италианска експедиция от 1954 г. е подложена на ожесточени борби. Въпреки че стига до върха, членовете на екипа прекарват години в спорове и дори съдебни дела. Това е екстремна планина, която поставя екстремни изисквания към всички алпинисти, които се изпитват да я изкачат. Поради това, когато нещата не вървят по план, получавате тези ужасни, нелепи аргументи", казва Конефри.

В книгата си той пише, че всяка година планината разкрива част от жертвите си. Самият Конефри прави едно ужасяващо откритие - докато прави снимка на върха, той вижда гръден кош. "Правихме снимки на тези поразителни ледени скулптури в ледника между базовия лагер към K2 и лагер едно. Изведнъж един човек от екипа ми каза: "Има гръден кош." Лежеше на десетина метра разстояние. Едва ли можете да го видите, защото костите бяха избелили и бяха частично вградени в снега. Около него нямаше нищо, което да може да идентифицира от кого идва; без дрехи или вещи. Затова сметнахме за най-добре да го оставим там, където беше, вместо да го безпокоим. Това беше смразяващо напомняне за това колко опасна е планината."

Конефри разказва и за "проклятието", което тегне над жените, които се опитват да изкачат К2.

"Дълго време се наблюдаваше този странен факт, че жените, които успяваха да стигнат до върха, или умираха при спускането, или умираха няколко години по-късно. Първа до върха стига Ванда Руткевич. Тя стъпва там точно преди френската алпинистка Лилиан Барард, след което умира на Канченджунга шест години по-късно. През 1986 г. тя се изкачва със съпруга си Морис Барард и умират при спускането. По подобен начин британската алпинистка Джули Тулис стига до върха, след което почива по пътя надолу. Същото е и с Алисън Харгрийвс. Това породи идеята, че на K2 има проклятие за алпинисти - жени. Разбира се, това е опровергано. Има жени, които са изкачили K2, сред тях е легендарната испанска алпинистка Едърн Пасабан, която стана първата жена, изкачила всички Осемхилядници", разказва Конефри.

Това, което най-много впечатлява Конефри е, че част от алпинистите от златната ера или живеят невероятно дълго време, или умират млади докато се катерят. Ардито Десио доживявава до 101 г ., Чарли Хюстън доживява до 90 години, Фриц Виснер доживява до края на 80-те си години.

"Тези момчета са толкова корави, че просто продължават да живеят", казва той.

"Когато разговарях с Чарли Хюстън за експедицията през 1953 г., можех да усетя, че всичко все още е толкова живо в съзнанието му. Когато разговарях с италианците Компаниони и Лацедели относно стигането до върха, в гласовете им все още имаше това невероятно чувство на учудване: "Наистина ли направих това?". Тъй като изкачването на K2 е толкова трудно и има толкова много шансове срещу вас, ако успеете, ще останете с това чувство на учудване. Ако се провалите, оставате с чувство на силно разочарование, защото трябва да сте вложили толкова много в него. Трябва да поставите живота си на опасност, а това те бележи завинаги", казва Конефри.

"Около K2 няма толкова много щастливи истории. Има много нещастни истории, защото е толкова трудно и опасно. В близост до базовия лагер в K2 има паметник на Арт Гилки, който загина по време на експедицията си. Всяка година се поставят все повече малки табели, в които се записват хора, починали на K2. Тези малки табели дрънкат на вятъра, което им придава странно, неземно качество. Напълно нормално е K2 да остане без име. Той не е обикновен връх. Има нещо различно в него, толкова е опасен", завършва Конефри.


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
7
 
! Отговори
ааааа преди 2 месеца
След като човек не е създаден да живее над определена надморска височина, значи не трябва да ходи там.Затова тези планини убиват, защото не са за да ходят хората там.Но донякъде разбирам и тези хора, искат да надскочат възможностите си и да си докажат, че могат много повече от другите хора.Всеки да прави каквото пожелае, но и всеки си плаща цената след това.Не съм запозната, но това катерене изглежда си е като наркотик и някои хора имат потребност да ходят и да изкачват тези планини.
85
7
 
3
 
! Отговори
мишо бирочето преди 2 месеца
айде стига с тея шерпи бе. това са същите хюмнета като банскалийските учители по ски само че родени на 4 хиляди метра надморска. не катерят върховете ежедневно а правят по две три качвания на сезон макс и доста малък процент от тях стигат до горе. повечето носят багаж и опъват стълби и въжета по ледниците, което също е доста опасно но не е руска рулетка. ако не бяха алпинистите повечето от шерпяците щяха да са при мутинка. то не че сега няма доста непалийци. имам един съсед тука, пълен бай М.
84
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо К2 е "див връх, който се опитва да те убие"?
------------

А, "Върхът" знае ли, че е див "сериен" убиец???

