Василев: Пенсиите могат да бъдат увеличени, ако се спрат кражбите

Очакваме преизпълнение на приходите в бюджета с 1,5 млрд. лева, заяви той
Обновена: 9 юли 2021 21:14 | 9 юли 2021 20:48,
241
Василев: Пенсиите могат да бъдат увеличени, ако се спрат кражбите
Снимка: БГНЕС

„Очакваме преизпълнение на приходите в бюджета с около 1,5 милиарда лева“, заяви слубебният министър на финансите Асен Василев по БНТ.

По думите му това се дължи на действията на НАП и Агенция „Митници“.

"Преизпълнението е основното нещо, което залагаме в една актуализация на бюджета, която да бъде внесена в новия парламент. Този милиард и половина да бъде заложен за евентуално посрещане на тежка COVID криза през есента и зимата, и държавата да има осигурен ресурс", поясни финансовият министър.

В министерството са открити случаи на неточни  методически указания и директно пренебрегване на закона, където определени хора са си превишавали правата и са възлагали дейности без да има осигурено финансиране, поясни Василев.

"Открихме скандални неща. Договор, който е за 20 милиона, се възлагат по него дейности за 180 милиона. Не само това, но в доклада пише, че няма осигурено финансиране на тези дейности, те са много спешни, молим, когато се осигури финансиране, те да бъдат възложени. Това се случва на 7 април тази година. На 8 април УС на Пътна инфраструктура казва "възлагайте дейността", Министерският съвет да приеме постановление и да осигури финансиране. УС на Агенцията задължава Министерски съвет какво да направи, без да има абсолютно никакво право за това. Става въпрос за инфраструктурна отсечка за 91 милиона. По този начин имаме над 2 милиарда и половина възложени дейности от Агенция "Пътна инфраструктура" извън техния бюджет. Вчера направихме прегледа на обществени поръчки, язовири, инхаус процедури, автомагистрали, на мен ми трябваше около час да се съвзема, защото количеството течове, които са се случвали е огромно. Но това, което ме натъжи е, че ние сме казвали, че нямаме 10 милиона да си лекуваме децата, но имаме 12 милиарда, които да раздадем без конкурс, от които 980 милиона сме ги дали на една строителна фирма", коментира служебният финансов министър.

Василев допълни, че се работи в посока да се забранят такива процедури без конкурс.

Още по темата

"Работим по процес тези проекти да не стават на тъмно, а да е ясно и да се организират честни прозрачни конкурси за тези проекти, да има обществен дебат за какво си харчим парите", каза финансовият министър.

Той поясни, че проблемът с инхаус процедурите е, че се превъзлагат поръчки на частни фирми без конкурс.

По думите му пенсиите могат да бъдат увеличени, ако се спрат кражбите.

"Това, което ние сме заложили като разчети е между 100 и 150 милиона на месец. Общият разход на година за пенсии е 12 милиарда. Това означава, че пенсиите могат да бъдат увеличени с около 15-16 процента", коментира Асен Василев.

Финансист номер 1 беше категоричен, че парите за увеличението на пенсиите ги има в бюджета. Според него няма нужда от увеличение на данъците и на здравните осигуровки. По думите му това, което трябва да се направи, е да се огледат разходите.„Аз винаги съм бил в експертна роля, ако се сглоби експертен кабинет с чисти лица, с които може да се работи и, ако имам свобода на действие, както и възможност да продължим това, което правим, да повишаваме събираемостта, да намаляваме течовете, бих се замислил за една такава роля. Ако кабинетът е политически, не ме търсете", категоричен бе министър Василев.

Той уточни, че няма предложения и, че докато не е ясно какъв ще бъде кабинетът, не би участвал в такъв.

"Аз бих бил доволен да работя с експертен екип за бъдещето на България, ако стане въпрос да си наредим наши хора, да се правят политически договорки, не се занимавам с тези неща. Това не е свързано с пост, това е свързано с морала на хората", подчерта Асен Василев.

Той каза още, че не следи от близо какво се случва с изборите, защото е прекалено зает с бюджета, но се надява вотът в неделя да бъде честен, успешен и безпроблемен. Според финансовия министър Асен Василев служебният кабинет е осигурил машини и спокойствие и по тази причина се надява да има по-честен и по-спокоен вот на 11 юли.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако се вземат имотите на Рашков ще могат да се вдигнат пенсиите.
146
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако се вземат имотите на Рашков може да вдигнат пенсиите!
145
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дават минуси през Tor Browser ... Oбаче не казват къде са имигранти ... Видях цяла Европа .. И не ми хареса ..
144
9
 
