Ощети ли ВАР Германия: Напусна ли топката терена при гола на японците?

Социалните мрежи са залети с разсъждения по въпроса
2 дек 2022 19:00, Нели Христова
79
Ощети ли ВАР Германия: Напусна ли топката терена при гола на японците?
Снимка: Twitter

Феноменално, но факт - за втори път Германия претърпя тотален крах на Световното по футбол, като отпадна от Мондиал 2022 след като Япония надви Испания. Часове след края на двете срещи обаче един въпрос продължава да мъчи публиката по целия свят - топката пресече ли аут линията?

Победният гол на "самураите" се случи точно след като топката изглеждаше така, сякаш бе преминала крайната линия.

Дори след изрязване, мащабиране и оглеждане на кадрите от всеки ъгъл, топката изглеждаше невероятно близо. В крайна сметка беше отсъдено, че тя не е преминала напълно аут линията.

С други думи, ако сте начертали въображаема линия нагоре на 90 градуса от далечния ръб на линията, тя все още щеше да премине през извивката на топката, макар и съвсем малко, въпреки че частта от топката, която докосва земята, бе преминала границата напълно.

Първоначално голът беше отменен от асистент-рефера след дълга пауза, след това видео асистент-реферът (VAR) се намеси и в крайна сметка преднината на Япония се запази.

"Видях снимка, която трябва да е манипулирана, не може да е истинска. Трябва да е била манипулирана", каза селекционерът на Испания Луис Енрике. "Усетих, че се случва нещо подозрително, когато VAR отне толкова време, колкото и за решаване... Нямам какво друго да кажа."

"За щастие отборът преминава в режим на колапс само веднъж на четири години, иначе нямаше да мога да се справя", допълни той.

Противоречието събуди спомени за "призрачния гол" на Франк Лампард срещу Германия през 2010 г., когато Англия отпадна на 1/8-финалите, и – без съмнение за германските фенове от 1966 г. и усилията на Джеф Хърст в продълженията, когато Англия спечели Световна купа.

В Катар тези три точки за Япония означаваха, че Германия отпадна, а четирикратните победители паднаха в груповата фаза за втори пореден турнир.

И все пак - премина ли топката аут линията? В реално време по телевизията топката изглеждаше така, сякаш е напуснала терена. Телевизионните повторения сякаш също затвърдиха убеждението, че топката е напуснала и ВАР правилно ще отмени този гол, но след малко над минута преразглеждане, главният рефер посочи центъра.

Социалните мрежи бяха заляти от стопкадри, на които също е трудно да се повярва, че топката е в игра.

Технологията и имплантираният в топката чип отчетоха, че всъщност тя не е напуснала с целия си обем игрището заради милиметри.

Това накара реферът да зачете гола, а и след мача се появи кадър отгоре, който наистина показва, че топката не е напуснала терена с абсолютно целия си обем, както гласи правилото.

Тъй като технологията Hawk-Eye на голлинията не е налична и няма публикувани изображения, футболните фенове създадоха домашни версии, за да демонстрират как топката все още може да е в игра.

"Голът на Япония обяснен доста грубо. Гледката отгоре е критична", пише спортният коментатор на BBC Алистър Дърден, публикувайки своето видео у дома, обясняващо спорното положение.

"Защо не можете да се доверите само на снимка дали топката е преминала изцяло линията", пише друг потребител.


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да се променят правилата, т.е. да се гледа само ЦЕНТЪРА на топката спрямо ЦЕНТЪРА на аут/тъч линиите, а не проекцията на кълбото спрямо тези бая широки ленти. Ако хипотетично топката е с по-голям диаметър, а линията по-широка, то тогава хептен излизането извън игрището ще е още по-условно. Като става въпрос за милимунди, дали топката е била идеална. сфереа, ммм? А и чипа в нея къде се намира, баш в центъра или изместен, как и какво отчита. ВАР-цимент-бетон системата е несъвършена.
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЛГБТ *** - ВКЪЩИ!
43
0
 
0
 
! Отговори
Камбоджа в Сащ 1994 преди 1 месец
Тартора Камата се срещнал по тъмна доба с тартора Баджака да уговорят и сценария за цирка чрез който Италия трябва да острани България от Сащ 1994.....................Самички сте си виновни че имате Червени фенери вместо истински футболисти
42
0
 
0
 
! Отговори
Пловдив парата твърд преди 1 месец
Шефовете на БФС през САЩ 1994 бяха някакви пловдивски банкери собственици на Ботев ,Спартак,Марица унижили незнайно защо другаря никой Валентин Михов с уволнение още преди 1994.................Те твърдят че са платили и за двата фалшиви уговорени голове на Емил Костадинов на Парк де Пренс..................Гузната съвест на фалшивата футболна звезда Емил Костадинов сякаш и до сега го кара да раздухва дузпата срещу Италия за да прикрива двата си уговорени и платени от пловдивското банкерство голе.
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цветнокожите дойчовци у каналa. Там им е мястото на тези унтерменшъни
40
0
 