И защо досега прокуратурата и лично Гешев не съ му повдигнали обвинение???
83
0
 
15
 
! Отговори
пущиняк преди 2 месеца
Да уточним, върхове не се покоряват, а се изкачват! Алпинизма, принципно не е лош спорт, но всеки трябва да си знае мярката! Адреналина е опияняващ, ама понякога се оказва и смъртоносен! Накрая, за загиналите или добро или нищо!
82
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много зъл, седи си върхът и си мисли как от 8 милярда хомо сапиенс (и не дотам сапиенс) да вземе да подхлъзне точно герой Х....
81
2
 
7
 
! Отговори
Алабализми преди 2 месеца
А аз се чудя и отговор не чакам, защо пишете откровени глупости.
80
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Опитват да го изкачат просто защото е там. И го правят като измислят все по-трудния начин. Например през зимата или "полският маршрут", който никога досега не е повторен. Или пък Андржей Баржиел, който не само го е изкачил, ами после се е спуснал на ски. Луда работа...
79
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Алпинизма трябва да е изцяло частен
не казвам спорт
и моля не ни занимавайте с тия
78
0
 
7
 
! Отговори
глаФчо преди 2 месеца
Като гледам снимката, само синьо небе, камъни и костенурки, пардон, лед. Всеки си избира, как да живее.
Ако ще да се катери до луната.
77
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Върхът не се опитва да те убие, ти сам се опитваш да се самоубиеш отивайки там. Планините трябва да се уважават. Разбирам, че хората искат да се доказват, имат си мечти и т.н. Но да бъдем точни, човекът няма място в планината без кислород, в лошо време и т.н. Алпинистите сами си решават какво и как да направят, ние им желаем доброто, естествено и скърбим за тях ако не успеят. Но не обвинявайте планината, моля. Все едно да обвиняваш космоса, че е вакуум, или океана, че е вода.
76
3
 
18
 
! Отговори
Българин007 преди 2 месеца
Хаха, "опитвал се да те убие".Хора, това са купчина пясък и скали, дето някои будали са сметнали, че трябвало да се качат отгоре им.Нищо повече :)
75
3
 
18
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 2 месеца
Западноевропейците се чувстват много велики да опънат някой връх. Добре, че местните са истински мъже, та им носят багажа, опъват им стълбите и въжетата, забъркват им чай, та нежните европейски мъже да не се гътнат. Не винаги успяват, ама се стараят местните.
74
2
 
5
 
! Отговори
P.S.S.S.S. преди 2 месеца
"Аз съм войник, не чудовище а?" Чудя се уж е мирно време пък все едно война се е водила и то срещу цивилни!
73
2
 
2
 
! Отговори
P.S.S.S. преди 2 месеца
Да спомена защо е важен тоя урок не толкова за нас, колкото за тия дето водят война срещу нас по много подмолни начини със ситен шрифт. Разправията между Адолф Хитлер и един маршал и един генерал е била за това, че единственият начин според Хитлер да се спечелят определени битки бил да се води война срещу цивилно население като по този начин изтощава врага, който трябва да се грижи не само за военните си, а и за цивилните. Един войник винаги ще откаже такава война, защото е срещу моралният закон
72
1
 
14
 
! Отговори
до Гост 2 преди 2 месеца
Направи се медийна истерия от "постиженията" на един човек, защото е симатичен и пасва перфектно на съвременната пропаганда, веган, природозащитник и т.н. и т.н. За наистина изключителното постижение на Проданов винаги се слага сянката , че бил чепат и особняк. Какво значение има какъв си като си най-добрият в това, което правиш. Така и за лекари и за механици и за чистачки. Няма да си пием кафето с тях, за това имаме приятели. Качество се иска. А и трезва самопреценка.
71
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
никой връх не се опитва да те убие , те сами си избират да се убиват .
70
1
 
19
 
! Отговори
до Гост 1 преди 2 месеца
Първо аз не плюя, а си изказах мнението по въпроса за комерсиализирането на един спорт , които беше за елит и за много смел елит. Разни псведо природозашитници тръгнали масовки да правят за да си задоволят егоизма, че са големи катерачи, а всъщност сами срещу планината и палатката си не могат да опънат над 7000 метра. В момента базовият лагер под Евеерст е над 1км и е толкова замърсено точно от такива пишмян алпинисти - туристи. На запад ги наричат хималайски куфари...
69
4
 
2
 
! Отговори
P.S.S. преди 2 месеца
Споменах ли, че бившият командващ на Витман за малко да удари шамар на Адолф Хитлер и е отказал определени заповеди. Ама откъде за знаеш може и да му е ударил шамара и Гестапо да са го застреляли после...
68
1
 
1
 
! Отговори
P.S.Днешната история преди 2 месеца
Това което искам да кажа е, че щетите върху цивилното население от преврата започнал през 1981 година са колосални, неописуеми с думи и хората отговорни за сегашната ситуация са по-лоши от елитен войник, който по ирония на съдбата се е бил за Третия райх. И вместо да се чудите как да бягате от отговорност почвайте да оправяте, защото и в менталното развитие и във възрастовата акселерация и в сега съществуващата социална структура се наблюдават аномалии нехарактерни за държава в ЕС!
67
0
 
6
 
! Отговори
1914 преди 2 месеца
мани го тоа, скоро нищо не е писано за Ким Кардашиан, моля за новини, да оплакнем малко!!!! ако не за нея, поне за Мегз, моля!