2
 
! Отговори
Палаткаджия преди 2 години
Досега когато излизах на риболов или сред природата гледах сутринта да се изходя в къщи -- сега напук на всички ще се изхождам там където ме застигне нуждата . Ще ми направите един обор с една *** тоалетна и ще ми кажете там да ходя и да плащам по 10 лв на човек ,така ли -- ще стане ще стане . Вече сме били европейци ,да ви закарам във синигерската маала в Пловдив да видите европейци ли сте или анадолци ....
143
3
 
14
 
! Отговори
= преди 2 години
Смехурко
142
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може, ама когато Черепа, Оги, Нищова, Гея, Бея, юпитата, масларката, Онаниева, Премянката, Баневи, Прокопчо, Миню, Мариета, Ковача, Рашкото и всички останали партийни, комсомолски и ДС агенти върнат откраднатото и платят данъци и глоби за данъчни, имотни и други измами....като Спецовия, Никитуу, Милиончева, Ментата, Доаня... Тогава пенсиите може да станат над 3000 евро. Но, това са мечти, които Бойкикев, Галева, Шута, Фигурантов, Майстора и & няма да сбъднат, напротив искат да крадат
141
7
 
17
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
г-н Василев, какво стана с празния язовир? Да ти подскажа за тревата - създали са толстолоб да почиства дъното на язовирите. Какво стана с ония пари дето ги нямаше ама се намериха в целева сметка. Как така се случва ,че всичко е откраднато но строежите продължават, само Бабет е на особено мнение. Какво се свърши след първи юли за да се отпуши пътя към Бургас. Колкото въпроси толкова празни приказки отсреща!
140
4
 
15
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 години
Как ше ви вдигат пенсиите , БЕ...ХАХАХАХААА....ТОГАВА КВО ШЕ ОСТАНЕ ЗА ЧАЛГАРИТЕ И ГРИПЕНА ОТ ПАРЕТАТА НА ДЪРЖАВАТА???!!!!
139
6
 
1
 
! Отговори
до 164 доказателства преди 2 години
ИМа колкото си искаш .... даже и диагнози има .
138
4
 
16
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 години
Айде, пак пийте по една студена вода, ПЕНСИОНЕРИТЕ, след тока и парното....ЩОТО ТОВА Е "ПРОМЯНАТА"...ХАХАХААА..и пак ГЛАСУВАЙТЕ за нея.
137
4
 
7
 
! Отговори
ДАВАМ ТИ СЪВЕТ ! преди 2 години
Колко трябва да ви е акъла да забраните свободното опъване на палатка защото ходели по голяма нужда , ами глобявайте и овчарите и разни работници по кърищата и какви ли не др -- те да не се връщат от работа във вкъщи за да ходят във тоалетна . Махането на палатка хотел няма да напълни --а мръсотията ни е ориенталска ! Дори да има тоалетна в къмпинга тя не е германска ,а е ориенталска. И където има тоалетни винаги се ходи по малка нужда около тях и всичко мирише ,ами вечер когато не работят ?
136
2
 
18
 
! Отговори
протестъри преди 2 години
крадеца вика дръжте крадеца
135
4
 
22
 
! Отговори
Joko преди 2 години
Ами спрете ги тези кражби бе Василев, спрете ги ! Нали се биеш в гърдите, че си завършил хАрвард !
134
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дайте доказателства за кражбите Василев! Имена и доказателства... Защото вие също вероятно крадете яко в момента, а това което говориш е само прах в очите на хората...
133
17
 
2
 
! Отговори
до емигранта преди 2 години
Барбата няма нито една своя мисъл от главата му предава Севда.Виж ,че като я няма говори по тошовски --па и несвързано .
132
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 159... :)
131
6
 
6
 
! Отговори
до 159 преди 2 години
Какво го чакаш той отиде да почиства WC-то
130
4
 
11
 
! Отговори
ДАВАМ ТИ СЪВЕТ ! преди 2 години
Намери свестни инвеститори готови да произвеждат ТУК стока със виска добавен стойност - тогава и цената на труда е друга . Тогава може да се говори за заплата на работник 2--2500 лв не ЕВРО ! Казвам на работник НЕ средна НЕ на главен МЕРИНДЖЕЙ.Сега с това амбулантно производство ще накарате всеки завършил да се ЧУПИ от тук. И спри болниците да са търговски дружества . Намали администрацията със една трета --въведи електроника и всичко на ЕДНО гише .
129
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Частния сектор единствено краде от държавата, като крие оборот и печалба или източва ДДС. Европа е главния спонсор на България.
128
16
 
3
 
! Отговори
Бачо преди 2 години
С този PR ход, Василев по-скоро цели да отклони, ако има объркали се пенсионери, които смятат да гласуват за ГЕРБ. Не за друго. Там Баце може да им обещае от откраднатия асфалт единствено.

Спонсорирани публикации