Депутатите си ваканцуват и прибират едни пари – 5344 лв. на калпак

Освен заплати, взимат за комисии, години стаж и... т. нар. безотчетни
14 окт 2016 10:37,
120
Депутатите си ваканцуват и прибират едни пари – 5344 лв. на калпак
Снимка: архив, Булфото

Депутатите си гласуваха близо месец ваканция до президентските избори на 6 ноември, като обясниха, че Парламентът може да не работи, но не и те, защото комисиите ще заседават, съответно и ще получават... заплати.

За това време всеки депутат ще получи 5344 лв. Как се получава тази сума?

Още по темата

Заплатата на депутатите се формира, като средната месечна заплата в обществения сектор се умножи по 3. В последните три месеца тя е била 975 лв., следователно основната заплата на всеки народен представител, който не отсъства от работа, е 2925 лв.

Председателят на Парламента получава 155% от заплатата на редовия депутат, което е 4534 лв.

Зам.-председателите пък получават 145% от заплатата на народния представител, т.е. 4241 лв.

Депутатите обаче получават и по още 15% от заплатата си за участие в комисия – 439 лв., както и по 30 лв. за всяка година трудов стаж. Така, в минималния случай, един депутат получава месечно 3394 лв. Трябва да се има предвид, че всеки депутат участва поне в две комисии и много малко имат само година стаж.

Освен това всеки народен представител получава и т. нар. безотчетни 2/3, които са в размер от 1950 лв.

Следователно минималната сума, която вземат народните избраници за месец, е 5344 лв.

Отделно се покриват разходите за личните им автомобили – по 20 ст. на километър пробег, изчисли bTV.

Днес Парламентът трябваше да се събере на извънредно заседание, след като депутатите от БСП успяха да съберат необходимите гласове за това.

Първата точка в дневния ред беше свързана с отмяна на решението предизборната ваканция. Заседанието обаче пропадна заради липса на кворум.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
28
 
! Отговори
тя преди 7 години
Същите тези "горе" разбиха образованието , здравеопазването , армията , икономикатоа , селското стопанство и най- вече морала на обществото! Така им изнася , те да са добре , а народа да мре!
77
0
 
21
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
и за какво точно ще ги съдим Войводо?? те си мислят законите и си ги приемат - за които са изгодни! няма да видиш никой от тези на съд нито на бесилото както заслужават! поредица от абсурди заливат всекидневно България! въпросът е до кога ? кога ще дойде алтернатива защото аз съм на мнение че и ЕС не ни трябва - ние сме достатъчно БОГАТИ за да имаме всичко и да бъдем сред първите икономики в Света!трябва да се работи хора и то не за тях ами за себе си и да се развиваме - единство му е майката
76
0
 
14
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
не знам до къде трябва да се стигне за да можем да се вдигнем на бунт! това са всекидневни престъпления към мен и към съгражданите и към целия български народ! тези хора освен личните си автомобили имат шофьори и служебни автомобили освен всичко! имат и към облаги които никой не разбира за тях защото го е грижа само за това какво ще има на масата като се прибере у дома вечерта! до там го докарахме или по точно до там ни направиха нарочно за да може по-лесно да бъдем манипулирани!
75
1
 
21
 
! Отговори
срам преди 7 години
Трябва да хванем тоягите и да им строшим тъпите големи тикви! Наредили се като на изложба с възможно най- скъпи дрехи и аксесоари . Не ги е срам - престъпници!
74
0
 
13
 
! Отговори
Voivoda преди 7 години
Абе докога ще ги търпим тия дебели, дърти и гнусни ***!!! Трябва се влезне с Парламента и да се съдят по бързата процедура с по един в главата!!България ще има шанс само ако се отървем от тези пиявици!!! Мамка ви *** долна нахална и безочлива!!!!!
73
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
5 бона заплата,5 бона кражба на месец=10 бона..а *** ги гони,и..така..нямам думи де,исках още нещо да напиша..ама нямам думи ..
72
0
 
17
 
! Отговори
тя преди 7 години
Не случайно народа ги мрази! Мързеливи и некадърни , а алчни! Правят калпави закони , за това сме " цъфнали и вързали" !
71
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако депутатите не са 240 а 24, нищо няма да се промени. Само в държавата ще стане по тихо и няма да се дават пари на вятъра.
70
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а какво ли би станало с 6 милиона бюлетини " НЕ ПОДКРЕПЯМ НИКОГО " ,но и на парламентарните избори ?
69
0
 
21
 
! Отговори
ай сик......р преди 7 години
Стига са заседавали .През комунизъмъ нямаше професионални депутати.Събираха се при голяма нужда само.
68
0
 
37
 
! Отговори
teo преди 7 години
ТОВА Е НАЙ-НАГЛИЯ ПЛАДНЕШКИ ГРАБЕЖ ОТ ТЕЗИ ДЪРЖАВНИ ПРЕСТЪПНИЦИ - ДЕПУТАТИ, КОИТО ИЗЛИЗАТ ВЪВ ВАКАНЦИЯ, А КАЗВАТ, ЧЕ ПАРЛАМЕНТА РАБОТИ!!! БЪЛГАРИНО ИЗЛЕЗ И ГЛАСУВАЙ НА РЕФЕРЕНДУМА И ДА ИЗХВЪРЛИМ ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ, ЗА КОИТО ЗАКОНИТЕ НЕ ВАЖАТ!!!
67
0
 
26
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Трябва да има мандат за депутатите.
66
0
 
10
 
! Отговори
матриалист преди 7 години
Материалът може обаче да те нахрани с матриал
65
0
 
27
 
! Отговори
трици преди 7 години
Проблема на народа е на самия народ.С фалшиви избори ще е все така.Писна ми на закачалката за фенери.
64
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Матриялът нямал пари, пък старци кътат пари, колкото не съм виждал, че ги хвърлят през балконите.Матриялът нямал пари, пък в Дупница 230 ужилени с 4 милиона.Матриялът нямал пари, пък по празниците задръствания по пътищата и липса на места по хилядите хотели!Матриялът май има пари!
63
2
 
29
 
! Отговори
БЕЗРАБОТЕН преди 7 години
Каква държава сме хората който работят едва свързват двата края а тези лоени топки се угояват.Никой не мисли за народа всичко са предизборни обещания и лъжи. Един депутат може да издържа трима души а с краденото от народа да живее. Корупцията е неузнаваема ДЕПУТАТИ не се връщайте !!!
62
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Срам!
61
4
 
14
 
! Отговори
и аз го мога преди 7 години
Аз ако ми дават ,ще ям на корем.И ще ваканцувам на воля.И ще доя данъкоплатците, да има за мене повече.Ще ги лъжа а и ще ги крада.
60
0
 
23
 
! Отговори
аз там преди 7 години
Все пак имаме късмет, че не са си направили мандата по 40 години с наследяване.
59
2
 
18
 
! Отговори
дебел депутат преди 7 години
Депутатите вземат такива пари защото се трудят усърдно за благото на родината, а българина все реве че с 420 лв минимална заплата или 330 лв чисто не може да върже двата края или че с 160 лв пенсия с 38 г трудаов стаж му е била малка.