200 тона злато, сребро, диаманти - най-ценното съкровище в историята

Спорят на кого принадлежи то - Колумбия, Испания, племе от коренното население на Боливия
Обновена: 15 юни 2022 07:10 | 15 юни 2022 07:03, Елка Василева
48
200 тона злато, сребро, диаманти - най-ценното съкровище в историята
Снимка: БГНЕС

Двеста тона злато, сребро и скъпоценни камъни за милиарди долари се намират в трюмовете на кораба "Сан Хосе", потънал на дъното на Карибско море край Колумбия. Нови снимки на съкровището бяха публикувани наскоро.

Потъналият преди повече от 300 години кораб "Сан Хосе" кара сърцата на търсачите на съкровища по целия свят да туптят ускорено, пише Дойче веле. Според експертите в морския плавателен съд край бреговете на колумбийския пристанищен град Картахена има поне 200 тона злато, сребро и скъпоценни камъни. Когато останките на кораба бяха открити през 2015 г., тогавашният президент на Колумбия Хуан Мануел Сантос ги обяви за "най-ценното съкровище, откривано някога в историята на човечеството".

Колумбийската армия осъществи неотдавна сложна експедиция с гмуркане на дълбочина от 950 метра. След това бяха публикувани сензационни снимки на легендарния кораб и неговите съкровища. На тях се виждат чугунени оръдия, порцеланови съдове, керамика и златни монети. Част от носа на кораба е покрита с водорасли и раковини, показани са и останки от корпуса. Твърди се, че това са най-точните снимки на кораба, правени някога.

Екипите, извършили експедицията, са провели четири спускания с помощта на високотехнологично оборудване, в това число и дистанционно управляван подводен робот. Достигнали са до извода, че останките от кораба са останали непокътнати от човешка ръка.

Още кораби на морското дъно?

Но спускането в дълбините доведе не само до впечатляващи снимки от мястото на корабокрушението. На няколкостотин метра дълбочина водолазите са се натъкнали на още два потънали кораба. Единият е галеон от колониалната епоха, а другият - шхуна от постколониални времена. Предстои да бъдат направени проучвания и на други 13 неизследвани обекта, за които се предполага, че може също да представляват потънали кораби.

Национално съкровище

Ценностите, намиращи се на борда на "Сан Хосе", са пътували от испанските презокеански колонии към двора на крал Филип V. Но те така и не пристигат там. През нощта на 7 юни 1708 г. корабът бил потопен в Карибско море от британския флот.

Едва няколко от близо 600-те членове на екипажа успели да се спасят. Колумбия планира да запази останките от кораба с операция, която ще ѝ струва около 61 милиона евро. Страната има намерение да изложи историческото наследство в музей в Картахена и го нарича "национално съкровище".

Спор за собствеността

Но откакто останките на кораба бяха открити през 2015 г., текат спорове на кого принадлежи съкровището. Не само Колумбия, но и Испания гледа на морския съд като на своя собственост.

Едно племе от коренното население на Боливия също предявява претенции към съкровището с аргумента, че в колониални времена негови предци са добивали среброто чрез принудителен труд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
6
 
15
 
! Отговори
Индиана Джоунс преди 1 година
И на колумбийците съкровището същото като на ***, копие на копието, а оригиналът в на някое янки имението - бункер.
12
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя рибата още в морето те слагат тигана на огъня. Да изчакат още малко, те иманярите имат най-модерното обурудване, да не стане така да изкарат само кораба без монетите. Между другото на дъното на черно море има несметни богатства, кораби от времето на траките, по-късно от византия и гърция ама наште ахма... искам да кажа археолози не стават и за *** за зеле
11
4
 
68
 
! Отговори
angus преди 1 година
Как 200 тона съкровище и 600 човека екипаж на кораб от 1708 година ???
10
10
 
15
 
! Отговори
Дочо преди 1 година
До Гошо ОригиналМного си *** бе Гошо-***!Гелеона когато е празен тежи около 1000 тона. Пълен с хора, вода, багаж и товар е около 1400 тона. Защо да не носи 200 тона злато? Защото си ***, затова ли?
9
7
 
10
 
! Отговори
Най-голямото... преди 1 година
...съкровище още не е намерено. Смята се, че това е златото на Елдорадо и съкровището от храма в Ерусалим, който бил разрушен от римляните. Така пише в Медния списък, намерен в пещерите на Кумран. Не е намерено и съкровището на тамплиерите, което те са скрили някъде преди нощта на петък 13. 1965 г.Гордън Купър снима от космоса Карибския басейн и прави карта на потънали галеони. Иманярите бяха предложили на И.Костов да му помогнат да плати дълга на БГ, ако не ги закача, той отказа.
8
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Останали непокътнати от човешка ръка?! Тези какво очакваха децата дето си играят на брега да са го изгребали.
7
28
 
27
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Банкянският Феномен,стяга нови...чекмеджета за нови...кюлчета. Обещани са му от караибските...пирати.
6
17
 
39
 
! Отговори
Гошо Оригинал преди 1 година
Какви 200тона бе Олигифрени...корабите преди 300-400 години да имат 600 члена екипаж и да могат да превозват 200-300тона....Мале Мале Мале...егати
5
18
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крадено злато както сега краварите крадат от целият свят.
4
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но не могат да минат добива на Дънди Прешъс у нас :)
3
5
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македонско е това съкровище, върнете им го.
2
2
 
59
 
! Отговори
От Изтока преди 1 година
,,Птичката не е на този който я е изпуснал,а на този който я е хванал"
1
4
 
119
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Странно е че македонците нямат претенции

Спонсорирани публикации