Джонсън: Разполагането на британски войска в България е само началото

150 британски военнослужещи ще пристигнат у нас
25 мар 2022 13:30, Нели Христова
713
Джонсън: Разполагането на британски войска в България е само началото
Снимка: БГНЕС

Великобритания ще удвои военните си сили в Източна Европа и ще изпрати нов контингент в България, след като в четвъртък лидерите на НАТО се договориха да укрепят източния фланг на Алианса срещу руската агресия.

На извънредна среща на високо равнище в Брюксел, посветена на войната в Украйна, Алиансът подписа споразумение за сформиране на четири нови бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия, като в България пристигат 150 британски военнослужещи. Общата численост на четирите групи ще бъде между 1000 и 1500 военнослужещи, които да достигнат до 6000 души.

Още по темата
Те ще се присъединят към 40 000 военнослужещи под прякото командване на НАТО в Европа, които вече са близо 10 пъти повече от броя, с който Алиансът разполагаше преди няколко месеца преди нахлуването на Владимир Путин в Украйна.

"Засилваме подкрепата си за страните от НАТО на предна линия, като изпращаме ново разполагане на британски войска в България в допълнение към удвояването на нашите войски както в Полша, така и в Естония", заяви Борис Джонсън. "Това е само началото. Трябва да подкрепим една свободна и демократична Украйна в дългосрочен план", добави министър-председателят.

"Повече от 150 британски военнослужещи ще се присъединят в ново бойно подразделение на НАТО в България и се водят разговори с Италия", каза Кирил Петков, българският министър-председател, като приветства демонстрацията на сила.

Съединените щати вече се съгласиха да предоставят механизирана пехотна рота "Страйкър" за българското подразделение, което ще има до 1000 военнослужещи.

Британската армия разполага с около 850 военнослужещи, базирани в Естония под знамето на операция "Кабрит". Обединеното кралство ръководи многонационална бойна група там като част от засиленото предно присъствие на НАТО.

Други 150 британски военнослужещи са базирани в Полша в рамките на ръководеното от САЩ разполагане на НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


713
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
487
5
 
4
 
! Отговори
Хъл. Гъзник преди 2 години
Чемадан . Трен . Темза
486
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Готвим се да празнуваме с шампанско превземането на киев.
485
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не можеш да изпращаш британски войски в България, никой не ти е разрешил.
484
27
 
9
 
! Отговори
Русия е изостанала преди 2 години
Русия е много изостанала, икономически е като Нигерия, само че със сняг!
483
24
 
12
 
! Отговори
ЕС не вярва на Русия преди 2 години
Никой не вярва на Русия, даже и тя самата не си вярва...
482
10
 
35
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
НАТО е решило да оцелее, като пожертва бившите соц. страни от Източна Европа - те да станат пустиня след ударите на руските ракети...
481
26
 
10
 
! Отговори
Русия в изолация преди 2 години
Никой не се съобразява с Русия, защото тя е военен колос на глинени крака, тъй като е икономическо джудже, а и джудже и е президент...
480
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
auuu кремълските *** сън не спят да копаят копейки бе :))))) спокойно, специалната операция върви по план и дядя вова скоро пътува за хага
479
8
 
16
 
! Отговори
10987 преди 2 години
В дън Земя да пропаднеш, Джонсън :) Тирантите ти да паднат, докато минаваш мост на Темза, кайсиите ти да се видят, папарак да те снима за Телеграм, ФБ да плагиатства, Кралицата да погледне телефона сио и да се усмихне :)
478
11
 
28
 
! Отговори
Мир преди 2 години
Протести! Всички по улиците! Никакви войски в България!
477
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не размахвай пръст, бе, клоун, никога няма да забравим английските и американски бомби над България
476
9
 
20
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Не,това е краят ви,но още не сте го проумели.
475
20
 
36
 
! Отговори
Хайдутин преди 2 години
И кой ще ги хрантути тез левенти. Пак българския данъкоплатец. Същия, дето хрантути и бедните украинки и чаветата им. С лексусите и инфинитата. И същия тоя данъкоплатец се чуди всеки ден, утре ще има ли работа, фирмата ще фалира ли. Ще има ли хляб, ще се бие ли за олио, колко ще му струва билета или бензина да отиде на работа? Обаче наш Кирчо вече толкова дълбоко затъна в лай.ната, че каквото и да му наредят памперса и бобитурбото коленичи и дава халката. Да ни е честит.
474
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КапиталистъКапиталист а нищо не разбира от Виски, що не си пиеш нещо, дето го разбираш, примерно Карно Батска Грозна
473
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АдиОТ КОЙ ДА СЕ ОТБРАНЯВАМЕ? ПИТАМ! ОТ КОЙ? НА НАС ЕВРОПА НЕ НИ Е ВРАГ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И РУСИЯ НЕ НИ Е ВРАГ!
472
11
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СПРЕТЕ ДА ПРАЩАТЕ ОРЪЖИЯ НА УКРАИНЦИТЕ И ПРОЛИВАТЕ КРЪВТА НА СЛАВЯНИ!
471
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До бай работникИ УНГАРИЯ Е МАЛКА ДЪРЖАВА, НО ДОКАЗА, ЧЕ МОЖЕ ДА ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСИТЕ СИ! СЪЩОТО МОЖЕХМЕ ДА НАПРАВИМ И НИЕ, И НЕ САМО БЪЛГАРИЯ, НО ЗАЕДНО С РУМЪНИЯ, ГЪРЦИЯ, МАКЕДОНИЯ, ПРЕДИ ДА НИ ОКУПИРАТ С ЧУЖДИ ВОЙСКИ. А НАШИ ВОЙСКИ ЗАЩО НЕ
470
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо хич не отиват на добре нещата с тази война - ПростоКиро се хвали, че Байдън ще го посещава, Байдън отивал във Варшава, постоянно ни се набиват изрази трета световна, укрепване на източния фланг - срещу какво? Американците зорлем искат да направят пробелем между Русия и Европа. А Русия предупреди САЩ да не ги провокират с Европа - като изтреляха ракета от Северна Корея.
469
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СПРЕТЕ ДА РАЩАТЕ ОРЪЖИЯ НА УКРАИНЦИТЕ И ПРОЛИВАТЕ КРЪВТА НА СЛАВЯНИ!
468
7
 
41
 
! Отговори
КараКочев преди 2 години
,,Пилците се броят на есен'' много стара балканска поговорка.Лошото е че България е на кръстопът,и винаги се е налагало да ни нападат,,,освобождават'',превземат и подчиняват.Геогравските особености на Балканите.Без българска чушка,манджа не става.Но ако предложиш на Джонсън да му изпратиш дори и една бойна единица на Острова да ги подсигури за всеки случай,той веднага ще се възпротиви.Направо ще го сметне за инвазия.Албиона никога не е имал нужда от ,,освобождаване'' и ,,пазене'' от агресори.