Храните поскъпнали с до 50%, търговците трябвало да се засрамят

Минималната заплата е на размер 45% от необходимите средства за издръжка на живота
851
Храните поскъпнали с до 50%, търговците трябвало да се засрамят
Снимка: БГНЕС

"Искаме да върнем икономиката на пазарен принцип, защото според нас цените на стоките от малката потребителска кошница са нереалистично завишени. Четирите мерки, които предлагаме от КНСБ, целят да върнат конкуренцията, където е нарушена. Има бариери за влизане в отрасъла предвид наличието на дългосрочни договори между търговските обекти и производители. Не знаем колко е надценката по пътя от производителя до щанда заради логистика и реклама". Това каза пред БНР Любослав Костов, главен икономист на КНСБ и директор на Института за социални и синдикални изследвания.

Още по темата

Той подчерта, че няма логика надценките да са толкова големи и ако нелоялните практики се изсветлят, то целият отрасъл ще стане по-конкурентен.

"Търговците би трябвало малко да се засрамят! Компенсацията за бизнеса беше 8 млрд. лева за една година, а цената на труда нарасна с около 15%. Хлябът, сиренето, краставиците поскъпнаха с между 20-30-50%. Кое толкова като разход е поскъпнало, за да вдигаш крайната цената? Разходите за труд ли са поскъпнали с 40%? Или разходите за ел. енергия, при положение че цяла година са субсидирани? Трябва реципрочност в поведението както на потребителите, така и на производителите, и на търговците", каза Костов.

По думите му покупателната способност на масовия българин намалява. Според него няма нищо лошо да има търговски оборот между държавите, но заради климата, в който живеем, ние имаме конкурентни предимства в производството на домати, краставици, картофи, а от 60 до 80% от тези продукти са внос от други страни.
"Не си ползваме конкурентното предимство. Има генерално сбъркани неща в цялата ни стратегия за развитие на земеделието, а от там и в ценообразуването по цялата верига на доставка. Като купуваш картофите от Полша и доматите от Германия, естествено че транспортните разходи ще са шест пъти по-големи", допълни Костов в предаването "Неделя 150".

По данни на Института на един работещ човек са необходими 1352 лева (нетно), за да живее нормално. Минималната работна заплата е на размер 45% от необходимите средства за издръжка на живота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


851
Още по темата: магазинКНСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
545
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
търговците да се засрамят?... на това ли чакаме, нямаме закони, нямаме държава и вече чакаме търговците да се засрамят хахаха и да си върнат свръхпечалбите сигурно...
544
1
 
17
 
! Отговори
Морен сокол преди 1 година
To една храна малей .................имитации и химии
543
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
рибата е вмирисана от главата - не се оправдавайте с тъпговците - те правят това дето го правят управниците- и сега айде да се измием с търговците - като сменим управниците ще чак тогава ще се оправи нещо в разбитата ни страна
542
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С икономическото трио Киро, Корнелия и Кокорчо толкова! Тея са способни и Швейцария да фалират ама там няма кои да им се върже на лъжите!
541
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ви ли харесва промяната хахахахахахахахахахахахха
540
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе лай-ньо вешингтонски - златото дето го мъкнат от българия вече 30 години може да е надхвърлило 150 тона - ама пускате тия опорки за да не се интересува населението защо българското злато заминава изван страната - с разрешението но националните предатели
539
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе вашингтонска опорке - не са били 32 тона а 320 тона - кой нормален човек вма си представи в българия след освобождениеуто 32 тона злато - то като съчинявате пропагандата си сещайте се че има и нормални хора а не само дрогирани евроджендъри- от кого ще събереш злато като нямаш и банка- обикаляли са по къщите д а събират пръстени и пендари- гьобелс пасти да яде
538
9
 
11
 
! Отговори
Освобождението струв преди 1 година
До Анонимен 651, който прославя Русия, че ни е освободила от турско робство - ПОТЪРСИ В ГУГЪЛ : КОЛКО ЗЛАТО Е ПЛАТИЛА БЪЛГАРИЯ НА РУСКИЯ ИМПЕРАТОР ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО ---- *** Освобождението струва на България 32 тона злато ***
537
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и те се засрамиха - нежно голову склоня - има неща които не се превеждът 1Ако някой може нека напише !За купеното и некъдърно управляване все някой ще трябва да отговори пред народа (ако и иска този народ )
536
3
 
0
 
! Отговори
До 675 преди 1 година
А ако си го произвежда сам....ще е без пари, но ще иска труд и време. Това е цената на консуматерството. . Цена която плаща консуматорите за да не произвеждат сами и от която богатеят всички накачени по веригата .На запад е даже много по- добре натъкмено .Разликата м/у производител - купувач може да е хиляди пъти по- голяма...всъщност няма граница
535
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Не позна. Не е дирижирана от "кремълските слуги" а от американските прислужници и окупационната администрация, която ни управлява, умело дирижирана от Козяк.
534
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам за търговците, но нашите управници трябва да потънат в земята от срам. Тяхното "управление" фактически никакво го няма и всеки ден все повече и повече закопават населението, като позволяват да го дере всеки, който си поиска.
533
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купуваме си директно от мандрата кашкавал за под 14 лв. килограма. Същият на същата фирма в ЛИДЛ е 25. И нали се сещате, че ЛИДЛ го купува още по-евтино отколкото ние с нашите 3-4 кг. Имам чувството, че цялата нелепица с цените е дирижирана от кремълските слуги, за да си кажат българите - виждате ли как е в ЕС и НАТО.
532
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВСЕКИ който гласува за ЕС и НАТО, чакайки от тях "европейска МРЗ" и "достойна пенсия", заслужава да мизерства! Даже хляб и вода са му много! Даже Тиквата ВИ го каза два пъти, но сте про'с'ти да го вденете!
531
4
 
15
 
! Отговори
За България преди 1 година
Кой реши да спонсорира бизнеса , а не пряко бедните хора- КИРЕТО! Защо? Защо спонсорира Била и Кауфланд, а не нас! Май пак ФАЩ имат пръст тук или поредното доказателство, че този е много ***! Нима мислеше ,че картелите на Бойко ще са честни играчи и ще ти съдействат да оправим държавата?
530
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И същите гениални управници, които допуснаха цените *** стоките да надминат дори тези в най-развитите европейски държави, ни убеждават че имат контролните механизми да спрат новата спекула в цените, която првдстои при въвеждането на еврото
529
2
 
8
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Поне 10 , 15 основни продукти да са с твърда цена. Поне заради пенсионерите. Гледах една жена по тв - беше си купила хляб и мляко. Толкова!Иначе на село си гледат земята , те се справят и никога не са чакали от някой. Няма кой.
528
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се засрамят....А нещо като контролни органи няма ли...
527
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в бг пенсионер яде хляб пие вода да си плати тока и водата до къде я докараха пенсионерите да ви ......... маи........ никои нема да се върне в бг ще остане без людна
526
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нужен е действащ държавен орган който да бие през пръстите алчните търговци. Що за хора са те, че ще принуждават пенсионерите да са на хляб и вода. Затвор по чл.115 от Наказателния кодекс.