0
 
! Отговори
Алеле преди 1 месец
На едно от първите световни първенства по футбол в Южна Америка имало куриоз :топката излязла в аут до вратата но запалянко отвън я добрал влязал на терена и я вкарал във вратата и съдията признал гола за абсолютно редовен.......доказан факт.......на времето в съдийският устав на ФИФА и УЕФА даже пишеше преведено за простолюдието:"Футбола е цирк а футболистите са клоуни и най важното за съдията е да бъде ШОУМЕН а не да раздава справедливост"
39
0
 
0
 
! Отговори
7406087068 преди 1 месец
Tova ne e.gol topkata napusna terena moito mnenie vidiahgo sas moite ochi
38
0
 
0
 
! Отговори
Истината е ясна преди 1 месец
Шефовете на БФС през САЩ-1994 публично по БНТ още преди над 20 години признаха:"Ние пловдивските банкери платихме за уговорената победа на България с 2:1 на Парк де Пренс и чрез измама класирахме България за САЩ 1994"..............а журналистката от БНТ след това интервю коментира:"Да не им се дава думата повече,сваляйте ги от екран"...............Факт
37
0
 
0
 
! Отговори
Запалянко преди 1 месец
На мен както и на много други ни изглеждаше ,че топката е аут. Но знем, че има относителност в зависимост от гледната точка и топката да не е излязла извън терена. Но целия спор е в резултат от факта , че не беше показана навреме анализ на ситуацията, въпреки множеството технологии и чипове. Едва ли някога ще разберем .
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
реъ
35
0
 
0
 
! Отговори
Червеният циганЦИРК преди 1 месец
Наско Сираков тръгва от центъра на терена с топката в краката като самичък тръгва да отстранява Италия от САЩ-94 за разлика от останалите 10 пасивни гейове доброволно надупчили се на Италия.............и след индивидуален пробив на Наско Сираков от центъра на терена без подкрепата на дори един негов съотборник се стига до дузпа и гол на България срещу Италия............заслужено отпадане от Италия в САЩ 1994 защото все пак геният Сираков не успя самичък да ги острани
34
0
 
0
 
! Отговори
Србин преди 1 месец
Ajде Србиооооооооооооо
33
0
 
0
 
! Отговори
Рефер преди 1 месец
Нека никой не се учудва на обратите и абсурдните резултати от срещите.Накрая световната купа ще бъде спечелена от отбор който не участва в първенството!Театърът продължава.!
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 53 Ти викаш братя сърби, ама да не стане Бразилия като Испания и да легнат на Камерун и да изхвърлят сърбите? Бразилците така и така са си първи, що да не побутнат Камерун?
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 52 А, да! Тук си напълно прав! Имаш право с две ръце да играеш в наказателното си поле в съвремения футбол( без да си вратар).
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Братя сърби, след малко искам да пречукате швейцарските *** където има косовари в техните редици и да се класирате. Само Новак Джоковииич!
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 50 Нямаше ли чиста дузпа срещу Сираков ве, скапанякооо? И това че даде френският скапаняяяк 100% дузпа срещу Сираков, какво общо има с това че не даде 1000% дузпа за игра с две ръце на Костакурта в наказателното си поле след удара на Костадинов, която се виждаше и от Космоса ве, скапанякооо?
28
0
 
0
 
! Отговори
Дават дузпи бе хахо преди 1 месец
Давайте дузпи на червените пловдивски комунистически роми........ахах.......... Италия ни водела с 2:1 и не сме ги отстранили защото ни даде само ЕДНА ДУЗПА за нарушение срещу синия левскар Наско Сираков превърната в гол за България срещу Италия........а според червена цесекарска ужбългария синият левскар Наско Сираков по традиция ФИФА и УЕФА му потадирала абсолютно несъществуваща дузпа та италианеца спрял умишлено топката с ръце защото при резултат 2:0 за Италия,България ОТПАДА
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 45 Муахахахах..тоя легналия японец даже не е в периметъра на вратата и не игра с топката, че да е в засада и вкарал веее, палячооо! Един друг японец който не се вижда в кадър защото е с метър по назад връхлетя и вкара гола. Муахаххаах колко тъпиии същества има тук!
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 45 Муахахаха..нищо не каза..този японец който със сетни сили изкара топката 9-ти номер беше пред всички японци.

Спонсорирани публикации