Цената на крехката независимост: Украйна отблезва 31 години на суверенитет

Виктор Юшченко възхвалява силата на духа на народа си
24 авг 2022 07:00, Нели Христова
163
Цената на крехката независимост: Украйна отблезва 31 години на суверенитет
Снимка: БГНЕС

Малцина познават цената на противопоставянето на руското влияние в Украйна по-добре от Виктор Юшченко.

Бившият украински президент беше отровен с токсичен химикал, докато водеше кампания през 2004 г. срещу предпочитан от Москва кандидат. След това той оглави протестите срещу фалшифицираните избори, преди да встъпи в длъжност през следващата година.

Още по темата

Седейки в своя дом в покрайнините на Киев, Юшченко възхвалява "силата на националния дух" като ключ към независимостта на Украйна.

"Днес мога уверено да кажа, че 42 милиона украинци говорят в един глас. И това ни позволява да се изправим срещу всеки враг, включително Русия".

Денят на независимостта на Украйна съвпада с шестте месеца от деня, в който Владимир Путин започна инвазия в страната от север, изток и юг. За това време са убити почти 9000 членове на украинската армия, а ООН потвърди смъртта на около 5500 цивилни.

Макар че малцина прогнозираха войната, Юшченко до голяма степен обвинява за нея това, което смята за историческа неспособност на Запада да се пребори с руската агресия: по-специално конфликта в Грузия през 2008 г. и анексирането на Крим шест години по-късно. Въпреки това той смята, че крайното изпитание за Украйна е променило положението ѝ в света.

"Днес, когато повече от 50 държави са изразили солидарност с идеите на нашата борба. Те предоставят всякакъв вид подкрепа - военна, финансова и хуманитарна".

Сега дърводелството заема по-голямата част от времето на бившия държавник. Заобиколени сме от десетки скулптури, а бившият президент ми разказва за абсолютната си вяра, че Украйна може да извоюва победа в тази война.

Според него колкото повече Русия се опитва да въвлече Украйна в своята орбита, толкова по-силно става чувството за национална идентичност на нейния народ.

В малка фабрика на левия бряг на река Днепър в Киев фирмата на Наталия е изработвала хотелски униформи, но сега произвежда украински знамена.

Още в началото на войната тя започва да получава заявки от военни контролно-пропускателни пунктове, а сега има повече от 2500 поръчки месечно - не само от армията, но и от бизнеса.

"Това са много скъпи цветове за нас", споделя тя пред BBC, надвиквайки свистенето на шевните машини. "Всеки украинец усеща тези цветове и ние ги виждаме във всичко - в небето, в пшеницата. Това ни доставя удоволствие, радост и положителни емоции, защото работата ни е полезна".

Шест месеца след началото на войната Украйна се сблъсква с някои неудобни реалности.

След като седмици наред се говореше за това, планираната от Украйна контраофанзива на юг, около окупирания град Херсон, все още не се е осъществила.

Да, имаше ракетни удари с по-голям обсег по-дълбоко в контролираната от Русия територия, но тази война сега е доминирана от артилерията по почти статична фронтова линия.

Засега западните оръжия помагат на Украйна да удържи фронта и да прекъсне руските линии за доставки, но ще е необходимо нещо изключително, за да се промени инерцията и Киев да изтласка Русия напълно.

Следователно военното статукво ще продължи да съществува с нарастваща, невъобразима цена за десетки хиляди семейства. И въпреки че е смятан за военен герой на страната, президентът Володимир Зеленски сега е подложен на критики за начина, по който се е подготвил за руското нападение. Особено заради решението му да не действа в отговор на предупрежденията на САЩ, като тогава заяви, че това ще предизвика паника и ще навреди на икономиката на Украйна.

Друг символ на украинската непокорност от BBC откриват в редакцията на вестник "Киевски независим". Този англоезичен новинарски сайт беше създаден седмици преди инвазията. В рамките на няколко дни броят на последователите му в интернет нарасна от десетки хиляди на милиони.

