Две кучета ще участват на изборите в Унгария в опит да свалят Виктор Орбан

MKKP има разумен шанс да постигне 5 процента от националните гласове
15 фев 2022 22:10, Нели Христова
32
Две кучета ще участват на изборите в Унгария в опит да свалят Виктор Орбан

Подобно на толкова много политици, които се стремят към национален пост, Хуба вярва в един по-добър и по-справедлив свят. В случая на Хуба обаче този по-добър свят включва достатъчно галения по корема и по-справедливо разпределение на месните лакомства.

Хуба е едно от двете кучета, които са били избрани за места в унгарския парламент от сатирична партия, която може да играе решаваща роля на общите избори след седем седмици.

Партията на унгарското куче с две опашки (MKKP) е основана на шега през 2006 г. с политики като безплатна бира, вечен живот и унгарски ресторант на Марс. На първия си изборен излет тя излъчи само кандидати, наречени Наги Ищван - унгарският еквивалент на Джон Смит.

Обещавайки да "направи Унгария отново по-малка" - намек за Трианонския договор от 1920 г., който лиши Унгария от почти три четвърти от територията, която е имала преди Първата световна война, партията предложи да отстъпи "ненужните региони" на страната на нейната съседи.

Този път обаче може да се окаже сериозен играч
. 58-годишният Виктор Орбан, министър-председателят, който държи на пръв поглед непобедима власт след завръщането си през 2010 г., се бори за политическия си живот.

Осем значителни опозиционни партии, вариращи от либерални природозащитници и социалдемократи до твърди консерватори, сформираха избирателен съюз, известен като Обединени за Унгария, за да се изправят срещу Орбан.

Проучванията показват, че надпреварата ще бъде сериозна. Повечето са поставили партията на Орбан, Фидес, начело с между 4 и 13 процентни пункта, но едно проучване от миналия месец показа, че съперниците са на ниво. 49-годишният Питър Марки-Зай, лидер на опозиционния алианс, е поставил шансовете си да свали Орбан на около 40 процента.

На този фон мащабът на подкрепа за MKKP може да бъде разликата между победа и поражение.

Партията се насочва към най-добрия си резултат досега, с 3-4 процента от гласовете, благодарение на хлъзгава кампания в социалните мрежи и каскади като контрабанда на сапун в болници в опит да разкрият предполагаемите им антихигиенични условия. Тя посочи, че има вероятност да се състезава срещу кандидати от опозиционния алианс, което потенциално ще изяде тяхната подкрепа.

Сред 87-те кандидати на MKKP за парламента са Хуба, булдог, който тича в квартал близо до границата със Словакия, и Радо - черен лабрадор от Вечеш в покрайнините на Будапеща, чийто лозунг е: "Нагоре! Гласувай за мен! Умно куче!"

Вчера Радо беше част предизборната кампания до щанд с партийни листовки. Не е ясно обаче дали Радо и Хуба отговарят на всички необходими критерии, за да станат унгарски депутати. Въпреки че са жители на Унгария и имат чисто криминално досие, нито един от тях не е на възраст над 18 години, освен ако кучешките години не се броят по различен начин за изборни цели. Кучетата също трябва да съберат 500 подписа от избиратели в своите избирателни райони, за да се кандидатират.

Въпреки това, MKKP има разумен шанс да постигне 5 процента от националните гласове, които са й необходими, за да получи места в парламента.

Това е най-популярната унгарска партия във Facebook, която е събрала 318 000 последователи с публикации, пародиращи Фидес и неговите съперници, рекламиращи комично популистки политики като отслабване на гравитационното поле на Земята и показване на куче, обещаващо подкрепата си на местен кандидат.

Партията издаде смесени съобщения за това дали ще се състезава срещу опозиционния алианс в различни места, където резултатът може да бъде решен от няколкостотин избиратели.

42-годишният Гергели Ковач, неин лидер, обеща да не пуска кандидати в тесни състезания, но беше отхвърлен от партийното членство, според Telex, унгарски новинарски уебсайт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
6
 
! Отговори
Shark преди 2 години
До 23. Орбан е човек на Унгария, който мисли за страната и за народа си, а не как да козирува на САЩ, на Москва, на Брюксел и на марсианците. Ако Европа имаше повече такива лидери някои неща щяха да са много по-различни в положителна насока!
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам що за слабоумник би гласувал за партия издигнала кучета за депутати. Не е истина до каква степен деградира човечеството - да се издигат в култ психично болни, да ни ги дават за пример, гнус!
23
2
 
15
 
! Отговори
Делата преди 2 години
Вече повече от 30 години западния либерализъм използва осмиването и изопачаването и оскверняването на традиционни човешки ценности за да постигне свои цели . Принизяването на нуждата от ценности и правила ще доведе хората до ситуация в която няма да има инструменти с които да се подържа обществен ред и живот
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до там е докара западната свободия, стават за смях не само е Европа а и света
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мечтите на дойче зеле.
20
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Орбан е човек на Москва.
19
3
 
9
 
! Отговори
овчар преди 2 години
А в България гласуват само овце!
18
1
 
26
 
! Отговори
4 лапи и 42 зъба преди 2 години
Мечтата на всеки гласувал за тях - сигурна купичка кучешка храна, редовно галене по корема години наред, кучешки новини по кучешките медии, и в крайна сметка - КУЧЕШКИ ЖИВОТ!
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия са като СДС център и СДС либерали...Помним всичко!
16
2
 
8
 
! Отговори
гАз преди 2 години
Евреи срещу Унгарци - кой ли ще победи????
15
1
 
13
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 2 години
Да пробват с магаре ако искат да спечелят.
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако някога спечелят изборите ме уведомете. Дотогава не ме занимавайте с глупости.
13
3
 
5
 
! Отговори
До Анализатор преди 2 години
"един държавник като Борисов" ?????? Задавих се! Имай малко жал бе Аналний! Иначе за Зеления Чорап си прав обаче
12
0
 
10
 
! Отговори
Ха!!!!! преди 2 години
Tия изгъ.зи,ци с разни хумористи и шоумени, комунистите ги пробваха навсякъде в бившия соц-лагер. Дори и у нас и то няколко пъти. Важното е да отбият гласове от точното място! А Сорос и приятели плащат разноските и рекламата по медиите.
11
18
 
9
 
! Отговори
Анализатор преди 2 години
Е, все пак две кучета искат да свалят Виктор Орбан в Унгария , а у нас един презрян миризлив Зелен чорап свали от власт един държавник като Борисов ! Унгарците имат късмет - две кучета имат повече шанс от един Зелен чорап !
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За Унгария не знам, ама тук в България нещо ме кара да съм убеден, че ще имаме полза, ако си заменим политиците си с унгарски кучета ...
9
0
 
18
 
! Отговори
и кучешки живот преди 2 години
ако спечелят кученцата
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Унгария строи нова АЕЦ с Русия.
7
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Унгария купува газ от Русия за 200 долара. България за 800$ на спотови цени и цената само ще расте.
6
6
 
26
 
! Отговори
Русия е велика преди 2 години
Време е америка да потъне в бунището и света да се развива нормално !

Спонсорирани публикации