50 хил. руснаци си създадоха нов град в Северен Кипър, за да избегнат войната

Северен Кипър не е под санкции
24 авг 2023 20:40, Нели Христова
99
50 хил. руснаци си създадоха нов град в Северен Кипър, за да избегнат войната
Снимка: Pixabay/2211438

Върху напечената от слънце равнина в северен Кипър нов град се издига като мираж. Йени Искеле се появи толкова бързо, че дори местните хора могат да се изгубят, когато го посетят. Багери и самосвали вдигат прах върху недовършени пътища, а 12-етажни апартаменти се извисяват над група по-стари, ниски къщи. Билбордовете, рекламиращи жилища за продажба, са написани на кирилица, а понякога и на фарси.

Преди пет години Йени Искеле беше причудливо крайбрежно село, но сега е сърцето на новата международна общност на Северен Кипър. Това включва 50 000 руснаци, които са се преместили тук, за да избегнат мобилизацията на президента Путин или да избегнат санкциите.

Този месец Кремъл каза, че ще отвори офис за предоставяне на консулски услуги, но внимаваше да потвърди, че това не е пълно дипломатическо признание. Това е така, защото турскоезичният Северен Кипър заема уникална международна позиция: това е страна, която не съществува, откакто конфликт раздели острова през 1974 г.

Северен Кипър не е под санкции, така че чужденците могат да посещават, купуват имоти и правят бизнес. Има британска емигрантска общност и Обединеното кралство също предлага консулски услуги чрез офис.

Но фактът, че не е призната за суверенна държава, означава, че е невъзможно да се лети директно, освен от Турция, която подкрепя Северен Кипър със субсидии и е единствената страна, която го признава. Икономиката й зависи до голяма степен от казината и частните университети и Държавният департамент на САЩ отдавна предупреждава, че е гореща точка за пране на пари и трафик, пишат от The Times.

Гръцкоговорящият юг е напълно признат и е член на ЕС, въпреки че също е опетнен от корупционни скандали, включително схема за продажба на паспорти, която позволява на санкционирани руснаци да придобият европейско гражданство. Откакто Русия нахлу в Украйна, Брюксел затегна правилата си, за да спре използването на юга като задна врата към ЕС.

В търговския офис на строителната площадка руска двойка с две деца прелиства брошури. "Купувачите не са местни, те са предимно руснаци и украинци, особено тази година", казва Зейн Хашоги, йордански търговски представител, който самият е мигрант. "Преди това бяха иранците."

Въпреки че гражданите на санкционирани държави често са блокирани да изнасят пари извън страната, те не срещат препятствия при закупуването на имоти в Северен Кипър: банките на територията не са част от международната система Swift и работят през Анкара.

Турция е една от малкото страни в региона, които не са наложили санкции на Русия. Резултатът е, че хиляди руски граждани, фирми и дори санкционирани лица се стекоха там и в Северен Кипър.

Новодошлите руснаци увеличиха населението на Северен Кипър с една шеста и донесоха пари. Русия също обмисля директни полети до летището на територията, което отвори врати тази година. За бизнеса и политиците на острова това е благодат.

Ерсин Татар, лидерът на Севера, настоява за разширяване на международното признание, но притокът на руснаци рискува да наруши демографския и политически баланс. От 1974 г. населението на кипърските турци постепенно е затрупано от заселници от континента, които са склонни да бъдат по-националистически настроени и са помогнали за обвързването на острова с Анкара.

Въпреки че от 1974 г. насам почти не е имало насилие, Кипър остава размирен и перспективата за обединение почти не съществува. Миналата седмица се състоя най-сериозният сблъсък от години между силите за сигурност на кипърските турци и мироопазващите сили на ООН на границата, където северът се опитваше да построи път, който да свързва села, разделени между територии.

Докато за руснаците Северен Кипър предлага лесно пребиваване в чужбина, много граждани се сблъскват с объркваща бюрокрация.