"Това е Денят на независимостта, за който не знаехме, че ще се случи такъв, какъвто е в момента", казва главният редактор Олга Руденко.

Тя описва изданието като гласа на Украйна и прозореца за света към нея.

"През февруари, когато нещата бяха толкова несигурни, не знаехме дали по-голямата част от страната ще бъде завладяна или ще бъдем убити", казва тя. "Това, че все още сме тук, че можем да празнуваме, е толкова знаково".

Неотдавнашното споразумение, което позволи на Украйна отново да изнася зърно през Черно море, остава единственият дипломатически пробив в тази война. Някои смятат, че тя е основа за евентуален мирен договор. Но, това изглежда все по-отдалечено във времето, а Украйна вече е загубила контрола над една пета от територията си.

За да запази независимостта си, тази страна още известно време ще зависи от помощта на външния свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честит Празник ! Днес мисля да празнувам с няколко украинки на плажа.
17
8
 
7
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
"За това време са убити почти 9000 членове на украинската армия, а ООН потвърди смъртта на около 5500 цивилни." А от армията на Русия са убити вече над 45000 войници, сержанти и офицери!!! Слава Украине! Героем слава!
16
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що не пишете за предупрежденията на германците и американците ,към гражданите си намиращи се в Украйна , да напуснат незабавно ? Тия вече отписаха Украйна и зелята !
15
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държава без история, като македония, тайван и косово
14
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"независима" и "демократична" Украйна, която се ръководи от Вашингтон и е забранила цялата свободна преса-само това, което Зельо удобрява може да се слуша и гледа, а това е самият той, Арестович и Гордон. Интересно-все евреи.
13
5
 
16
 
! Отговори
кратък виц преди 1 година
"Независима Украйна!"
12
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
40 милионна държава Украйна, за русофилите тук била измислена, не означавала нищо.....не случайно казват, че за руснаците нищо няма стойност, ако не е в техен интерес. Между другото, ако някой си направи труда да проучи, най-известните "руснаци" в областта на изкуството, спорта и др. се оказват украинци или с украински произход! Например Евгений Плюшченко, София Ротару....
11
4
 
3
 
! Отговори
Adam преди 1 година
ае стига им толкова на покрайна и на ***
10
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
04.07 мина отдавна. Сетили се да празнуват..
9
9
 
14
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Украинците са ни братя до толкова до колкото техните пра дядовци от украински полк са идвали да изнасилват всичко наред по време на освобождението, казвам го като човек с двама пра-пра дядовци изнасилвачи. Ние сме техните извънбрачни роднини.
8
4
 
21
 
! Отговори
двата пръста горе преди 1 година
А у нас скоро ще отбележим 33 години "демокрация".......
7
8
 
17
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Войната ще свърши когато Украйна стане с размерите на България и нищо няма да зависи от тях както е при нас.
6
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Дрън дрън! Украйна никога повече няма да бъде това което беше!!!-:)))" украйне не е била нищо реално, промити мозъци заради геополитика
5
8
 
18
 
! Отговори
слава кокаине преди 1 година
Уникален цирк е тази "държава"!
4
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дрън дрън! Украйна никога повече няма да бъде това което беше!!!-:)))
3
28
 
11
 
! Отговори
Слава Украини преди 1 година
Честит празник братя Украинци. Да сте живи и здрави, ние ви подкрепяме в борбата срещу руския фашизъм! Бог да ви пази!
2
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И как точно е независим укропа - няма избор освен да воюва за ФАЩ срещу Русия, и за 99% от това ЗАВИСИ от чужда помощ... Да си слуга пратен да мре във война която не може да спечели... не ми звучи нито свободно, нито независимо.
1
27
 
12
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Слава Укран БРАТЯ България ВИНАГИ ще бъде с вас, украински братя и сестри!

Спонсорирани публикации