Джонсън: Разполагането на британски войска в България е само началото

150 британски военнослужещи ще пристигнат у нас
25 мар 2022 13:30, Нели Христова
713
Джонсън: Разполагането на британски войска в България е само началото
Снимка: БГНЕС

Великобритания ще удвои военните си сили в Източна Европа и ще изпрати нов контингент в България, след като в четвъртък лидерите на НАТО се договориха да укрепят източния фланг на Алианса срещу руската агресия.

На извънредна среща на високо равнище в Брюксел, посветена на войната в Украйна, Алиансът подписа споразумение за сформиране на четири нови бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия, като в България пристигат 150 британски военнослужещи. Общата численост на четирите групи ще бъде между 1000 и 1500 военнослужещи, които да достигнат до 6000 души.

Още по темата
Те ще се присъединят към 40 000 военнослужещи под прякото командване на НАТО в Европа, които вече са близо 10 пъти повече от броя, с който Алиансът разполагаше преди няколко месеца преди нахлуването на Владимир Путин в Украйна.

"Засилваме подкрепата си за страните от НАТО на предна линия, като изпращаме ново разполагане на британски войска в България в допълнение към удвояването на нашите войски както в Полша, така и в Естония", заяви Борис Джонсън. "Това е само началото. Трябва да подкрепим една свободна и демократична Украйна в дългосрочен план", добави министър-председателят.

"Повече от 150 британски военнослужещи ще се присъединят в ново бойно подразделение на НАТО в България и се водят разговори с Италия", каза Кирил Петков, българският министър-председател, като приветства демонстрацията на сила.

Съединените щати вече се съгласиха да предоставят механизирана пехотна рота "Страйкър" за българското подразделение, което ще има до 1000 военнослужещи.

Британската армия разполага с около 850 военнослужещи, базирани в Естония под знамето на операция "Кабрит". Обединеното кралство ръководи многонационална бойна група там като част от засиленото предно присъствие на НАТО.

Други 150 британски военнослужещи са базирани в Полша в рамките на ръководеното от САЩ разполагане на НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


713
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
547
5
 
3
 
! Отговори
ГОЧО ДО № 606 преди 2 години
ТЕ И РУСНАЦИТЕ СТРЕЛЯХА С ОРЪДИЯ ОТ ТЕХНИ КОРАБИ ПО ВАРНА ПРЕЗ 1915 Г.ТОГАВА СМЕНИХМЕ ИМЕТО НА ХРАМА"АЛ.НЕВСКИ" В СОФИЯ СЪС "СВ.СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЙ",ПОСЛЕ ОТНОВО ВЪРНАХМЕ "АЛ.НЕВСКИ",ТА ДО ДНЕС.НЯМА ПРЕЧКА ОТНОВО ДА СИ ГО КРЪСТИМ НА ДВАМАТА БРАТЯ,ЗЕР НЕВСКИ НЯМА НИЩО ОБЩО С НАШАТА ИСТОРИЯ/ПОДРОБНОСТИ В ГУГЪЛ/.
546
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само началото на лекарството ли? Вън!!!
545
15
 
5
 
! Отговори
Zaz преди 2 години
Виждам че много хора са против НАТО и ЕС а те не си дават сметка че без свободна търговия с ЕС достъп до икономически пазари и свободно придвижване без визи и граници България ще отиде в 18 век във всяка къща кокошки и овце за да се изхранват. Затворим ли си границите с ЕС ще стане гражданска война
544
3
 
20
 
! Отговори
Мечо пуххх преди 2 години
Чужите войски у нас ще за бъркат беля..... 100%После, глупавия Български народ ще платят тази беля на 200%P. S. През номенклатурно време, не е имало чак такова предателство.
543
3
 
4
 
! Отговори
Кой си ти да говориш преди 2 години
До КОНСТАНТИНОВот името на българския народ? Да, народът ни обича Русия, възпята от Вазов! Дали обича Ленинова, Сталинова, ... , Путинова Русия?
542
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато хората от източна Европа си възстановяваха страните от руините на нацистката война на запада, на запад си трупаха богатствата,ограбени от източна Еропа и развиваха нациските фирми,докато ние се отдавахме на възпитание и наука,от запада са се чудили как да ни унищожат,убиват и създават НАТО с нацистки кадри и от нацистка мрежа, СССР обедини Европа,като се разпадна и стана още по-лошо, ограбиха ни, разрушиха ни икономиката ни,оставиха маса безработица и бедни хора и обезлюдиха държавите ни
541
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Същите бомбандираха и Япония ама японците са най добрите приятели с тях и супер икономика
540
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приемаме войските на тези които бомбардираха София и които иската върху руините на София да сеят картофи.Това правителство е предателско.
539
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който не му харесва НАТО да ходи където няма НАТО
538
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ало правителството , какво направихте, защо криете от народа, че ни продавате Родината.Това никога не е било в историята на България тук на тази зема да има чужди войски и бази. Отивайте си всичките от където сте дошли. Продадохте и Родина и народ.
537
5
 
9
 
! Отговори
Заз преди 2 години
До 599Най слабата икономика в ЕС сме заради корупцият и бай гaньо! ЕС даде милиарди в фондове за икономически растеж и всичко бай гaньо открадна защото бил голем дявол :) а бай гaньо от наука не се интересува и не иска да се промени само от руска тояга му е добре
536
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ви искаме, защото носите само нацизъм, смърт, трагедии, грабежи и се страхуваме от вас, не ви искаме, вървете си!
535
0
 
10
 
! Отговори
предложение преди 2 години
Справедливо е да се помогне на бежанци-жени и деца до 18 год. Мъжете между 18 и 60 год. да отиват и да си защитават земята.
534
22
 
9
 
! Отговори
Колев преди 2 години
Чета коментари и изпадам в ужас. Половината Българи искат да са под Руско робство. Били сме колония на НАТО, а на кого да бъдем. Кои щял да ни освободи от НАТО, то добре че е НАТО. Иначе Путин да се беше обърнал насам.
533
11
 
6
 
! Отговори
Zaz преди 2 години
Тука гледам един коментар че украинците купуват скъпи телевизори. Да купуват и плащат ДДС което отива за пенсии на български граждани. Купуват украинците и апартаменти и коли и какво ли не и за всичко плащат ДДС! Украинците започват веднага работа без да гледат условия на труд и заплащане докато има българи на по 50г без трудов стаж и един ден! Никой не им дава пари на тях а на хотелите които ги приемат така тези 40лв на ден се вливат директно в българската икономика като се плащат заплати.
532
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние отдавна сме колония на САЩ и НАТО и само техни войски нямаше у нас. Сега и такива има, за да е колониалния ни статут пълен.
531
1
 
2
 
! Отговори
Д-р. Гигълс преди 2 години
Точно така
530
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички са добре дошли щом ще защитават България,защото скоро очаквам Азов да почне да се вихри по нашите земи.Ще бъде страшно.Ще се опитат да разделят българите,за да може по-лесно да й вземат земи.Някои са доста добре финансово и ще подкупят наши.Внимавайте и не се поддавайте на провокации!
529
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мужиците - вън от България. И тука ще ви посрещнем с калашници, като в Украйна
528
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите съюзници - британците, са добре дошли. Заедно можем повече срещу агресороте!