Монастирски пътувал към Харков, смъртта му е огромен удар за Украйна

Разследването на причините за катастрофата ще отнеме време
18 яну 2023 14:14, Нели Христова
168
Монастирски пътувал към Харков, смъртта му е огромен удар за Украйна
Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър на Украйна и колегите му са пътували към "гореща военна точка", когато хеликоптерът им се разбил, това заяви заместник-ръководителят на украинската президентска канцелария Кирило Тимошенко.

По-късно стана ясно, че те са пътували към Харков.

В публикация във Facebook главният порицай на района Володимир Тимошко написа: "Днес трябваше да се срещна с тях и да им стисна ръцете… Трябваше да видя не само лидери, не, но приятели, които уважавах и които очаквах с нетърпение да видя. Вчера и днес разговарях с всички на борда – след като разговарях с тях, тръгнах към мястото на срещата ни. Думите ми не стигат, не мога да повярвам!"

Украинските служители обикновено летят на ниска височина, за да избегнат вражески ракети. Това обаче не идва без риск.

Още по темата

Володимир Зеленски описа катастрофата като "ужасна трагедия" и "черна сутрин".

Пишейки в Telegram, президентът на Украйна каза: "Днес се случи ужасна трагедия в Бровари, Киевска област. Хеликоптер на държавните служби за извънредни ситуации се разби, а на мястото на катастрофата избухна пожар.

"В момента се установява точният брой на жертвите на трагедията. Сред тях са министърът на вътрешните работи на Украйна Денис Монастирски, първият му заместник Евгений Йенин, държавният секретар на МВР Юрий Лубкович, техните помощници и екипажът на хеликоптера. 25 души бяха ранени, включително десет деца. Към тази минута три деца са загинали. Болката е неописуема. Хеликоптерът е паднал на територията на една от детските градини", пише още той.

"Инструктирах службата за сигурност на Украйна, в сътрудничество с националната полиция на Украйна и други упълномощени органи, да установи всички обстоятелства на случилото се. Всички служби работят на мястото на трагедията", допълва президентът.

Съобщението на Зеленски завършва с "Моите съболезнования на всички семейства и приятели на жертвите. Денис, Евгений, Юрий, екипът на Министерството на вътрешните работи... истински патриоти на Украйна. Нека почиват в мир. Нека почиват в мир всички онези, чиито животи бяха отнети тази черна сутрин."

Хеликоптерите обикновено летят ниско, за да избегнат вражеските ракети земя-въздух (SAM). Киев, например, е в близост до руските единици S-400 SAM, базирани в съседна Беларус, точно на север.

Това са много мощни системи, които ще принудят самолетите – както хеликоптери, така и самолети с фиксирани крила – да летят на нива, на които ще бъде трудно да бъдат засечени от радарите. Ниското летене също така намалява риска от атака от други SAM, като например по-малки инфрачервени оръжия, изстрелвани от рамо, когато са в оспорвано пространство на бойното поле.

Но оставането ниско увеличава риска от сблъсък със земята. Този тип летене е интензивен и доста стресиращ за пилотите, особено в градска среда с множество структури като сгради и дървета.

 Длъжностни лица казват, че хеликоптерът,  модел DSNS ES-225,  се е разбил в 08:20 местно време в Бровари и сградата на Националната служба за извънредни ситуации е била повредена при последвалия пожар.

Екипите на пожарната успяха да потушат огъня малко повече от час по-късно.

"На борда е имало девет души: шестима членове на оперативния екип на МВР, включително ръководството на МВР, както и трима членове на екипажа на Държавната служба за извънредни ситуации", се казва в изявление.

18 души загинаха, включително украинският вътрешен министър Денис Монастирски и заместник-министърът на вътрешните работи Евгений Енин.

Разследването на причината за катастрофата тази сутрин ще отнеме време, за да разбере какво точно се е случило, заяви говорител на украинските ВВС.

Ще бъде създадена държавна комисия за разследване на катастрофата. В нея ще участват авиационни специалисти.

 "Комисията ще разследва причините. Това няма да отнеме 1-2 дни, защото разследването на катастрофа на самолет отнема известно време", уточнява говорителят.

Една очевидка, според съобщенията учителка в детската градина в Бровари, в която се разби хеликоптерът, описа какво е видяла в интервю за местен информационен бюлетин, цитиран от BBC.

"Имаше огромна светкавица", каза тя. "Но преди това имаше звуци от нещо, което летеше във въздуха, и всички млъкнахме. Тогава, след светкавицата, чухме експлозия. Легнахме на земята, а след това бързо се евакуирахме в убежище."

Жена, която била в района, разказа, че е видяла горящ хеликоптер да кръжи около къщата й мигове преди да се случи катастрофата.

"Вървяхме и чухме шум, толкова силен шум", споделя тя през сълзи пред BBC. "По това време имаше страшен пламък, а хеликоптерът кръжеше над дома ни. Замръзнах, защото всички бяха вкъщи, беше осем сутринта. Хеликоптерът се завъртя и тръгна в онази посока. Разбрах, че той се е насочил към най-малката сграда, защото там са двуетажни сгради, а тази тук е десететажна."

