Петков: Корупцията може да бъде инструмент за Путин в страните на Балканите

Премиерът е обсъдил темата с президента на САЩ Джо Байдън
25 мар 2022 11:45, Нели Христова
246
Петков: Корупцията може да бъде инструмент за Путин в страните на Балканите
Снимка: БГНЕС

България подкрепя изцяло Украйна. Войната прави стабилността на Западните Балкани още по-значима, заяви в Брюксел премиерът Кирил Петков.

Днес продължава участието на българския министър-председател в редовното заседание на Европейския съвет.

Кирил Петков съобщи, че е разговарял с президента на САЩ Джо Байдън.

"Обсъдихме с Байдън как корупцията може да бъде инструмент за Путин в страните на Балканите. Оказва се, че не е само в България, това е инструмент, който Путин е използвал, за да реализира геополитическите си цели на Балканите", каза премиерът.

По думите му, акцент на лидерите в Брюксел ще бъде справяне с високите цени на електроенергията и елиминирането на руската газова зависимост. "Огромната ни цел е да се фокусираме върху цените на газа и горивата. Те директно влияят върху цените на тока, а от там до цената на хляба, олиото – всичко", заяви Кирил Петков.

Запитан за възможностите за втечнен газ, Петков каза, че именно гръцката връзка ще бъде свързана с Александруполис, откъдето ще може да купуваме и втечнен газ. Кирякос Мицотакис също се е заел, че това е основен проект, може би най-основният, между България и Гърция, каза Петков.

За голямото шествие в София в четвъртък вечер в подкрепа на Украйна и украинския народ, премиерът заяви:

"Благодаря на всички хора, които излязоха вчера на площада. По-силното съобщение от това, че правителството подкрепя Украйна, е че българският народ я подкрепя. Ние сме от групата на най-приятелските, най-подкрепящите държави.

Ясната ни позиция и за г-жа Митрофанова и за изгонването на руските шпиони, и фактът, че г-н Зеленски ясно разбира, че го подкрепяме, ни поставя в отбора на европейските държави, които заставят твърдо зад него", каза още Кирил Петков.

Той акцентира и върху запазването на стабилността на Западните Балкани.

"Войната прави тази тема още по-значима. Европейският път на РС Македония, на Албания, са част от тази стабилност. Трябва да напреднем, защото геополитически последното нещо, което искаме да има, е нестабилност. Всички трябва да запретнем ръкави", посочи Кирил Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
0
 
1
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Току що показаха по телевизия СКАТ видеозапис на срещата на Петков с Байдън. Тя продължи... 4 секунди. Здрависаха се, нашият се опита да му каже нещо, но Байдън зави в друга посока. Браво Кире, щом за 4 секунди си успял да кажеш всичко това на Байдън! Ти значи си световен шампион по бързо говорене! На други хора би им отнело 20 минути! Страшен си! Само че има една малка подробност: Не чувстваш ли, че се излагаш като кифладжия с такива изказвания пред журналисти?
184
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква зависимост от руска газ бе. Това е търговия. Русия не ви спря газта независимо че има война и санкции. Вие просто искате да няма живот за руския народ. Това е.
183
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко Борисов, защитника на Украйна, който построи газопровод на Путин за 3 милиарда наши пари, не направи нищо за 12 години за зависимостта ни от Русия от газ, петрол, ядрено гориво и части за оръжейни системи. За затвор е за саботаж на националната ни сигурност. България е известна като троянския кон на Русия в ЕС.
182
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тва *** Кирчо да подава оставка веднага.България ще му се види тясна скоро
181
0
 
8
 
! Отговори
ВИЗИТЕ И МОРКОВА преди 2 години
Киро използва мантрата с борбата с корупцията, както американското посолство използва мантрата с визите за българите - винаги, когато се иска нещо от нас - Киро с обещания за борба с корупцията, посолството с обещания за визите. Киро, корупцията е в твоето правителство. Всеки ден, в кафето си слагаш по половин или един милиард нов дълг. Така сме вече. ОСТАВКА!
180
1
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Интересно с какво им пълнят главите в западните "университети",та непрекъснато плямпат небивалици?
179
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Снощния предателски митинг беше началото на края на това правителство.
178
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо даже не е ходил в казармата какво искате от него, като е виждал война само на контър страйк
177
0
 
4
 
! Отговори
Млад пенсионер преди 2 години
Кирето е голяма работа! Направи ЕП на закусвалня! И то на фона на жалбите на зеленото човече.
176
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов си разчисти сметките СИК да е държавата. И той да е Тодор Живков. Успя. Гледайте некролозите на ,,загинали,, или покосени от болест. Браво Бойко,браво българино. Никога не се заклевай във внуците си !Нека живеят.
175
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тъпотията ти като атомна бомба.
174
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя предател с всеки ден вреди все повече и повече на страната
173
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и да ми триете коментарите няма да промените факта, че 80% от българите подкрепят Русия. Времето на англосаксите изтича. Генерал Владимир Вазов изпраща своите поздрави.
172
1
 
22
 
! Отговори
Стамат преди 2 години
Бъркаш Киро,българите над 80% не подкрепят Украйна,Нато и Сащ.Ако не помниш,ти сам го каза.Аз ти го казвам същото,защото в къщи,колегите,съседите и всички познати които имам НЕ подкрепят Украйна.Достатъчно е да отвориш фейсбука си,единствените подкрепящи украйнците със знаменце,са разни анонимници с по една снимка в профила.Кажи нещо за корупцията на евро атлантиците,НПО-тата....щото там е заровено кучето,което вече много взе д мирише.
171
2
 
8
 
! Отговори
Киро Манделата преди 2 години
Анализираме вихрушката на Путив. Продължаваме промяната.
170
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами заретни ръкави вземи автомата *** и ги защитаваи стига сии говорил даи пример само говорене не става
169
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2 млрд заеми на месец Путин ви е виновен.
168
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кире, борбата с корупцията минава през икономическо развитие и забогатяване на народа! С милиционерските циркове на имотния рашко няма как да стане! Богата държава корумпирана няма! Бегом в Брюксел да молиш за шенген и еврото и да дават парите за трансфер на технологии и машини и заводи, че да произвеждаме нещо смислено! И да спрат с къщите за гости и английски за шивачки, че май ще хващаш канадите скоро!
167
0
 
7
 
! Отговори
Луд преди 2 години
Румбата каза, че като управлява той няма да се краде. Кирчо, Румбата лъжец ли е?
166
0
 
3
 
! Отговори
Луд преди 2 години
Румбата каза, че като управлява той няма да се краде. Кирчо, Румбата лъжец ли е?