Огромен шпионски скандал в Австрия в полза на Русия – има и българска връзка

Опасенията са, че руски агенти трайно са проникнали в тайните служби на Австрия
Обновена: 12 апр 2024 09:23 | 12 апр 2024 09:03, Елка Василева
66
Огромен шпионски скандал в Австрия в полза на Русия – има и българска връзка
Снимка: архив, БГНЕС

Шпионски скандал в полза на Русия с българска връзка набира скорост в Австрия. Управляващите обвиняват крайнодясната Партия на свободата, че е позволила проникване на руски агенти в австрийските тайни служби по времето, когато е била във властта. Повод за това стана арестът на служител на бившата Федералната служба за защита на конституцията и борбата с тероризма. Той беше задържан по обвинения в шпионаж в полза на Русия.

В скандала се появи и името на българския разследващ журналист Христо Грозев, който също е бил шпиониран във Виена, както и името на друг българин - Орлин Русев. За Русев се твърди, че е шеф на българска шпионска мрежа, посочва БНТ.

Още по темата
Австрия е изправена пред най-големия си шпионски скандал от десетилетия насам. На 29 март беше арестуван Егисто От - бивш служител на също бившата Федералната служба за защита на конституция и борбата с тероризма, която по-късно стана част от австрийското разузнаване. Обвиненията срещу От са, че години наред е предавал на руското разузнаване австрийски секретни данни, включително от мобилните телефони на високопоставени политици.

От винаги е отричал обвиненията, но папката на прокуратурата с доказателства срещу него е 86 страници. “Никога не съм предоставял никакви официални данни на никого и не съм вземал пари за това. Нямам достъп до базата данни от 2017 година”, каза От.

Прокуратурата във Виена разследва От от седем години. Според данните той е действал заедно с бившия шеф на фалиралата германска разплащателна компания Уайеркарт Ян Марсалек, за когото се смята, че е организирал руски шпионски дейности в Австрия и е ръководел двойни агенти. Смята се, че в момента Марсалек живее в Русия. Управляващите партии в правителството - Партията на зелените на президента Александър Ван дер Белен и Австрийската народна партия на канцлера Карл Нехамер твърдят, че това е станало по времето, когато шеф на бившата Службата за защита на конституцията е бил представител на крайнодясната Партия на свободата.

Опасенията са, че руски агенти трайно са проникнали в тайните служби на Австрия.

Герхард Карнер - министър на вътрешните работи, заяви: “Магистратите се занимават с този случай, от тях зависи напълно да изяснят събраните данни и обвинения, това е абсолютно необходимо в момента. Знаем и виждаме, че Дирекцията за държавна сигурност и разузнаване, която е наследник на Федералната служба за защита на конституцията, се радва на отлично доверие сред международните партньори, тя си е заслужила това доверие.”

Според публикации в австрийските медии именно арестуваният От стои зад кражбата на лаптопа на българския разследващ журналист Христо Грозев от жилището му във Виена през 2022 година. По-късно лаптопът му е бил предаден на Москва. След този случай от съображения за сигурност Грозев напуска Австрия.

Разследващите са открили и чатове на шпионската мрежа, в които е включен и друг българинът - Орлин Русев, за когото се твърди, че е лидер на българска шпионска мрежа във Великобритания и е част от обмена на секретна информация с Москва. Срещу Русев и още петима българи на Острова се води съдебен процес.

Канцлерът Нехамер свика спешно във вторник Съвета за национална сигурност. Той призова за бързи действия за засилване на националната сигурност в Австрия и осуетяване на руската инфилтрация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
7
 
16
 
! Отговори
Сипнаха ми Ярма преди 1 месец
Сипнаха ми малко ярма от Козяк. Казаха ми, че Русия шпионирала яко. И Путин е виновен. Дойдох тук да го напиша и се връщам обратно на Козяк за следобедната дажбица ярма.
18
8
 
13
 
! Отговори
Активно мероприятие преди 1 месец
На Държавна сигурност на Австрия с любезната подкрепа на фащ.
17
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Грозев що не разследва Байдън като е разследващ журналист?Да каже как е започнала войната в Украйна.Какво общо имат семейство Байдън с нея?
16
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"В скандала се появи и името на българския разследващ журналист Христо Грозев" - това не беше ли оли.гоф.рена, който казваше че Русия свършва ракетите още Март 2022??? И още няколко десетки простотии и лъжи, които бяха категорично опровергани с времето???
15
13
 
11
 
! Отговори
Ха ха преди 1 месец
Агентите на цру поставят минусчета... По това ще ги познаете.
14
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най добре е още отсега да си променим фамилиите на руски защото няма какво да се заблуждаваме че с нашата 30 000 армия и от запаса ако в докараме до 100 000 имаме някакъв шанс срещу тия глaвopeзи
13
7
 
19
 
! Отговори
А кога за преди 1 месец
агентите на цру!? Или там не смеете!?
12
6
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
а у нас американски шпиони с лопата да ги ринеш, и ние си ги дундуркаме тука, даже и герои ще ги направим, нали ни обещават "ценности" и ний чакаме от умрял писмо!
11
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС и ЕК са завалдение от ЦРУ и са на ръчно управление от тях
10
13
 
13
 
! Отговори
Знаеше се преди 1 месец
Немците това го знаят отдавна и се говореше, че Австрия е завладяна от руската агентура. Оттам идва и антиевропейското им говорене и спънките за интеграцията ни в Шенген. Работят за руските интереси още от преди войната. Ние вместо да го видим това и да бойкотираме Билла, ОМВ и да им спукаме бизнесите у нас от проверки, им се подмазвахме до последно с онзи со поланко денко. Австрийци са амалгама от най-лошото - надменни като западняци, корумпирани като балканци.
9
8
 
19
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
грозев е едно л.......о продало се на които плаща защо изобщо го споменаватвиена и истанбул са световни средища на шпионажа така че това не е никаквановин а
8
6
 
17
 
! Отговори
По същество преди 1 месец
Естествено, че ще има огромен руски шпионски скандал в Австрия. Не се и съмнявам. Все пак Австрия е една от малкото сравнително неутрални страни в Европа. Как да се накарат иначе австрийците да затвърдят тона и да влязат по-бързо в кюпа на самоубийци европейски държави? Скоро ще има огромен шпионски скандал и в Ирландия сигурно.
7
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще раздухват и фабрикуват всякакви такива анти руски мероприятия.
6
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е па те нали и за тва ни спъват, по заповед на Масква!
5
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чак пък огромен скандал? Колко огромен? Повече от вселената, а може би и повече даже?
4
17
 
2
 
! Отговори
афроамериканец преди 1 месец
Христо Грозев е руски шпионин под прикритие, вижда се и от непрофесионалисти.
3
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сипят се новина след новина по адрес на Русия и Путин. Сега пък и българска връзка. Къде без нази?
2
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде са доказателствата за руски шпиони?
1
9
 
21
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
А краварските шпионски зейности кога? Или за тях няма смисъл, те си имат кабинети с климатици във всички министерства на цивилизования свят.

Спонсорирани публикации