Ало, Мъри, тук ли си?

Войната в Левски няма да доведе до нищо хубаво
14 ное 2023 10:57, Александър Попов
59
Ало, Мъри, тук ли си?
Снимка: Lap.bg

Да пишеш за Левски, когато шефовете на българския футбол копаят дъното може би не е много сериозно. Но стигнахме до момента, в който феновете не се интересуват от националния отбор. Стигнахме до момента, в който сме съгласни "УЕФА да ни закрие", за да не се мъчим. По стадионите се скандира "Оставка", може би с изключение на този в Разград. И независимо от твърдоглавието, оставките на цялото ръководство на БФС е въпрос на време. Защото футболът е за хората, а не за канцеларски колоси или прищявки на футболни президенти.

В Левски също ври и кипи. Има криза - и като игра, и като точки. Както се случи и миналата година, през ноември думите на ръководство за титла изглеждат химера. Не че 10 точки не се наваксват, но нито сме Англия, където всеки играе срещу всеки и не симулира футбол, нито отборът изглежда готов да се бори.

Всъщност точките, купите и играта нямат никакво значение. И никой няма право да ги изисква, независимо от максимата, че "Левски винаги се бори за титлата". Защото стотиците хиляди фенове на Левски са разделени. Защото се води "война", при която нито мачът ти е с НАП, нито титлата може да бъде цел.

Целта трябва да бъде обединението на феновете. Със сигурност няма да лесно, защото то датира вече повече от 9 години, а през последната ескалира толкова много, че всичко е отровено. От целите на клуба до съблекалнята.

Един от най-големите виновници за това е Мъри Стоилов. Човекът, който беше боготворен, човекът на когото феновете, без изключение, силно вярваха. Човекът, чието име се скандираше при 11 мача без победа. Човекът, който вдъхна усещането, че може Левски да излезе от калта, в която затъваше след като стана първият отбор, играл в групите на Шампионската лига. Човекът, на когото му бе осигурена почти цялата власт в клуба, но който стана и си тръгна след една не много ясна пресконференция. На която се хвърлиха някакви цифри, които никой не разбра истина ли са, хвърлиха се някакви обвинения за лед стени, но като цяло сентенцията бе една - аз съм честен и не мога да работя с това ръководство.

Сезонът на протеста и подкрепата

Някъде по времето на еуфорията около спасяването от фалит на Левски бе създадено сдружението "Левски на левскарите". От Сираков и Мъри Стоилов, най-обичания тандем. Заявката беше - събират се поне 20 000 левскари и акциите на клуба отиват при тях. Сираков тогава се определяше като "Пазител" на тези акции. Към днешна дата може да се каже, че тази идея, която взаимства някакъв западен модел, но леко побългарен, се провали. 20 000 се оказаха мираж, феновете не повярваха на това сдружение. Всеки левскар има собствено обяснение и спорове могат да се водят денонощно. Факт е, че зад него стоят лидерите на Сектор Б, а ултрасите няма как да бъдат обединяващо звено. Тяхната роля е друга - да създават атмосфера с хореография, димки (независимо, че носят глоби), да бъдат зад отбора във всеки един момент и да дори да се сбият у нас или в чужбина. Всичко характерно за ултрас културата, независимо дали се харесва. След напускането на Мъри Стоилов те подеха война срещу ръководството и най-вече срещу Наско Сираков. Два транспаранта "Сираков вън!" могат да се видят на всеки домакински мач, обидни квалификации се издигат почти на всеки мач.

Като контра се появиха и левскари, които обявиха Сезон на подкрепата. Които застанаха зад ръководство и новия треньор. Стигна се до момента левскари да освиркват левскари, да се сипят обиди. Обидно е и как ултраси следят други ултраси дали ходят на мач (там разделението датира от повече години), да се бият помежду си. Един вид фенове на Левски да решават кои фенове на Левски имат право да са на стадиона. Шизофренично, нали?

И двете страни имат своята истина, но разговорът го няма. Грешки има и при двете страни, но никой не си ги признава. Няма едно "извинявай" и да се опита да се стигне до обединение. Или поне до среща, до нормален дебат за бъдещето на клуба. Само по-голямо ожесточение. И неприятният извод - зад цялата тази война стоят интереси, които не са интересите на Левски.

