Протасевич "откачил", когато разбрал, че самолетът му каца в Беларус

Той заявил, че там го очаква смъртно наказание
24 май 2021 10:12, Нели Христова
305
Протасевич "откачил", когато разбрал, че самолетът му каца в Беларус
Снимка: БГНЕС

Виден опонент на беларуския президент беше арестуван вчера, след като пътническият самолет, с който пътувал от Атина за Вилнюс, бе отклонен към Минск след съобщение за бомбена заплаха - инцидент, окачествен от опозицията и западни представители като операция за отвличане, организирана от беларуското правителство, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата

Роман Протасевич, с повдигнати обвинения от властта в Беларус, които могат да му донесат 15 години затвор, е бил на борда на самолета на Ryanair от Атина за литовската столица, когато бил сменен курсът към Минск, предава БТА.

"Видях този беларуски младеж и приятелката му, които седаха зад нас. Той направо откачи, когато пилотът съобщи, че самолетът се отклонява към Минск. Каза, че там го очаква смъртно наказание", разказва пасажерът Мариус Руткаускас, след като самолетът пристига във Вилнюс след няколко часа престой на международното летище в беларуската столица.

"Седяхме един час след кацането. После започнаха да пускат пътниците и отведоха тези двамата. Повече не ги видяхме", продължава Руткаускас.

Сайтове за проследяване на полети показаха, че самолетът е бил на около 10 км от литовската граница, когато е бил отклонен. Информацията за случилото се е противоречива, отбелязва АП. Присслужбата на президента Лукашенко съобщи, че самият той е наредил изтребител МиГ-29 да ескортира авиолайнера, след като бил информиран за бомбената заплаха. Заместник-командващият ВВС ген.-майор Андрей Гурцевич твърди, че екипажът на самолета взел решението да кацне в Минск. Но авиокомпанията заяви в официална декларация, че беларуският въздушен контрол дал инструкцията да се отклони към Минск.

Протасевич е съосновател на канала "Нехта" (Nexta) в Telegram, обявен миналата година от властите в Беларус за екстремистки, след бе използван за организирането на масовите протести срещу Лукашенко. Те затихнаха през зимните месеци, но властите продължават да преследват и арестуват опозиционни активисти и представители на независимите медии. Миналата седмица 11 служители от новинарския сайт TUT.by бяха задържани от полицията, отбелязва АП.

Според беларуската президентска канцелария бомбената заплаха е получена, когато самолетът бил над територията на Беларус. По-късно авиационни служители заявиха, че на борда не са намерени взривни вещества.

Пътниците бяха свалени от самолета в Минск. След пристигането във Вилнюс министърът на отбраната Арвидас Анусаускас съобщи, че приятелката на Протасевич и още четири човека не са се качили обратно.

"Ние ще открием кои са другите четирима, които не са пристигнали с останалите. Литва започна разследване, за да установи какво точно се е случило на този самолет", написа той във Facebook.

Опозиционният лидер в изгнание Светлана Тихановска призова Международната организация за гражданска авиация да започне разследване. "Категорично очевидно е, че това е операция на специалните служби за отвличане на самолет с цел да бъде задържан активистът и блогър Роман Протасевич. Нито един човек, който лети над Беларус, не може да бъде сигурен в своята безопасност", заяви тя.

ИКАО заяви по-късно, че е "силно разтревожена от явно принудителното кацане".

Според беларуските власти на борда имало 123-ма пасажери. Но снпоред литовския външен министър Ландсбергис са били 171.

"Независимите медии са важна опора на върховенството на закона и жизненоважен компонент на демократичното общество. САЩ отново осъждат продължаващия тормоз от страна на режима на Лукашенко и призволното задържане на журналисти", напомни в изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата прокремълска пропаганда е впрегната да обяснява, как това е нормално, защото се е случвало и с други авиокомпании и има двойни стандарти на Запада... Този комунистически режим обаче доказва, че вълкът козина мени, но нрава не. Дано завинаги сме се откъснали от *** и никога да не попадаме отново в тяхната сфера на влияние. Не им щем ни меда, ни жилото ...
203
12
 
18
 
! Отговори
Виенска конвенция преди 2 години
Нека Германия да изгони посланика на Беларус и когато самолета с посланика преминава над Полша да приземят самолета и да го арестуват! Реално Германия не може да арестува посланик, тъй като е защитен от Виенската конвенция, но той не е защитен от Виенската конвенция в Полша и да го разменят за отвлечения журналист и неговата приятелка!
202
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Беларус ще "откачат" като разберат какъв глад ги чака сега.
201
2
 
