В Европа зимата вече не е това, което беше - и вече не е зима

Няма достатъчно сняг, има опасения, че ще има голяма суша през лятото
Обновена: 4 мар 2023 15:42 | 4 мар 2023 14:29, Елка Василева
147
В Европа зимата вече не е това, което беше - и вече не е зима
Снимка: архив, БГНЕС

В много страни в Европа зимата е твърде топла. В Алпите няма достатъчно сняг, а във Франция вече се опасяват от голяма суша през лятото. В Германия метеоролозите съобщиха за 12-ата поредна твърде топла зима.

През отминаващата зима в Европа имаше твърде малко дъжд и снеговалежи, а температурите бяха твърде високи. В Германия например метеоролозите съобщават, че това е дванадесетата поредна твърде топла зима, информира АРД. Средната температура в страната през зимните месеци е била дотук 2,9 градуса по Целзий - това е с 2,7 повече от средната температура за периода от 1961 до 1990, става ясно от данни на Германския метеорологичен център, пише Дойче веле.

През последните години тенденцията става все по-ясна и няма как да бъде обяснена освен с климатичните промени, предизвикани от човека, казва пред АРД Петер Хофман от Постдамския институт за изследване на климатичните промени. Той отбелязва, че една топла зима не е проблем, "но когато става дума за 12 поредни години - това вече е притеснително".

Липсата на сняг води до суша през лятото

Във Франция, Италия, Швейцария и някои части на Австрия в момента има значително по-малко сняг от характерното за този период на годината, казва метеорологът Клаус Хаслингер пред АРД. Според италианската природозащитна организация "Легамбиенте" в последните месеци в Алпите е паднал 50 процента по-малко сняг от обикновено.

АРД цитира и ръководителката на агенцията по хидрология и климатични промени към Института за изследване на снеговете и лавините в Давос Мануела Брунер. Според нея липсата на сняг ще доведе до суша през лятото и есента. В свое проучване тя доказва, че сушата, предизвикана от липса на сняг през зимата, е 15% по-голяма в периода от 1994 до 2017, отколкото в предходния - между 1970 и 1993. Брунер смята, че тази тенденция ще продължи.

Сушата в Италия предизвиква много проблеми

В голяма част от Европа не вали и достатъчно дъжд, обяснява АРД. Така например цяла Северна Италия страда от засушаване.

След като и февруари не донесе много дъжд в Италия, има риск хранителната промишленост да намали производството си с 40 на сто, пише италианския вестник "La Repubblica". Подобна суша не е имало никога в този район, пише АРД.

Във Франция пък текущите данни от националната система за мониторинг на водите показват, че от 422 наблюдавани зони с подпочвени води 125 вече са с много ниско ниво, 120 - с ниско ниво и 97 - с умерено ниско ниво, пише АРД. След няколко седмици без почти никакви валежи французите вече се опасяват от второ поредно сухо лято.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
4
 
7
 
! Отговори
Германец преди 1 година
Путин не хареса тази новина :)
47
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откак се помня това беше най-топлата зима,досега,не може да се нарече и зима и така е през последните десет години.Ако се съди по това да,глобалното затопляне е факт а дали само хората са виновни,не мога да кажа!
46
6
 
10
 
! Отговори
Така е преди 1 година
ПутяИзпита този факт на гърба си много лошо. Газовия шантаж беше едно от основните му оръжия.
45
8
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА ЗЛОТО ЗАГИВА ФИНАНСОВО И ТО ЖЕСТОКО!!! В МОМЕНТА ЯКО РАЗПРОДАВА ПРИРОДНАТА ГАЗ И ТЯ Е ВЕЧЕ С 20% ПО ЕВТИНА НА ЕВРОПЕЙСКАТА БОРСА САМО ЗА 2 СЕДМИЦИ! ЗИМАТА СИ ОТИВА И ЗА ДА ВЪРЖАТ ДВАТА КРАЯ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ЩЕ РАЗПРОДАВАТ ГАЗ И НА 20 ЕВРО ТЕПЪРВА ПОЧВА ГОЛЯМОТО ПАДАНЕ НА ЦЕНАТА НА ГАЗА!
44
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"...и няма как да бъде обяснена освен с климатичните промени, предизвикани от човека..."===О, да, освен човешката дейност няма нищо друго, което да влияе на климата, нали? Няма дори слънце да свети.
43
4
 
6
 
! Отговори
New Red ВИЦ преди 1 година
Бедуин си купил огромна газова отоплителна печка...........Срещнал го Лорънс Арабски и го попитал защо му е печката след като навън плюс 75 градуса по Целзий........Аа не съм глупав-отвърнал му Бедуина-виж какво пише на тази ОГРОМНА печка:плюс 60 градуса по Целзий,влизам вътре и там ще студувам
42
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като цяло нямаме сезон Зима. Преди 10-20-30-40 години какви зими имаше, какви снегове, а сега прашинки! Не върви на добре светът
41
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече над 20г. почти една и съща "зелена" пропаганда и всяване на страх
40
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално. Европа излиза от "малкия ледников период" започнал през 14-16век. Тези неща се знаят, ама някой трябва и да чете.
39
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оффф аре пак ще спасяваме света като даваме повече пари за нещо си
38
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е нормално е да се сбърка заглавие, все пак мисирките дето работят за днес.бг са 25-30 годишни некадърници, вчера празник беше, още са пияни и надрусани
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Европа зимата вече е е това, което беше - и вече не е зима " - Ко речи ?
36
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като чета коментарите не знам какво трябва да се случи за да видите, че промените са реалност:) и само да добавя нещо, че 1% по висока температура глобално не значи че от 29 ще бъде 30 :)
35
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости.
34
3
 
3
 
! Отговори
ВОДНИЯ Син ВОДАЧ преди 1 година
На кого му пука за температурите ***??............Човек може да оцелее цели 60 дни без храна и само от 6 до 12 дни без ВОДА...............Слава Богу можем без джунгли и гори тъй като водораслите във ВОДНИТЕ среди произвеждат 85% от кислорода.........а е доказано и че зеленината абсолютно нищо не произвежда а е КОНВЕРТОР която преобразува синята вода в син кислород...............
33
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече ще има банани портокали и всякакви цитруси !Нали ,това Ви липсваше преди ?!
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак да обясня - в общото годишно количество СО2, делът на това от човешка дейност е по-малък от 3%. Дори да приемем, че този газ, който е в основата на живота и е храна за растенията, бе истински вреден - нашето участие в производството му е нищожно, микроскопично. Тази мощна, истерична кампания за демонизиране на СО2 и фатализиране на отделянето му в каквато и да е дейност, цели да се оберат, ограбят, ограничат хората! И да спечелят невъобразимо и неизмеримо милиардерите.
31
1
 
8
 
! Отговори
SS преди 1 година
Скоро ще има и климатични мигранти ! Китайците казват : Да пазят боговете да не живееш в интересни времена ! А идват точно такива ! И почти никой не е подготвен за ,,новото нормално"
30
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Новинарските сайтове е пълно с леко неграмотно или разсеяни ..някви си !!Като във всички останали сфери на работа !Случайни работи -няма !
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
така е като не слушате Грета