МВР в потрес: Жената на Нотариуса е недосегаема за уволнение

Неуспешни са всички опити Гергана Божинова да бъде отстранена
2 мар 2024 13:10, Петър Бойчев
109
МВР в потрес: Жената на Нотариуса е недосегаема за уволнение
Снимка Фейсбук

МВР да предложи подходяща длъжност на вдовицата на Мартин Божанов - Нотариуса. Това нареждат две съдебни инстанции по делото, което Гергана Божанова води срещу уволнението си от ГДБОП през юли 2021 г.
Както е известно, Божанова е в отпуск по майчинство, а шефовете в МВР са доста уклончиви по въпроса могат ли да я уволнят след това, припомня „Сега“.
 

На 19 май 2021 г. тя е назначена в ГДБОП като като стажант-кандидат, спечелил конкурс за държавна служба в МВР на длъжност "младши разследващ полицай – старши полицай". На следващия ден тя встъпва в длъжност, а ден по-късно е и изпратена на курс за първоначално професионално обучение.
 

В началото на юни 2021 г. Антикорупционният фонд публикува филма си "Списък за бърз контрол", в който е разказана историята на сблъсъка на Веселин Денков със спецправосъдието, а Божанов е осветен като съдебен брокер.
На 26 юли 2021 г. е предложено служебното правоотношение с Божанова да бъде прекратено, тъй като ѝ е отказан достъп до класифицирана информация.
 

Божанова обаче обжалва уволнението си и печели делото срещу МВР на две инстанции. Първо съдия Калинка Илиева от Административния съд в София, а след това, през март 2022 г., и върховните съдии Анна Димитрова, Илиана Славовска и Тинка Косева приемат, че МВР не са спазили процедурата.
 

Божанова е можело да бъде уволнена само след като първо ѝ е предложена подходяща длъжност, която не изисква достъп до класифицирана информация в ГДБОП или където и да е в МВР. Ако алтернативата не я устройва, тогава и се пристъпва към прекратяване на договора, обясняват съдиите на МВР закона и наредбите. Пред Върховния административен съд се явява и прокурор - Чавдар Симеонов, който също пледира в полза на Божанова.
 

Свидетели по делото за кръга на влияние на Божанов в съдебната власт разказват, че Гергана Божанова е работила и на бара в прословутия клуб SS (съдебни съмишленици).
 

Преди дни директорът на ГДБОП Явор Серафимов каза в интервю за Нова тв, че причината на Божанова да не бъде даден достъп е, че е имало несъответствие между реалността и данните, посочени от нея в документите за имуществото ѝ. "Не е споделила притежавани имоти, автомобили и т.н.", посочи Серафимов. Според него има някакви варианти за уволнението ѝ. "Но нека мине този период, и самата Конституция пази майката", заключи Серафимов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
до 8 преди 2 месеца
До Анонименмного про***Сти има които не са разбрали !
13
1
 
15
 
! Отговори
Това е Мафия преди 2 месеца
Прокуратурата прикриват тежки престъпления извършени от полицаи и мутри в Перник!
12
1
 
12
 
! Отговори
МВР са престъпници преди 2 месеца
МВР ПЕРНИК се занимават с трафик на хора и изтезания! Тези се граврят с мене и в други Държави на ЕС!
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Интересно, ми като се роди да вземат от бебока ДНК тест, бащата може да е друг, по голям играч от нотариуса!
10
0
 
17
 
! Отговори
Смешници преди 2 месеца
Ейй, тая е по-недосегаема и от главния прокурор.
9
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не може ли? По това , което чета, тази е била съучастник в ОПГ, настанена на работа чрез същото ОПГ. И дори евентуално да не е участвала в престъпленията, по закон, тя е била длъжна да съобщи за тези извършвани престъпления, но не го е направила, което също е престъпление! Ако е получила средства или материални облаги от извършените престъпления, също се счита за съучастник на това ОПГ!
8
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Първо преди да ми нащтракате минусите искам да кажа, че въобще не съм фен на този "нотариуса". Но да попитам, нормално ли е в която и да е институция да се търси начин да се уволнява който и да е? При това майка, ползваща се със специална закрила, съгласно КТ. Не я защитавам, нито мъжа й, ама МВР няма ли друга по-важна работа? Нали уж сме правова държава, съдът се е произнесъл, относно уволнението й. Сега остава и в Белене да я изпратят, за да защитим статута си на демократична и правова страна
7
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На кого още не е ясно, че така наречената държава България е всъщност една мафиотска структура, която прави всичко възможно за ограбването и унищожението на населението си?
6
9
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 2 месеца
И от какво по-точно МВР е в потрес? Че не спазва процедурите и съответно са осъдени за неправомерно уволнение?
5
0
 
38
 
! Отговори
жалка държава сме преди 2 месеца
По голям потрес е ,че МВР, съд , прокуратура и шефове на ОПГ -партии участват в камората !!
4
3
 
28
 
! Отговори
Дони преди 2 месеца
Още при тоталитаризма, жалко спряган за коминизъм мвр си беше една разпробита система. Никакви ценности, никакви стремежи, уви!
3
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като е недосегаема за уволнение, МВР нема ли по нестандартни начини за уволнения :))) Нотариуса как го уволниха преждевремено :))
2
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как може да не е арестувана? Толкова беззащитни хора са умрели от нейните тарикатлъци. Какво МВР работи, те трябва от МВР да я обесят в двора на районното
1
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ама те ни имат за бавно развиващи се, тази жена е била част от опг и подобно на любовницата на Пепи еврото трябваше да е опандизена. Не трябва да я пишат по медиите, а да я затворят на едно място, от което се излиза само за разпит . Сегашният тестис Калоянов няма да види дневна светлина като го арестуват

Спонсорирани публикации