МВР в потрес: Жената на Нотариуса е недосегаема за уволнение

Неуспешни са всички опити Гергана Божинова да бъде отстранена
2 мар 2024 13:10, Петър Бойчев
109
МВР в потрес: Жената на Нотариуса е недосегаема за уволнение
Снимка Фейсбук

МВР да предложи подходяща длъжност на вдовицата на Мартин Божанов - Нотариуса. Това нареждат две съдебни инстанции по делото, което Гергана Божанова води срещу уволнението си от ГДБОП през юли 2021 г.
Както е известно, Божанова е в отпуск по майчинство, а шефовете в МВР са доста уклончиви по въпроса могат ли да я уволнят след това, припомня „Сега“.
 

На 19 май 2021 г. тя е назначена в ГДБОП като като стажант-кандидат, спечелил конкурс за държавна служба в МВР на длъжност "младши разследващ полицай – старши полицай". На следващия ден тя встъпва в длъжност, а ден по-късно е и изпратена на курс за първоначално професионално обучение.
 

В началото на юни 2021 г. Антикорупционният фонд публикува филма си "Списък за бърз контрол", в който е разказана историята на сблъсъка на Веселин Денков със спецправосъдието, а Божанов е осветен като съдебен брокер.
На 26 юли 2021 г. е предложено служебното правоотношение с Божанова да бъде прекратено, тъй като ѝ е отказан достъп до класифицирана информация.
 

Божанова обаче обжалва уволнението си и печели делото срещу МВР на две инстанции. Първо съдия Калинка Илиева от Административния съд в София, а след това, през март 2022 г., и върховните съдии Анна Димитрова, Илиана Славовска и Тинка Косева приемат, че МВР не са спазили процедурата.
 

Божанова е можело да бъде уволнена само след като първо ѝ е предложена подходяща длъжност, която не изисква достъп до класифицирана информация в ГДБОП или където и да е в МВР. Ако алтернативата не я устройва, тогава и се пристъпва към прекратяване на договора, обясняват съдиите на МВР закона и наредбите. Пред Върховния административен съд се явява и прокурор - Чавдар Симеонов, който също пледира в полза на Божанова.
 

Свидетели по делото за кръга на влияние на Божанов в съдебната власт разказват, че Гергана Божанова е работила и на бара в прословутия клуб SS (съдебни съмишленици).
 

Преди дни директорът на ГДБОП Явор Серафимов каза в интервю за Нова тв, че причината на Божанова да не бъде даден достъп е, че е имало несъответствие между реалността и данните, посочени от нея в документите за имуществото ѝ. "Не е споделила притежавани имоти, автомобили и т.н.", посочи Серафимов. Според него има някакви варианти за уволнението ѝ. "Но нека мине този период, и самата Конституция пази майката", заключи Серафимов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До МВР са престъпници15 Не е само в Перник. МВР извършва изтезания и другаде в дълбоката провинция.
33
10
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 месеца
А защо трябва да е досегаема, на какво основание? Защото мъжът и посмъртно е заподозрян в нещо ли? Което даже не е доказано? Вие мало умни ли сте?
32
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В България за съжаление нищо не се промени след 10 ноември. Даже стана още по-лошо...родените за мотики станаха владики. Поне при соца образованието беше на ниво, а сега всеки втори е с купена диплома или такава където изпитите са с тестове......Нямам думи. По мое време нямаше изпити с тестове.....първо писмен-задачи, а после устен- 2 въпроса.
31
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хората в структурите не трябва да се ползват с имунитет или да са несменяеми. Не трябва да има несменяеми длъжности.
30
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички в МВР, ДАНС, прокуратура, съд и т.н. са недосегаеми. Опитайте да отстраните някой и вижте какво ще последва! Това е наследство още от тоталитаризма. Недосегаемите.
29
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С тия дебели връзки,които е създала мадамата покрай мъжа си,едва ли ще бъде уволнена?А и тия съдии и прокурори,които са намерили вратички в закона в нейна полза,и те ли са недосегаеми?
28
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ха,ха,ха! Изберете жената на Нотариуса да премиер, тогава. Егати държавата!
27
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като не могат да я уволнят,да я направят барманка,тя е работила като такава и тази професия много и отива.В МВР нямат ли бар или бюфет?
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тогава ще уволната на МВР и депуатите че са гласували така закона и са забърали тая каша. Държавата ще губи за заплати и съдебни дела и кой плащша.
25
5
 
1
 
! Отговори
ПЕНКО преди 2 месеца
КЪДЕ Е ПРОБЛЕМЪТ ?????
24
10
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 месеца
А защо трябва да е досегаема, на какво основание? Защото мъжът и посмъртно е заподозрян в нещо ли? Което даже не е доказано...
23
0
 
6
 
! Отговори
На ви МВР преди 2 месеца
МВР не пипа Терористите от ул. Протожерица Перник - масови убийци!
22
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Прилича на оборотна кралица от филми за възрастни.
21
0
 
6
 
! Отговори
Убиват ви бе преди 2 месеца
Свирепа Пернишка Секта унищожава цяла България, МВР и тях незнае!?
20
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ВСИЧКИ СМЕ В ПОТРЕС ОТ СЛУЖИТЕЛКИ НА МВР, ПРОКУРАТУРА И СЪД С НАПОМПАНИ ГЪРДИ И ДЖУКИ И С ТАТУИРОВКИ- ТОВА Е ДЪНОТО.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
е щом не може...
18
0
 
17
 
! Отговори
ДО 6 преди 2 месеца
До жалка държава смеТОВА Е ОТ ГОДИНИ бе бро ! ти къде спа 35 години ?!?!? организраната престъпност отдавна се е сраснала с държавата ! още от 90те ....
17
0
 
24
 
! Отговори
Най-големия проблем преди 2 месеца
Досега я трудоустроили, дондуркали, сега като стана белята с мъжа й и се размирисаха нещата, търсят й колая да я уволнят!? Както и убиеца от черни връх. Пазен, с чадър от 4 рпу, като направи белята, се сетиха да ровят какво ставало. Абе, цялата работа такава. Този нотариус посмъртно отнесе повече проверки, отколкото приживе. Да не ги да пита някои кои са живите мартинчовци и с чии протекции.
16
0
 
15
 
! Отговори
ЧИЧОПЕЙ преди 2 месеца
A със Симона какво стана?
15
1
 
7
 
! Отговори
до 16 преди 2 месеца
До Това е Мафияне е само вПерник а наваскъде ! ив Пверник вървят схемите от години ! да не сте забравили РАЙКО - КРЪВТА, КОЙТО ликвидира боса на ВИС-2 ЖОРО ИЛИЕВ ???

Спонсорирани публикации