Обратно броене: Три седмици до вота, но променят правилата

ГЕРБ поиска секциите в чужбина да са над 35, да се зачита протестният вот
80
Обратно броене: Три седмици до вота, но променят правилата
Снимка: Булфото, архив

След последните скандали в управляващата коалиция, което стана и причина премиерът Бойко Борисов да свика в петък вечер извънредно заседание на кабинета, на което нахока Реформаторите, днес шефът на правната комисия в НС Данаил Кирилов от ГЕРБ внесе в деловодството на парламента промени в Изборния кодекс.

Още по темата

До вота за президент остават едва три седмици, но въпреки това явно народните избраници ще променят правилата. Измененията в кодекса ще се гледат от депутатите още утре.

Сред поправките е премахването на ограничението за 35 секции във всяка държава, извън България, поставяне на допълнителни урни в дипломатическите ни представителства зад граница и зачитане на протесния вот "Не подкрепям никого" при определяне на резултата.

Решението да бъдат внесени тези предложения за промени беше взето от Изпълнителната комисия на ГЕРБ и практически вкарва в пленарната зала предложенията на Реформаторския блок и АБВ за промени в кодекса.

Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че така ще се прекратят абсолютно всички спекулации от страна на Реформаторския блок за това, че са били инициатори по отношение на всички тези промени.

Десетки хиляди българи зад граница подадоха заявления за гласуване, но в крайна сметка секциите според настоящите разпоредби са максимум по 35 в държава, като по толкова ще са само в САЩ, Великобритания и Турция.

Омбудсманът Мая Манолова се закани, че ще атакува текстовете за гласуването зад граница в Конституционния съд.

Протестният вот пък разтърси управляващата коалиция, след като реформаторите заподозряха, че в него има "трик", който може да донесе победа на ГЕРБ още в първия тур.

Причината - "Не подкрепям никого" е действителен глас при отчитането на избирателната активност, но не е действителен при определянето на резултата. Така победителят в първия тур може да си спести балотаж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герберастиятя е диагноза!!! Това е психическо заболяване, подобно на олигуфрения с елементи на шизофрения. Препоръчва се на герберастите да отидат на лекар, защото тази болест води до трайни изменения в психиката111
17
2
 
16
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 7 години
Е**хти комбинаторите! Честно! Хиларито и Тръмп могат да почерпят челен опит, ако искат да спечелят.
16
5
 
22
 
! Отговори
Дядо Йоцо преди 7 години
Остават ти само 20 дена, Бойко!
15
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ на кого предлага да се гласуват плправките ? На себе си може би. Кой натискаше да се гласува Закона в 12 без 5, като видяха че Тетка Цецка няма да събере и 10 %.
14
2
 
16
 
! Отговори
tgrthhr преди 7 години
Добре де, как може да съществува такова бeзумиe? Освен това не се пише "протесния вот". Срaмнo е.
13
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов до сега не го ли разбрахте каква фурнаджийска лопата е ??? И вечно някой друг му е крив ,вечно другите му пречат ,тоя нагъл тип кара втори мандат ,а още с управлението на Орешарски се оправдава,изтегли близо 20 млрд.,някой да знае за какво ги похарчиха ? как хората да гласуват за вярната партийна креатура Цачева ,след ,като това ще е Плевнелиев втори номер и същата кукла на конци ,само ,че с пола ???
12
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахахахха преди два часа по Нова Радан Кънев нарече Боко -"бай х** " ....и в същия момент ме стана супер симпатичен!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
11
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко кой прие закона на който пак ще гласувате промени. Кой най-после ще понесе отговорност за некадърното и непрозрачно управление ?
10
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе не разбрахте ли, че пак Орехарски и Станишев са виновни бе. Те ви управляват последните 8 години. Кратуната само реже ленти и рита мачлета.
9
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Банкянската секлецарка на Ердоган пак е получила нови указания в последния момент.
8
1
 
24
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Еничари са герн
7
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Циркаджии - пак обърнаха палачинката в последния момент.
6
2
 
31
 
! Отговори
Сталин Цецков Цачев преди 7 години
Само гласовете зе другарката Цачева са действителни.
5
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези финтове са отпреди 20 години.
4
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТИКВАТА ВИДЯ КОРАВИЯ И СЕГА МЕСТАНЯ..ДОГАНЯ И КАРАДЪЙЪТЪ ЩЕ МУ ИЗБЕРАТ ПРИЗИДЕНТИН
3
2
 
20
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Язък,таман се...зарадвах че родните дупетати ще си отдъхнат...заслужено преди вота за нов...прецедент,което си е вреда на нещата и Бочко пак се...нае.Нещо му щукна в главата и побърза да ги...свика,защото той Бащицата може...всичко.Да го променят закона,какво от това,че Винкела или другите от...редичката в строя щели да се...сърдят;все пак Боко има...замисъл и простосмъртните не са...дорасли за неговата висссша логика.
2
3
 
47
 
! Отговори
предатели преди 7 години
С тези поправки ГЕРБ се опитва да спечели турските партии и те да ги подкрепят на втория тур,мръсен номер от който губи България.
1
4
 
45
 
! Отговори
пак ли преди 7 години
Тази поправка ще облагодетелства предимно гласуването в Турция,отново ГЕРБ ни предават от страх......