"Войната" в социалните мрежи

Разделението сред публиката се пренесе онлайн. Левскарските групи в социалните мрежи достигнаха историческо дъно, в което всеки се изказва като последна инстанция. Сираков е "Мажоритаро" и "Раев", ако се вярва на писанията - той е проиграл на покер и гащите на съседа. От другата страна се сипят клетви към Мъри Стоилов и Ивков-младши. Треньорът, който е донесъл толкова радост, вече е "Рибаря", "Предател" или "Мъни". Който има нерви - може да влезе в тези групи и да се начете на откровени глупости и нападки. Сектор Б пък е определян за наркомански. От хора, които едва ли знаят какво е Сектор Б за Левски. Но войната е в ход...

Разделението сред феновете става все по-голямо и не е далеч момента, в който едва ли ще има връщане назад. Победите и загубите на отбора рефлектират върху футболистите, които, ако следите различните фенски групи - нито един не става. В зависимост на коя страна сте. Костов е съпоставян непрекъснато със Стоилов, едните му искат оставка, другите са плътно зад него. Играта и точките само служат като аргументи в по-глобалната битка между феновете. Едните са "левскари", другите "спартаковци". Едните са "нормални", другите са "лепилари" и още хиляди подобни сравнения.

В цялата тази битка за власт, в която са въвлечени феновете, има един отсъстващ. Мъри Стоилов. След злополучната пресконференция той замлъкна. Превърна се в знаме на протеста, според сдружението "Левски на Левскарите" той бил готов да вземе акциите и да се завърне в клуба. Но не го чухме от него. Остава неприятното впечатление, че седи отстрани и нещо чака. Но какво чака - левскарите да се избият помежду си ли? Той е човекът, който обедини левскарите и който донесе най-голямото разделение между тях в цялата история на клуба. Независимо дали му се иска и дали му се вярва.

Ако иска да бъде в Левски - да излезе на светло и наистина честно да води борба срещу Сираков и това ръководство. Ако е големият визионер за спасяването на Левски - да излезе пред левскарската общност и да чуем какво мисли, какво иска и как ще го постигне. Не да слушаме от странични хора, че бил готов за акциите. Ако няма амбиции да бъде фактор в клуба - да излезе и пак честно да го каже. Заради стотиците хиляди, които му вярваха. Защото феновете се превърнаха във фенове на Сираков и Стоилов, а двамата, независимо какво са дали на клуба, са малки в сравнение с Левски.

Ало, Мъри, тук ли си?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
9
 
3
 
! Отговори
Теодоро преди 5 месеца
Долу оранжевите чорбари!!! Левски София завинаги в сърцата ни!
46
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Някой прави ли одит на тия? В града в който живея точно срещу едно средно училище има типосан фен магазин за шалчета и подобни дрънкулки на "уефски". Никога не съм виждал някой да влиза там. Каква пералня са тези "магазинчета" и как съществуват изобщо?
45
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ало, Раев къде си?
44
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Врнете ни Апотола!Нико не се интересува от драмите на обитателите от махала Подуяне.
43
4
 
5
 
! Отговори
По-скоро преди 5 месеца
Ало, Насо, тук ли си?
42
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мъри е такава мишка, че не знам дали има по-голяма. Опитва се да лапне на хляба мекото. Него принципно все го няма, когато е най-жега, забелязали ли сте ? С много късмет и малко треньорски качества, създаде много заблуждаваща визитка в Казахстан ! Нека поведе Левски, дъното е сигурно тогава :)
41
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"И независимо от твърдоглавието, оставките на цялото ръководство на БФС е въпрос на време". Мда, то всичко е въпрос на време, но едно е да се разкарат тая седмица, друго Мокета да умре на поста си на 88 години
40
11
 
7
 
! Отговори
читалище заря преди 5 месеца
много ми е интересно ако тая поредна драма се случваше при цска а не при галениците на всички власти дали болните *** от редколегията на мсатското читалище щеха да тагнат статията като "на фокус" или фокуса немаше да мине
39
10
 
9
 
! Отговори
Сър Греъм Потър преди 5 месеца
Това левскарско ГМО напрактика не съществува.
38
10
 
13
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 5 месеца
както винаги, като стане киреч при говедата и се почва с "ние", "държавата", "феновете". бичи се общ знаменател се едно требва заедно с ръкопляскането на чеченския омон и мъката по безславно загиналите в битката с монархофашистките ционисти радикални ислямисти , да пускаме и по сълзица за обора на пощенските кухороги, завлекли бюджета с десетки милиони. ааааайде малко по сериозно
37
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Години наред безхаберие вече се виждат резултатите и във футбола и в държавата като цяло, закривай!
36
2
 
