Цената на крехката независимост: Украйна отблезва 31 години на суверенитет

Виктор Юшченко възхвалява силата на духа на народа си
24 авг 2022 07:00, Нели Христова
163
Цената на крехката независимост: Украйна отблезва 31 години на суверенитет
Снимка: БГНЕС

Малцина познават цената на противопоставянето на руското влияние в Украйна по-добре от Виктор Юшченко.

Бившият украински президент беше отровен с токсичен химикал, докато водеше кампания през 2004 г. срещу предпочитан от Москва кандидат. След това той оглави протестите срещу фалшифицираните избори, преди да встъпи в длъжност през следващата година.

Още по темата

Седейки в своя дом в покрайнините на Киев, Юшченко възхвалява "силата на националния дух" като ключ към независимостта на Украйна.

"Днес мога уверено да кажа, че 42 милиона украинци говорят в един глас. И това ни позволява да се изправим срещу всеки враг, включително Русия".

Денят на независимостта на Украйна съвпада с шестте месеца от деня, в който Владимир Путин започна инвазия в страната от север, изток и юг. За това време са убити почти 9000 членове на украинската армия, а ООН потвърди смъртта на около 5500 цивилни.

Макар че малцина прогнозираха войната, Юшченко до голяма степен обвинява за нея това, което смята за историческа неспособност на Запада да се пребори с руската агресия: по-специално конфликта в Грузия през 2008 г. и анексирането на Крим шест години по-късно. Въпреки това той смята, че крайното изпитание за Украйна е променило положението ѝ в света.

"Днес, когато повече от 50 държави са изразили солидарност с идеите на нашата борба. Те предоставят всякакъв вид подкрепа - военна, финансова и хуманитарна".

Сега дърводелството заема по-голямата част от времето на бившия държавник. Заобиколени сме от десетки скулптури, а бившият президент ми разказва за абсолютната си вяра, че Украйна може да извоюва победа в тази война.

Според него колкото повече Русия се опитва да въвлече Украйна в своята орбита, толкова по-силно става чувството за национална идентичност на нейния народ.

В малка фабрика на левия бряг на река Днепър в Киев фирмата на Наталия е изработвала хотелски униформи, но сега произвежда украински знамена.

Още в началото на войната тя започва да получава заявки от военни контролно-пропускателни пунктове, а сега има повече от 2500 поръчки месечно - не само от армията, но и от бизнеса.

"Това са много скъпи цветове за нас", споделя тя пред BBC, надвиквайки свистенето на шевните машини. "Всеки украинец усеща тези цветове и ние ги виждаме във всичко - в небето, в пшеницата. Това ни доставя удоволствие, радост и положителни емоции, защото работата ни е полезна".

Шест месеца след началото на войната Украйна се сблъсква с някои неудобни реалности.

След като седмици наред се говореше за това, планираната от Украйна контраофанзива на юг, около окупирания град Херсон, все още не се е осъществила.

Да, имаше ракетни удари с по-голям обсег по-дълбоко в контролираната от Русия територия, но тази война сега е доминирана от артилерията по почти статична фронтова линия.

Засега западните оръжия помагат на Украйна да удържи фронта и да прекъсне руските линии за доставки, но ще е необходимо нещо изключително, за да се промени инерцията и Киев да изтласка Русия напълно.

Следователно военното статукво ще продължи да съществува с нарастваща, невъобразима цена за десетки хиляди семейства. И въпреки че е смятан за военен герой на страната, президентът Володимир Зеленски сега е подложен на критики за начина, по който се е подготвил за руското нападение. Особено заради решението му да не действа в отговор на предупрежденията на САЩ, като тогава заяви, че това ще предизвика паника и ще навреди на икономиката на Украйна.

Друг символ на украинската непокорност от BBC откриват в редакцията на вестник "Киевски независим". Този англоезичен новинарски сайт беше създаден седмици преди инвазията. В рамките на няколко дни броят на последователите му в интернет нарасна от десетки хиляди на милиони.

"Това е Денят на независимостта, за който не знаехме, че ще се случи такъв, какъвто е в момента", казва главният редактор Олга Руденко.

Тя описва изданието като гласа на Украйна и прозореца за света към нея.

"През февруари, когато нещата бяха толкова несигурни, не знаехме дали по-голямата част от страната ще бъде завладяна или ще бъдем убити", казва тя. "Това, че все още сме тук, че можем да празнуваме, е толкова знаково".

Неотдавнашното споразумение, което позволи на Украйна отново да изнася зърно през Черно море, остава единственият дипломатически пробив в тази война. Някои смятат, че тя е основа за евентуален мирен договор. Но, това изглежда все по-отдалечено във времето, а Украйна вече е загубила контрола над една пета от територията си.