Севилай Касапоглу се бори да получи пенсията на съпруга си, откакто той издъхва преди три години. Тя живее на север, но той е работил в един от британските военни райони на територията на кипърските гърци. Правителството там отказва да й плати, освен ако не се премести на юг. "Ето защо имаме проблем с Кипър", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Загубите на бронирана техника, които понася руската терористична армия от началото на войната срещу Украйна достигнаха чудовищни размери. ВСУ са унищожили 4368 танка (8 през последното денонощие) и 8476 бойни бронирани машини, от които 29 единици през последното деннощие. За последното денонощие украинските защитници са ликвидирали 480 руски окупатори, с което общият им брой от 24 февруари м.г. досега достига 258 340.
32
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А какво става с контранастъплението, освободиха ли вече Крим и 4те области?
31
5
 
7
 
! Отговори
До Анонимен преди 8 месеца
За контра натъплението ли питал какво стана - 300 руски трупа, това стана. Добре ли е?
30
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо да бягат българите в Русия, бе? Западът има нужда от работна ръка, а не Русия. Русия си има достатъчно.
29
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Прекрасно! Купуват си земя, строят си град, а не като украинските дезертьори, които налазиха България и реват за помощи. Всички виждате, че освен, че не хващат работа и искат пари, а за капак искат специално само по морските хотели да се настаняват. Всичко извън територията на морското крайбрежие на България - за украинците е провинция.
28
14
 
10
 
! Отговори
Духайте супата преди 8 месеца
Русия е първа икономика в Европа и на пето място в света по БВП за покупателна способност на населението. Германия вече е втора в Европа след Русия. Пред Русия са само Япония, Индия, САЩ и Китай. Засега. А България гони 80то място ха ха ха! Нещаcтна, мизepна, презряна държавичка и винаги ще си остане такава. България с всеки изминал ден се затрива и отива в нищото. Жалки палячовци и марионетки на заокеанските кукловоди.
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да припомним-Царя Станишев и Бойко най-вече.И сега пишат ли пишат прещу Българите озлобено диво племе без родина,чест и достойнство.
26
8
 
13
 
! Отговори
а бе преди 8 месеца
А бе, я кажете тука сега, след 30 години 6лизане на американски ***, какво става с визите, отмениха ли ги? Българите могат ли свободно без визи да пътуват в САЩ?
25
2
 
4
 
! Отговори
До Хиперзвуковия преди 8 месеца
Лекувай се пишеш една и съща простотия вече няколко дена поне накарай да ти сменят плочата.
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пишете, че отишли там, за да избегнат войната, а Кремъл ще им отвори офис за консулски услуги и обмисля директни полети до летището на територията?! Нещо ми се губи логиката.
23
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Половин България избягала от западното иго. От половината България, 5 чиляка са заминали за Русия, останалите 2, 3 милиона са на Запад, които държали България под иго. Това русофила винаги става за смях ако няма подадена готова опорка, а се мъчи сам да измисли нещо.
22
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За контранастъплението, за контранастъплението питам, какво става с контранастъплението?
21
8
 
9
 
! Отговори
ТОва истини ли са? преди 8 месеца
До Хиперзвукови ли са? - "украинските сили са свалили общо 14 аеробалистични ракети Х-47М "Кинжал"" и НЕ ПОКАЗА остатъци на нито една! айде у лево!
20
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Крайцера Москва изплува ли русофили *** иТъпи?
19
5
 
17
 
! Отговори
Костя Копейкин преди 8 месеца
Ну що? Я не панимаю? В Рассия е най-хубаво, тове не може да е вярно. Рассия, Рассия! Ще доведа Рассия на БГ територията - обещал съм на другарката Митрофанова.
18
17
 
9
 
! Отговори
5 милиона преди 8 месеца
Украинци напуснаха страната за да избегнат войната с откраднатите пари от корупция и скъпите си коли. В България по бедните направо в най скъпите хотели ги настанихме на пълна издръжка за наша сметка. Това няма ли да го напишете или не е политкоректно.
17
7
 
17
 
! Отговори
Хиперзвукови ли са? преди 8 месеца
От началото на руската инвазия украинските сили са свалили общо 14 аеробалистични ракети Х-47М "Кинжал". Това поставя под сериозно съмнение думите на руския диктатор Владимир Путин, произнесени през 2018 г., че тези ракети гарантирано преодоляват всички съществуващи в момента противовъздушни системи и дори такива, които са в процес на разработка.
16
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А какво става с контранастъплението?
15
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А какво става с крайцера Москва, изплува ли?
14
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По 500 контрактора средно се записват на ден. За последните няколко месеца са постъпили над 200 хиляди нови контрактори. Русия вече разполага с военен потенциал от 600 хиляди, нали се сещате, че няма просто ей така да ги държи.

Спонсорирани публикации