27
 
! Отговори
Шопа преди 5 месеца
Нема футбол у БГ вече . То, футболисти и треньори няма ....Задкулисие , черно тото , липса на юношески школи , родители скачат на бой на треньори защото се скарал на синчето или пък му казал ,че не е в форма и ще търка скамейката .... Абе смешна работа направо , а тука в коментарите едно и също , злоба , разделение , ужас . Загине ли Левски - загива и Цска , загиват и всички останали клубове .
35
2
 
19
 
! Отговори
Уефски - Сесека преди 5 месеца
Потъва целия роден футбол , а те горките , симпатизанти на отдавна загубили класата си отбори се хулят един-друг .... Алоу , пиянки ! Вземете се стегнете , вместо да ревете ,че едните били *** , другите били прасета се огледайте и вижте ,че сегашното ръководство съсипва всички . Всеки клуб в страната е застрашен , само дупедавците от Разград са си ОК , нали си имат човек с връзки да ги пази .. Футбола го държи мафията!Типично нашенски манталитет , мен да ми е добре , другите съм им е_б_а_л.
34
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Охранителната фирма на Левски толерира и насърчава простотия и хулиганство. Публиката като беше пълен статиона сама се цензорираше и опирваше да тушира хулиганите. Помните освриркванията по време на мача със Шкупи срещу бомбичките и други освирквания към хулигани. Левски има прекрасна публика, вярна и добра, но от ръководството на клуба толерират хулиганите. Помните и преди отлив на публика, колко малко хора идваха на мач, защо? Защото хулиганите гонят нормалните хора от стадиона.
33
5
 
8
 
! Отговори
ГЕРЕН преди 5 месеца
МЪРИ СИ КАЗА ЩО СИ ОДИ. НЕ ГО ОБВИНЯВАЙТЕ И НЕ ГО СЪДЕТЕ. ЛЕВСКИ СЕ ВОДИ ОТ ЕДИН КЪТ ТУЛУПЧО ЕДНО КНИЖНИК. ТОЗИ Е СИРАК БЕДЕН"" НАХАЛЕН АЛЧЕН КЪТ ТУПИ. КАЗАХ ПИСАХ ПРЕДИ ВРЕМЕ ТОЗИ ЩЕ НИ ЗАТРИЕ. ДА ПРОДАВА ТОЗ ТАНАС ДА СЕ НАОЯДЕ И ДА СЕ СИКЕРДОСВА. А ЛЕВСКИ ГЕРОВ НАШ ЩЕ БЪДЕ В СЪРЦАТА НА МНОГО ХОРА. ФК ЛЕВСКИ"Е ПЪТНИК.
32
4
 
12
 
! Отговори
Илиянооо ти ли си преди 5 месеца
Стига платени статии на драскачи!!! Мъри направи това, което никой друг не успя с отбора. Раев е пълен ***, а злата му госпожица се мисли за нещо, ама освен да се излага, друго не може
31
1
 
17
 
! Отговори
Насърчават хулигани преди 5 месеца
Имам чувството че Левски стреми да изгони феновете си от стадиона. Сега с Ботев, защо охранителната фирма допусна ракети в сектор А? Сектор А е мирен сектор къгето обикновенно момчета си водят приятелките и семействата децата. Онзи ден в сектор А бяха допуснати ултраси и то ултраси с бомби и ракети, които изстреляха по феновете на Ботев. Човек се замисля дали да си доведа детето пак в този сектор като го види това? Ми нормалната реакция е следващия път откъм ултрасите на Ботев да летят ракети.
30
0
 
4
 
! Отговори
Ало, да? Кой е? преди 5 месеца
Саше, аз ли не съм разбрал правилно или това е наистина първата авторска новина в този "новинарски" сайт?
29
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ало, Мъри, тук ли си? Тя му отговаря" Тук съм, тук съм, гола съм! Той, Доки и отговаря: Ако искаш да ти вкарам гол ела на стадиона да вардиш на вратата!... Тя: Добре идвам, само приготви парата!
28
2
 
9
 
! Отговори
D9S преди 5 месеца
Като юноша съм играл футбол, ама после ми омръзна и го зае,бах.... Футболистите взимат много пари, трансферират ги за много пари, днес са в единия отбор утре в другия... Пък феновете 85% са ута,йка, ходят викат крещят напиват се и тн... Аве гламава работа.