Столтенберг: Путин предприе срещу Украйна имперска завоевателна война

Никой не напада Русия, Русия е нападателят, а жертвата е Украйна
21 фев 2023 16:00, Елка Василева
335
Столтенберг: Путин предприе срещу Украйна имперска завоевателна война
Снимка: архив, БГНЕС

Руският президент Владимир Путин предприе срещу Украйна имперска завоевателна война, която продължава да задълбочава. Той мислеше, че може да унищожи Украйна и да внесе сред нас разделение, подцени решимостта на украинците да защитят родината си и нашето единство. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция в централата на пакта в Брюксел с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел и външния министър на Украйна Дмитро Кулеба, предаде кореспондентът на БТА Николай Желязков.

Още по темата
Година след началото на тази война година не виждаме признаци, че Путин се готви за мир. Както днес заяви, той се подготвя за продължаване на войната. Путин не трябва да спечели, защото това би означавало, че агресията побеждава и силата бива възнаградена. Ще бъде опасно за нашата сигурност и за целия свят. Затова трябва да продължим и да увеличим подкрепата за Украйна, призова Столтенберг.

Никой не напада Русия, Русия е нападателят, а жертвата е Украйна. Преди година Путин започна неоправдана война срещу своя мирен съсед. Подкрепяме правото на Украйна на самозащита, залегнало в Устава на ООН, добави генералният секретар.

Той изрази тревога за възможността Китай да предостави оръжие на Русия.

Столтенберг призова Москва да се върне към договора Нов СТАРТ, след като по-рано днес Путин обяви, че Русия преустановява участието си в него. В последните години Москва наруши и се изтегли от ключови споразумения за контрол на въоръжаването, отбеляза Столтенберг. С днешното решение цялата система за контрол над въоръжаването се разпада. Силно призовавам Русия да премисли и да спазва съществуващите споразумения, добави той.

Борел отбеляза, че в разговорите си с китайската страна е получил уверение, че Пекин няма да снабдява руските сили с оръжие. Русия разрушава градове, вместо да направи крачка назад към прекратяване на огъня, както призоваваме, посочи той. Нашата подкрепа за Украйна е необходима, за да може върховенството на закона да победи върховенството на силата и на оръжието, обобщи той.

Целта ни е войната да приключи възможно най-скоро с победа за Украйна, това е неизбежно, заяви Кулеба. Той съобщи, че е имал среща с представители на Китай, на която е обсъден мирният план на Пекин. Очакваме да получим текст, за да направим заключения. Намирането на изход към мира остава наша първостепенна цел, каза Кулеба. Украйна и Китай споделят виждането за териториалната цялост, така че всичко, което прави Пекин по повод войната в Украйна, би трябвало да бъде насочено към защитата на украинската териториална цялост, обобщи украинският външен министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
1
 
17
 
! Отговори
Русия била нападател преди 1 година
Забравихте че тази война не започва със СВО на Русия. Много преди това 2014г САЩ финансира фашистите и свалиха законно избраното правителство в Украйна с организиран Майдан и погроми над руски граждани и дори изгорени живи в Одеса. Следва осем години геноцид над руснаци в Донбас от нацистки батальони с пречупени кръстове имена и символи на Вермахта. Минските споразумения вече разбрахте какво са целили. Меркел сама си призна. Ако бяхте на мястото на Русия какво щяхте да направите ?
230
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скрий се някъде пинокио.
229
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Столтенберг: Путин предприе срещу Украйна имперска завоевателна война".....................Войната я предприехте вие като нацвъкахте бази навсякъде около Русия и посегнахте на Украхна организирайки преврата.
228
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен к елеш е кой ще ти го вземе и що си мислиш,че си анонимен като се вижда,че си украинец.
227
0
 
11
 
! Отговори
Еха преди 1 година
CNN са в ужас и показват воени транспортни самолети на Китай да кацат в Крим!
226
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Столтенбер е бивш премиер на Норвегия а партията му още управлява! Той е посредничал на Байдън за да получи помощ от Норвегия при взривяването на Европейската критична инфраструктура СП!! Норвегия е спечелила милиарди от продажба на газ!!
225
1
 
13
 
! Отговори
моето мнение преди 1 година
Тези тримата ми приличат на героите на Доньо Донев!
224
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мечтая един ден България да има такъв държавник,като Путин!
223
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво стана, а памперси? Опънаха ви се едни, дето не са като нас да ви даряват ресурсите си със свалени *** и умирате от яд, че не можете сами да се оправите, ами сте тръгнали да воювате на чужда територия с с заграбени от други държави оръжия и боеприпаси, криейки се зад гърбовете на други държави! Най-до лнопорбаната шайка политици сте вие, евроатлантиците, пладнешки глабители и мошеници, които някога са се пръквали по света!
222
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Столтенберг: Путин предприе срещу Украйна имперска завоевателна война"-----------------Нивото му на изказ на норвежкия *** е на ниво "Работническо дело" ранни години. Жалка работа. И нито дума за поредните израелски бомбардировки над Дамаск, Сирия.
221
2
 
14
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Нато и ЕС се найграха....Русия излезе от ядреният договор и света става по опасен по вина на запада.
220
1
 
19
 
! Отговори
Зеленски преди 1 година
Побеждавамеее! Помощ! Побеждавамее! Помоощ! Бързо бе! Побеждаваме! Помощ!!
219
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 237Коя точно зима,че тая я пропуснахме.
218
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не им ли писна само да лъжат тия евроджендери?
217
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скапани ***!!
216
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали Украйна побеждава? Кво мрънкате.... Побеждавайте и толкова....
215
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Украйна и свърши амуницията! Столтенбер и Борел са се обърнали с писма просби до всички държави в ЕС, Япония и Южна Корея са ки изхразнят лагерите и да доставят всичко на Украйна! Било купер спешно, въпрос на седмици! Не месеци..
214
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ги отразявам вече тия!
213
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 234 Ами вече се чува,че ще ги намалят до минимум тия помощи.Който може да работи остава.
212
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е след признанията на Меркел и Оланд тоя що не се засрами.Или Путин ги изпревари.

Спонсорирани публикации