1
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
До Чудно ми еЗащото пилотът се е уплашил или е в схемата. Какво му пука за черна кутия като е труп.
200
14
 
4
 
! Отговори
Лукашенко преди 2 години
Лукашенко да внимава, да не му организират нещо подобно! Аз бих се замислил преди да се кача на самолет ако съм на негово място, при положение че ЕС не го признава за законен президент на Беларус и спокойно може да го арестува ако се появи над тяхна територия, но ще внимават да е някоя страна която е далеч от границите на Беларус, я Германия, я Франция, а може и да е на някоя среща на ООН в САЩ!
199
5
 
4
 
! Отговори
Чудно ми е преди 2 години
Защо пилота на самолета при положение че е имало 10 км до границата се е съобразил с исканията на Минск, само няколко секунди и щеше да напусне въздушното пространство, а Лукашенко никога нямаше да заповяда да се стреля по самолет, защото при положение че остават 10 км до границата самолета щеше да падне в друга държава и нямаше той да извършва разследването на катастрофата и да се добере до черните кутии, за да подмени записите!!!
198
12
 
14
 
! Отговори
Мислете преди 2 години
Видиш ли , че комунист да размахва юмрук ..., бягай на далеч от него и не гласувай за такъв. Радев е от същото котило.Избирайте. Или ЕС , и НАТО плюс свобода или ,като Беларус, Русия, Таджикистан, Азербайджан, Грузия, Молдова, Армения, Куба с цялата латинска Америка, Сев. Корея и Китай.
197
18
 
15
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
Няма държава в света, която да може да изхрани комунистите си.
196
16
 
19
 
! Отговори
Белоруссия преди 2 години
Мачкай фашистите , Саша !!!
195
6
 
19
 
! Отговори
АfD Германия преди 2 години
ЕС поддържа опозиционери от Беларус, понеже са се борили за демокрация. В същото време в Германия се претърсват къщите на лидери на най-голямата опозиционна партия в Бундестага - АЛТЕРНАТИВА ЗА ГЕРМАНИЯ и Службата за Защита на Конституцията следи членовете на тази единствена истинска опозиционна партия, лагално избрана от над 6 милиона избиратели. Това е лицето на новата "тоталитарна демокрация" на режима на Меркел. Парадокса е, че единствено АзГ се придържа и спазва Конституцията.
194
12
 
6
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
На мястото на Лукашенко не бих се изложил пред цял свят, колко ме е страх от едно хлапе.
193
13
 
9
 
! Отговори
Кочо преди 2 години
Тези дето пишат за западните страни и тези дето им слагат плюсчета, да дадът конкретен пример, защото аз се сещам в последно време, как нито при Сноудън, нито Асанж имаше някакви ексцесии. А не може да сравним един блогър/журналист със Сноудън. Обаче простите си въздишат по тоталитарните режими. Това на практика е отвличане на самолет, осъзнавате ли колко тежко престъпление е.
192
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защитниците на този опозиционер пишат за моралната страна на въпроса! Ама как така!? Ако имахме тази смелост и ние,сега нямаше да ни се подиграват Галевци и Божковци от чужбина,да не говорим за едрите червени риби с куфарчетата едно време!
191
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От сега нататък съм сигурен, че смелата опозиция по света ще има едно наум като тръгне да се качва на самолет! Няма безнаказаност и във въздуха....вече!
190
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В края на краищата,въздушното пространство над Беларус е собственост на държавата и всичко което лети трябва да се съобразява със законите и! Така че останалото е четене на конско от хейтърите!
189
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако го нямаше този враг на Лукашенко в самолета,щеше ли да се вдигне този шум заради останалите 127 пасажери?
188
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във всяка държава такива са в затворите
187
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що, бе???? Ако го бяха арестували американците всички щяха да мълчат като "паднал бушон"! Сега момчето ще разкаже толкова много неприятни неща за кураторите си от западните спец служби!
186
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в САЩ таки ги съдят на по 60 години затвор за държавна измяна поне 40 му дайте
185
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Do полковник Колев - - - късай пагоните, нищо не става от тебе! Кого е предал, какво е направил?Човека си иска свободата!

Спонсорирани публикации