За да запази независимостта си, тази страна още известно време ще зависи от помощта на външния свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
4
 
! Отговори
А ся де? преди 1 година
В Окрайна офеЦеално щели да празнуват над 1300 години от създаването на Македония.Ха-ха,изссмя се графът на развален испански.
117
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да,ама на слънчака се правят на руснаци,на руски говорят,на руски се псуват.Какви са всъщност<МакИ донци ли са?Оня некъпания сАс зелената потна тениска ще погуби Окрайната.Украйна.
116
1
 
3
 
! Отговори
??? преди 1 година
То такава държава не съществува,те празника и празнуват..
115
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от 31 год. по голямата част бяха управлявани от марионетки на москва подобно на беларус когато решиха да са независими ги нападнаха.ние сме софт вариант на губерния нищо че сме в ес.
114
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боже колко сте прости.... Всичките ...
113
2
 
7
 
! Отговори
аз преди 1 година
украйна е свършено,следваме ние и румънците.Народният съд ви чака,предатели
112
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има една приказка - Да би мирно седяло, не би чудо видяло! Когато делиш няколко хиляди километра граница с най-голямата ядрена сила не се нагъзваш на друга голяма ядрена сила зада провокираш съседа си. Намираш начин да съжителстваш.Питай кубинците, те ще ти обяснят......
111
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И къде видяхте документи, че Киев е основан от украинци? Кога за пръв път се споменава за съществуването на такъв етнос? Май през 20ти век.
110
2
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
До 110, искам да кажа, че термина Украйна означава покрайнина - на много народи, вкл българския, украинска народност не е имало докато болшевиките не я измислят, има казаци, които са по- скоро каста отколкото етническа принадлежност, доколкото до Москва и Пекин, нз дали си ходил в тези градове, но аз съм бил и в двете, представите ти за тези градове явно са формирани от дойче веле и другите помийни "медии" ;) !!!
109
0
 
12
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Предателството на Горбачов преди 31 години доведе до това, че днес в Киев има профашистки режим, острие на Запада срещу Русия. И това няма да доведе до нищо добро народът на Украйна, която ще се разпадне като държава. РФ успешно ще приключи специалната си военна операция като изпълни всички поставени от Путин задачи. Неминуемо, въпреки натовската подкрепа за зеленски.
108
0
 
13
 
! Отговори
Крехка??? преди 1 година
И кой я направи крехка, бре??? Я си напънете малко главите. Когато разрушиха СССР имаше ли война??? Не разбирате или не искате да разберете, че щатите за жълти стотинки си напазаруваха цяла Украйна за война срещу Русия. И хич не им пука за украинците, целта им е да отслабят максимално Русия за да започнат с Китай. Само дето обаче сметките им излязоха криви. 80 % от населението с 60% от икономиката по света не ги подкрепя. Защо ли - защото хората с ум в главите отдавна разбраха, че щатите са зло.
107
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До бай Иван: България също е на толкова. Започваме 1991г. Присмял се хърбел на щърбел.
106
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АКО НЕ БЯХМЕ В ЕС И НАТО СЕГА ЕТО ТОВА ЩЕШЕ ДА НИ СЕ СЛУЧИ И НАС- РАШИЗМЪТ УБИВА И УНИЩОЖАВА ПО ЖЕСТОКО ОТ ФАШИЗМА.
105
14
 
4
 
! Отговори
Руснака преди 1 година
Навсякъде, освен в Моска и Петербург хората живеят като скотове,бедни,унижавани,безпаметно пияни. За какво му е на джуджи нови територии при положение,че в половината Росия няма път да не говорим за работа и нормални социални придобивки. Живял съм там 6 години и съм работил къде ли не. Пияни от сутринта братле и жените им са......дашни много. Безмислено племе.....
104
9
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
До товарищь 104. Кое и великото на русия бре ??? Най богата на природни богатства страна Със стандарт на населението и като на СМ. Защо се получава така питал ли си се? А БГ въобще не споменавам Минималната заплата и минималната пенсия в тази бедна държава са колкото средните такива във "Великата" расия.....за сега !!!
103
2
 
6
 
! Отговори
Явно преди 1 година
Очевидно Украйна и РФ няма да успеят да урегулират отношенията си мирно.В този случай войната е приемлива и неизбежна. Ще се реши съдбата на украинците в югоизточна Украйна, както и съдбата на Черноморския флот на РФ, също и съдбата на кримския полуостров. Украйна ще бъде ли наследник на вижданията на Бандера и Шухтевич, със своите исторически последствия. Жалко, че Украйна се самоопределя като нация първо с гражданска война, а сега и с война с РФ.
102
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крехка беше преди 24 февруари 2022 г. Путин укрепи украинската нация като никой друг. Правилото отдавна е обяснено от изследователите на национализма - Крайният национализъм проявен от една нация поражда краен националистически отговор от другата нация, особено ако е нападната. Пръв в това се е убедил Наполеон в началото на 19 век. Сега ще го разбере и Путин, тръгнал вече по пътя на злополучния цар Николай Втори.
101
6
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
Украйна е основана в 885г. под името Русь. Россия е основана в 1277г., под името Московско княжество. Иран - в 550г. пр. хр. под името Персия. Кое е сложно за разбиране.
100
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бай Иван - искаш да кажеш, че Киев е оригиналната Русия, а Москва е монголското менте? Да, факт. Украинците са оригиналните руснаци, както тайванците са оригиналните китайци. И на двете места някакви нацупени дечица, набедени за лидери, искат да нападат и унищожат по-проспериращите от тях.
99
5
 
9
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
Киевска рус се е казвало, а защо не е Киевска Украйна тогава, евроатлантическо генийче, защото този термин е измислен след изкуственото създаване на украински СССР от престъпника Ленин, който е бил в колаборация с немските служби ;) !!!!

Спонсорирани публикации