Обратно броене: Три седмици до вота, но променят правилата

ГЕРБ поиска секциите в чужбина да са над 35, да се зачита протестният вот
80
Обратно броене: Три седмици до вота, но променят правилата
Снимка: Булфото, архив

След последните скандали в управляващата коалиция, което стана и причина премиерът Бойко Борисов да свика в петък вечер извънредно заседание на кабинета, на което нахока Реформаторите, днес шефът на правната комисия в НС Данаил Кирилов от ГЕРБ внесе в деловодството на парламента промени в Изборния кодекс.

Още по темата

До вота за президент остават едва три седмици, но въпреки това явно народните избраници ще променят правилата. Измененията в кодекса ще се гледат от депутатите още утре.

Сред поправките е премахването на ограничението за 35 секции във всяка държава, извън България, поставяне на допълнителни урни в дипломатическите ни представителства зад граница и зачитане на протесния вот "Не подкрепям никого" при определяне на резултата.

Решението да бъдат внесени тези предложения за промени беше взето от Изпълнителната комисия на ГЕРБ и практически вкарва в пленарната зала предложенията на Реформаторския блок и АБВ за промени в кодекса.

Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че така ще се прекратят абсолютно всички спекулации от страна на Реформаторския блок за това, че са били инициатори по отношение на всички тези промени.

Десетки хиляди българи зад граница подадоха заявления за гласуване, но в крайна сметка секциите според настоящите разпоредби са максимум по 35 в държава, като по толкова ще са само в САЩ, Великобритания и Турция.

Омбудсманът Мая Манолова се закани, че ще атакува текстовете за гласуването зад граница в Конституционния съд.

Протестният вот пък разтърси управляващата коалиция, след като реформаторите заподозряха, че в него има "трик", който може да донесе победа на ГЕРБ още в първия тур.

Причината - "Не подкрепям никого" е действителен глас при отчитането на избирателната активност, но не е действителен при определянето на резултата. Така победителят в първия тур може да си спести балотаж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
13
 
10
 
! Отговори
Мирослав преди 7 години
До 46 : Хората които са зад граница вкарват доста парички унас и още как! Всеки българин работещ в чужбина праща пари на роднините си, купува си имоти на които плаща данъци, харчи си парите през отпуската тук! А сега ми кажи не вкарват ли пари? Ти какво внасяш? Осигуровки на минималната заплата ли или? Писнало ми е от големи "патриоти"! Голяма работа сте уж, но гледате как да заобиколите закона и да не плащате нищо!
37
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обратно броене: Три седмици до вота, но променят правилатаТука правила нема!!!Нещо съ бъркъти....Тука има: Квото каже батко.
36
1
 
14
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
А в деня на размисъл Г-н Премиера ще влезе като резерва в битката за главнокомандващ...браво невероятен ход. ..
35
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И така. От мойте данъци, ще бъдат отделени пари за да могат хора който са теглили майната на държавата и не внасят един лев да могат да кажат кой да ме оправлява. Бе аз ли само виждам нещо сбъркано в тази работа
34
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А няма ли да питате какво мислят "бежанците" по темата? Да не вземат нещо да се обидят че са дискриминирани понеже става нещо в държавата без да е свързано с тях?
33
2
 
16
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
НЕ БЪРЗАЙТЕ ПИ ГЕРБ ВСЯКО РЕШЕНИЕ Е ПРЕДПОСЛЕДНО. ИЗОБЩО НЕ Е ЯСНО КАКВО ЩЕ СЪНУВА БОКО ИЛИ КАКВО ЩЕ МУ ХРУМНЕ, ЧЕ ТО В ГЛАВАТА МУ ВЯТЪР И БРЪМБАРИ ДАЛ ГОСПОД, НО УМ ЛИПСВА.
32
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рамщайн имаха една песен дето се бъзикат с това как Америка налага принципите си над другите. Та там пееха "...и на тези дето не им се танцува, още не знаят че ще танцуват...". И тук е така
31
1
 