Смъртта на вътрешния министър Денис Монастирски ще бъде огромен удар за украинските военни усилия.

Роден през 1980 г. в Хмелницки, в югозападна Украйна, Монастирски беше видна фигура в правителството на президента Володимир Зеленски.

Според уебсайта на украинското правителство 43-годишният мъж встъпи в длъжност през юли 2021 г., но преди да започне политическата си кариера е работил като адвокат.

След като Русия нахлу в Украйна миналия февруари, Монастирски дава редовни актуализации след ракетните удари в страната.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продължавайте да изпращате на Урайна ПВО-системи, това е най-добрата възможност, да се самоунищожи
53
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази светкавица ще да е най вероятно някоя руска ракета.Но каквото повикало това се обадило.Нямаше нужда да ядосват Вовата.А както знаем Вовата не прощава такива неща.Строг но справедлив.
52
3
 
8
 
! Отговори
Джуджетландия преди 1 година
Джуджетата са свалили хеликоптера с лазерен съветски лъч изстрелян от Луната.
51
29
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фашистка Русия има около 20 хиляди танка, като от тях около 3 хиляди са годни за употреба и 3 хиляди вече унищожени от украинската армия . Украйна има не повече от 1000 танка.
50
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е тайна че Батко наш-Бандера е бил на другият бряг.Има много доказателства за това.А колкото за тази катастрофа някак си точно след разгрома на бандеровците при Соледар се случи,както и случая със жилищната сграда.Много съмнителни съвпадения.
49
4
 
5
 
! Отговори
сина преди 1 година
всички знаем, че момчето не е добре. Не е добре и брадатия, не е добре и буци, не е добре и кОрнела, не е добре и варненеца. Най-адекватен изглежда Янев, въпреки че не съм му фен, щото и неговата партия е лабораторна, като ИТН, ПП, ДБ и тем подобни. Поради това, че всичики тези не са добре, сме на този хал вече 2,5 години, и ще продължим! Добре, че президент не ни е плевнелиев-банов през цялото това време !!!
48
2
 
12
 
! Отговори
до 56 преди 1 година
Като се вижда колко са корумпирани смятате ли, че поне 70% не са просто цифра и дори, за да тръгнат трябва цялостна реновация.
47
7
 
21
 
! Отговори
Според укромедиите преди 1 година
Тия с вертолета са търсили гореща точка. - Явно са я намерили!
46
5
 
43
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
Не ми пука за вътрешния министър и неговата клика, мъчно ми е за невинните дечица от детската градина. Да прости Бог невинните ангелчета. За тях - нито една дума!
45
3
 
27
 
! Отговори
L. преди 1 година
Това е заради преследването на Украинската православна църква и нейните духовни лица. ТОЙ обикновено не действа така внезапно, явно вече му е писнало от yкрите.
44
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия има около 23 хиляди танка. В цяла Европа няма и 1000 танка, и то все на различни армии различни стандарти.
43
2
 
14
 
! Отговори
OZZY преди 1 година
Интересно,за Люся Арестович каква смърт са подготвили!Все пак нарече Зеле "айдиът" в интервю на 13.01.
42
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"За успешно контранастъпление са нужни поне 300-400 танка".................Именно. Макгрегър коментира бляновете на Залужни така: "Той практически иска втора армия", с подтекста, че първата вече я няма.
41
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна имаше 2300 танка, колкото Турция, най-голямата армия в НАТО. И за 2022г и дадоха още няколко хиляди руски танка от източн Европа - около 7 хил танка имаше. Къде са сега тези танкове? Защо наркомана проси танкове?
40
2
 
28
 
! Отговори
белото не стига преди 1 година
От шубе, зеления надрусан киевски плъх сега ще стигне с копане чак до ядрото!
39
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По голямата война се водеше в Русия, но там вече приключи - в Русия рублевия капитал окончателно победи доларовия капитал.
38
2
 
22
 
! Отговори
Няколко неща по преди 1 година
повод тази трагедия. 1-во, тази трагедия е по-голяма трагедия от руската ракета в Днепропетровск. 2-ро Стемоусов също загина в инцидент, само че под чужд флаг. 3-то Вярно ли е, че Арестович бил уволнен след изказването му по повод руската ракета в Днепропетровск? Честно казано, има си почерк на СБУ. Остава да се изясни причината за тази "случайност".
37
2
 
19
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Посрещачът в Харков да се готви и той...
36
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2022г и Специалната военна операция отрязаха Русия окончателно от запада, загниващата западна икономика и финансова система и я спасиха от социален взрив и от великата депресия която е неизбежна за запада. Скъсването със запада даде шанс на Русия да започне възстановяването на икономиката си. Русия вече изгради голям дял от несуровинни високо технологични икономически отрасли които не зависят от запада.
35
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлацията няма нищо общо с войната в Украйна. Инфлацията е резултат от рухването на западната капиталистическа система. Всичко което Маркс предрече за рухването на загниващия капитализъм днес се случва пред очите ни. Гангрената и загниването може да продължат много дълго, но не и в този случай, вече са в наппреднала фаза.

Спонсорирани публикации