Цената на крехката независимост: Украйна отблезва 31 години на суверенитет

Виктор Юшченко възхвалява силата на духа на народа си
24 авг 2022 07:00, Нели Христова
163
Цената на крехката независимост: Украйна отблезва 31 години на суверенитет
Снимка: БГНЕС

Малцина познават цената на противопоставянето на руското влияние в Украйна по-добре от Виктор Юшченко.

Бившият украински президент беше отровен с токсичен химикал, докато водеше кампания през 2004 г. срещу предпочитан от Москва кандидат. След това той оглави протестите срещу фалшифицираните избори, преди да встъпи в длъжност през следващата година.

Още по темата

Седейки в своя дом в покрайнините на Киев, Юшченко възхвалява "силата на националния дух" като ключ към независимостта на Украйна.

"Днес мога уверено да кажа, че 42 милиона украинци говорят в един глас. И това ни позволява да се изправим срещу всеки враг, включително Русия".

Денят на независимостта на Украйна съвпада с шестте месеца от деня, в който Владимир Путин започна инвазия в страната от север, изток и юг. За това време са убити почти 9000 членове на украинската армия, а ООН потвърди смъртта на около 5500 цивилни.

Макар че малцина прогнозираха войната, Юшченко до голяма степен обвинява за нея това, което смята за историческа неспособност на Запада да се пребори с руската агресия: по-специално конфликта в Грузия през 2008 г. и анексирането на Крим шест години по-късно. Въпреки това той смята, че крайното изпитание за Украйна е променило положението ѝ в света.

"Днес, когато повече от 50 държави са изразили солидарност с идеите на нашата борба. Те предоставят всякакъв вид подкрепа - военна, финансова и хуманитарна".

Сега дърводелството заема по-голямата част от времето на бившия държавник. Заобиколени сме от десетки скулптури, а бившият президент ми разказва за абсолютната си вяра, че Украйна може да извоюва победа в тази война.

Според него колкото повече Русия се опитва да въвлече Украйна в своята орбита, толкова по-силно става чувството за национална идентичност на нейния народ.

В малка фабрика на левия бряг на река Днепър в Киев фирмата на Наталия е изработвала хотелски униформи, но сега произвежда украински знамена.

Още в началото на войната тя започва да получава заявки от военни контролно-пропускателни пунктове, а сега има повече от 2500 поръчки месечно - не само от армията, но и от бизнеса.

"Това са много скъпи цветове за нас", споделя тя пред BBC, надвиквайки свистенето на шевните машини. "Всеки украинец усеща тези цветове и ние ги виждаме във всичко - в небето, в пшеницата. Това ни доставя удоволствие, радост и положителни емоции, защото работата ни е полезна".

Шест месеца след началото на войната Украйна се сблъсква с някои неудобни реалности.

След като седмици наред се говореше за това, планираната от Украйна контраофанзива на юг, около окупирания град Херсон, все още не се е осъществила.

Да, имаше ракетни удари с по-голям обсег по-дълбоко в контролираната от Русия територия, но тази война сега е доминирана от артилерията по почти статична фронтова линия.

Засега западните оръжия помагат на Украйна да удържи фронта и да прекъсне руските линии за доставки, но ще е необходимо нещо изключително, за да се промени инерцията и Киев да изтласка Русия напълно.

Следователно военното статукво ще продължи да съществува с нарастваща, невъобразима цена за десетки хиляди семейства. И въпреки че е смятан за военен герой на страната, президентът Володимир Зеленски сега е подложен на критики за начина, по който се е подготвил за руското нападение. Особено заради решението му да не действа в отговор на предупрежденията на САЩ, като тогава заяви, че това ще предизвика паника и ще навреди на икономиката на Украйна.

Друг символ на украинската непокорност от BBC откриват в редакцията на вестник "Киевски независим". Този англоезичен новинарски сайт беше създаден седмици преди инвазията. В рамките на няколко дни броят на последователите му в интернет нарасна от десетки хиляди на милиони.

"Това е Денят на независимостта, за който не знаехме, че ще се случи такъв, какъвто е в момента", казва главният редактор Олга Руденко.

Тя описва изданието като гласа на Украйна и прозореца за света към нея.

"През февруари, когато нещата бяха толкова несигурни, не знаехме дали по-голямата част от страната ще бъде завладяна или ще бъдем убити", казва тя. "Това, че все още сме тук, че можем да празнуваме, е толкова знаково".

Неотдавнашното споразумение, което позволи на Украйна отново да изнася зърно през Черно море, остава единственият дипломатически пробив в тази война. Някои смятат, че тя е основа за евентуален мирен договор. Но, това изглежда все по-отдалечено във времето, а Украйна вече е загубила контрола над една пета от територията си.