16
 
! Отговори
БРАВО Г-БОРИСОВ преди 7 години
До доц. д-р чоко боковДа бъдеш ГЕРБЕРУНГЕЛ не е лесно,мултак да бъдеш,мутра,*** пазвантин,червена трътла,*** безчестно милиционер и просто ***.........р........
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 33След като не си се усетил че този дето критикуваш иронизира, сам си направи изводите ти самия колко си "умен". Но едва ли това ти е по силите....
29
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Реално България няма нужда от избори понеже хората са доволни от ГЕРБ, но след като червените кхмери искат да бъдат бити за 11-ти пореден път няма лошо ще бъдете разбити отново!
28
22
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Президентът ще е от ГЕРБ, колкото и да не се харесва на някои хора. Просто ГЕРБ вършат работа, не са се спрели и резултатите са видими.
27
1
 
18
 
! Отговори
НФСБ + ВМРО + АТАКА преди 7 години
Така наречените патриоти сега какво ще правят ? Ще продължават ли да подкрепят протурската власт на ГЕРБ или все пак от кумова срама ще се оттеглят ?
26
2
 
16
 
! Отговори
Киро преди 7 години
Еее добре, че е ГЕРБ да се сети... Те не бяха ли излязли във ваканция, btw?
25
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Усетиха се макар и късно, че без гласовете от Турция селската стругарка няма да е дори трета. Лошото е че цялата държчва зависи от често променящите се прищевки на един самовлюбен полуграмотник, чието умствено развитие е замръзнало на ниво 3-ти клас.
24
4
 
24
 
! Отговори
доц. д-р чоко боков преди 7 години
До БРАВО Г-БОРИСОВтипичен герберунгел, неграмотен и ***, та чак дрънка. приятен ден.
23
3
 
13
 
! Отговори
доц. д-р чоко боков преди 7 години
типичен герберунгел, неграмотен и ***, та чак дрънка. приятен ден.
22
10
 
7
 
! Отговори
БРАВО Г-БОРИСОВ преди 7 години
БРАВО БОЙКО,ПРЕДЛАГАМ:1.ДА СЕ ПРОМЕНИ КОНСИТУЦИАТА И БЪЛГАРИЯ ДА СТАНЕ ПРИЗЕДЕНСКА РЕПУБЛИКА 2.Г-Н БОРИСОВ ДА БЪДЕ УБЯВЕН ЗА ПОЖИЗНЕН ПРИЗЕДЕН ЗЪШТОТО САМО ТОЙ МИСЛИ И РАБОТИ ЗА НАРОДА САМО ТАКА Г-Н БОРИСОВ ,НИЕ ОТ НАШЕТО СЕЛО ШТЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА ВАС ,КАТ НЕ МОЖЕ ЗА ВАС ШТЕ ГЛАСУВАМИ ЗА СЕЦКА .НАПРЕД ГОСПОДИН БОРИСОВ ,КАМ СВЕТЛИ БЪДНИНИ ВАРВИ И НИ ВОДИ
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А невалидните бюлетини как ще се отчитат? Понеже доста хора се заканиха да късат бюлетината
20
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като гласувахте изборния кодекс не мислехте ли гусуда от ГраБ .Или сега като усетихте ,че ще загубите Ви дойде на акъля да променяте ,та белким пак е Ваш чуляк на президентскио стол (то пък един чуляк). Или сичко опира до паричките ,зер има още кво да се краде ,ако от другаде не,то от еврофондовете .Наконец,Вие не сте политици ,Вие сте като пияни ц.и.г......и от катуна ,готови сте да се сбиете с всеки който не ви харесва.На калпав ч.л.е.... "косм..." му пречат
19
1
 
21
 
! Отговори
Гербер от Анадола преди 7 години
Ашколсун, Бойко ага ! Евалла !Ние турците те обичаме повече от българите. Велик си !Аллах да ти наспори годините, Бойко ага.