За да запази независимостта си, тази страна още известно време ще зависи от помощта на външния свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
г-жа Христова тотално е объркала понятията. Да се нарича независима една колония на САЩ е смешно.Болшинството от министрите им бяха и са с чуждо гражданство, да припомням ли как Байдън смени главния им прокурор за дело против сина му. Понастоящем самите американци в техните СМИ признават Украйна за техен протекторат, но г-жа Христова нарича това "независимост". Смешен плач- както по Ботев. Една колония на САЩ-България, нарича тяхна друга колония "независимост". Така нещата стават нормални.
57
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че тая изкуствена страна няма да я има скоро!
56
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес на Националният празник на Украйна САЩ ще обявят рекорден пакет военна помощ в размер от 3 ( ТРИ!!!) милиарда щатски Долара! Това съобщиха CNN, NBC, FOXNEWS и други американски медии! Да живей Братска Украйна! Долу руzия!
55
4
 
3
 
! Отговори
Слава императоре Си! преди 1 година
Китай печели и ще спечели накрая! Жълтата хилядолетна империя!!!
54
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Независимост от кого? От държавата която подарява около 50% от сегашната територия на Украйна. Добре, драги украинци откажете се от тези подарени територии от омразната ви съветска власт и тогава можете да се чувствате напълно независими. Обаче да тръбиш, че си независим и в същото време да се възползваш от предоставените ти вече блага е смехотворно.
53
12
 
6
 
! Отговори
Viki преди 1 година
гражданите на Украйна ги очакват много трудни времена, но за това трябва да обвиняваме не Русия, а киевската хунта и нейните западни господари. Киевската хунта вече е загубила значителна част от територията на страната. Изходът към Азовско море е загубен, сега той се е превърнал във вътрешно руско море. Офанзивата срещу Николаев продължава и след освобождаването му от Бандера ще дойде ред на Одеса. Украйна ще бъде откъсната и от Черно море. Това ще лиши пънчето на страната от морски доставки и възможността да внася своите продукти в чужбина.
52
7
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Честит Ден на независимостта, скъпи украинци! С вас сме! Победа будет за вами!
51
3
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
До USAСУПЕР КИРО Е НОФ........ А на психопата името как е? ШАЛОМОВ :))))))))))))))))))))
50
10
 
17
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Честит празник на всички украинци ... благодарим им, че водят и нашата война с/у Империята на Злото ... на кремълската диктатура, деспотизъм и човеконенавист трябва да се сложи край ... !!!
49
10
 
5
 
! Отговори
ПсевдоДемократ преди 1 година
Много е смешно канадецът Трюдо да налага санкции на недемократичните руснаци, забравяйки как до скоро биеха протестиращите ЗА демокрация в Канада с дебели 3-4 см. пръчки. В Индия поне ги биейа с някакви вейки...
48
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освободете се мили Украинци, както ние сме се освободили от Османската Империя. Да живее свободата !!!
47
6
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Долу рашизма и комунизма!!! Много нагли станаха, ама на изборите ще ядат пилето всички :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
46
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
как може да празнуваш факта, че от тебе нищо не зависи?!
45
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евтина пропаганда
44
6
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Време е умопомрачените рашисти, пишещи тук да бъдат погнати от Гешев! Не са наред с главата изобщо :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
43
2
 
6
 
! Отговори
Добре де преди 1 година
Какво им пречеше на тия да бъдат в добри отношение и с Русия, и с ЕС? Даже можеше можеше заедно с Беларус трите държави да станат ако не членове на ЕС, то поне някакви много близки партньори. Сляпата онраза не прощава никому.
42
5
 
4
 
! Отговори
генади от Провадия преди 1 година
пожелавам на украинците да оцелеят в тази тежка ужасна война. след което да се радват на новата си стара държава Р Ф
41
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До правото да си жив ..... Путин защитава рускоговорящите в крайна правото да живеят, което им бе отнето от фашугите! защо и ние не защитихме българите в сърбия и македония?! освен това в сирия нямат ли право да живеят, та краварите са ги натиснали да им въвеждат "демокрация"?! в хирошима нямаха ли право да живеят, та ги изпепелиха ?!
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия как ги прецакаха самооооо... Свят им се завива, но шепа корумпета не искат да пуснат кокала, кой заради пари, кой заради кожата си.
39
5
 
5
 
! Отговори
правото да си жив преди 1 година
Путин отрича на Украйна правото да съществува самостоятелно, да водят собствена политика , да бъдат различни от руснаците. Това е все едно турците да твърдят, че след като 500 г. са били на нашите земи ние нямаме право да съществуваме. Всички онези , които подкрепят налидничевите, расистки и исторически неверни тези на путин, всъщност са против България, защото стане ли правна норма--да отричаш съществуването на другите---колко време България ще е самостоятелна държава?

Спонсорирани публикации